Σάββατο 29 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΙΝΑΠ ΓΙΑ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ
Επικίνδυνη η ιδιωτικοποίηση

Την αντίθεσή της στην προοπτική να δοθεί η δυνατότητα στον ιδιωτικό τομέα να κάνει μεταμοσχεύσεις, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών υπήρξε πρόταση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) στο υπουργείο Υγείας να δοθεί η δυνατότητα υποβολής ασθενών σε μεταμοσχεύσεις και σε ιδιωτικά νοσοκομεία, μια πρακτική που δε συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη. «Αποτελεί στρατηγικό λάθος και είναι επικίνδυνη μια τέτοια απόφαση, αφού η παρακολούθηση των μεταμοσχεύσεων είναι σπουδαιότερη απ' αυτή καθ' αυτή την επέμβαση, και το κυριότερο, θα πληγεί σε βάθος χρόνου το καθεστώς της εθελοντικής προσφοράς οργάνων, υπογραμμίζει η ΕΙΝΑΠ. Πάντοτε, συνεχίζει, ό,τι είχε σχέση με τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις ήταν έξω απ' οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή κι αυτό δεν μπορεί να το εξασφαλίσει ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας. Η μη εξασφάλιση όμως του απολύτως δωρεάν χαρακτήρα των μεταμοσχεύσεων είναι βέβαιο ότι πλήττει τη βάση πάνω στην οποία έχει δομηθεί όλο το οικοδόμημα. Το κυρίαρχο πρόβλημα των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας είναι ότι δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να πείσουμε τους πολλούς να γίνουν Δωρητές οργάνων».

Τέλος, η ΕΙΝΑΠ καλεί τον υπουργό Υγείας να εξασφαλίσει τα απαραίτητα μεταμοσχευτικά κέντρα και να μετατρέψει τον ΕΟΜ σε ΝΠΔΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ