Κυριακή 6 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πάλη λαϊκή αντιιμπεριαλιστική

Η απόφαση του ΚΚ Λιβάνου, να καλέσει το λαό της χώρας σε συμμετοχή στην ένοπλη πάλη κατά του ισραηλινού στρατού, αποτελεί αναμφίβολα ένα πολύ θετικό βήμα για την ενδυνάμωση της λιβανέζικης αντίστασης εναντίον ενός από τους βασικούς τρομοκράτες της Μέσης Ανατολής, του κράτους του Ισραήλ.

Επιπλέον, η συγκεκριμένη απόφαση και κυρίως η γενικότερη λαϊκή πάλη δείχνουν ότι οι λαοί δεν έχουν άλλη επιλογή από τη μαζική πολιτική αντεπίθεση με κάθε μορφή. Που θα πει ότι εξ αντικειμένου έχουν χρεοκοπήσει - στο Λίβανο, στην Παλαιστίνη και στο Ιράκ αυτό ισχύει απόλυτα - όλες εκείνες οι παραινέσεις και οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσεων σε συνεργασία με τον ιμπεριαλισμό, στο όνομα του «ρεαλισμού». Και όχι μόνο έχουν χρεοκοπήσει, αλλά και επιβεβαιώθηκε ο αντιλαϊκός χαρακτήρας τους. Οταν το θύμα προσδοκά σε όφελός του συνεννόηση με το θύτη, σημαίνει ότι έχει τραγικές αυταπάτες, ή ότι δυνάμεις του προσέρχονται σε ανοιχτή συνεργασία μαζί του.

Πολλά χρήσιμα συμπεράσματα βγαίνουν ως προς αυτό από τη συμφωνία Ισραηλινών - Παλαιστινίων στο Οσλο (1993 και 1995). Αποδείχτηκε λεόντειος σε βάρος των Παλαιστινίων, όπως υπογράμμισε από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ, για να δεχτεί τα πυρά της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, που διέκριναν ...μαξιμαλισμό και σε αυτή την τοποθέτηση του ΚΚΕ! Δεν περιμένουμε, βεβαίως, αυτοκριτική στάση τώρα πια απ' την πλευρά τους, αφού επί τόσα χρόνια σιωπούν. Εκτός κι αν χαιρετίζουν ακόμα, όπως τότε, εκείνη τη συμφωνία...


Εδώ και πολύ καιρό στο χώρο της Μέσης Ανατολής βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο των ΗΠΑ για τον «εκδημοκρατισμό» της, όπως λένε. Είναι απαραίτητο να υπογραμμιστεί ότι και το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έχουν υιοθετήσει αυτό το σχέδιο που αποδείχτηκε (Ιράκ) ότι πρωτίστως σημαίνει: Τσάκισμα κάθε αντιστασιακής φωνής. Ανατροπή ακόμα και αστικών κυβερνήσεων, που για δικούς τους ταξικούς λόγους δεν ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τις ηγετικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. «Απελευθέρωση» του δρόμου αναδιανομής των σφαιρών επιρροής και εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών από κάθε άλλο εμπόδιο.

Μπροστά στους παραπάνω στόχους, οι ιμπεριαλιστές δε διστάζουν να χρησιμοποιήσουν κανένα μέσο. Και την κατοχή χωρών και τον πόλεμο. Και τις αλλαγές συνόρων, όταν τα διπλωματικά μέσα τους δεν επαρκούν πια. Επιβεβαιώνεται ότι ο πόλεμος, με ό,τι αυτός συνεπάγεται, είναι η συνέχιση της ίδιας πολιτικής με άλλα μέσα, στρατιωτικά. Ας θυμηθούμε εδώ ότι οι εκρήξεις παγιδευμένων οχημάτων στο Ιράκ, με δεκάδες νεκρούς και σακατεμένους αμάχους κάθε φορά, είναι κατά κανόνα έργο των αμερικανικών και των αγγλικών υπηρεσιών, δικές τους προβοκάτσιες ολκής!...

Το πρόσχημα είναι γνωστό: «Η πάταξη της τρομοκρατίας»! Το ΚΚΕ ως πρόσχημα το χαρακτήρισε από τη στιγμή που χτυπήθηκαν οι δίδυμοι πύργοι στη Νέα Υόρκη και το Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον (αν και γι' αυτό το τελευταίο λίγα είπαν και λένε οι κυβερνώντες τις ΗΠΑ - γιατί άραγε;). Πατώντας σε αυτό το πρόσχημα, ο ιμπεριαλισμός εξαπέλυσε μια παγκόσμια επίθεση, ακόμα πιο ανοιχτής τρομοκρατίας. Στο δήθεν «αντιτρομοκρατικό» μπλοκ έβαλαν τον ...οβολό τους και οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΝ συντάχθηκε με την ΕΕ, παρότι συμμετέχει και εκείνη στο ίδιο μπλοκ και μάλιστα ενεργητικότατα...

Η στρατηγική του ιμπεριαλισμού «κατά της τρομοκρατίας», δήθεν, είναι μακροπρόθεσμη και ενιαία κατά των λαών. Ακόμα και στην περίοδο του πολέμου των ΗΠΑ - Βρετανίας και άλλων χωρών κατά του Ιράκ, η Γερμανία παραχωρούσε στις ΗΠΑ τις βάσεις στο έδαφός της για εφορμήσεις κατά του Ιράκ. Τις ΗΠΑ βοηθούσαν και οι μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας, όπως αποκαλύφθηκε. Και ήταν η περίοδος που οι μεταξύ τους αντιθέσεις για τη λεία, καθώς και με τη Γαλλία, είχαν οξυνθεί και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πριμοδοτούσαν «φιλειρηνικές» διαδηλώσεις κατά του πολέμου στο Ιράκ!! Ηταν τότε που διάφοροι, εδώ στην Ελλάδα, εγκαλούσαν το ΚΚΕ, επειδή διοργάνωνε χωριστές αντιπολεμικές συγκεντρώσεις!...

Η αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων, μετά τη διεθνή αντεπανάσταση του 1989 - 1991, μετέτρεψε και τον ΟΗΕ σε οργανισμό που χειραγωγείται από τις ηγετικές δυνάμεις του ιμπεριαλισμού. Αυτός ο ρόλος του, σήμερα, έχει αποδειχθεί σε σωρεία περιπτώσεων. Ο ΟΗΕ είναι «φύλλο συκής» των επεμβάσεων και της καταστολής. Για τέτοιο σκοπό προορίζεται και τώρα, όσον αφορά στο Λίβανο. Η λεγόμενη «ειρηνευτική δύναμη», υπό την αιγίδα του, θα ήταν ειρηνευτική αν γινόταν να πάει στην περιοχή, για να αντιμετωπίσει τον ισραηλινό στρατό και να τον υποχρεώσει να γυρίσει στη θέση του. Αλλά θα πάει, για να αντιμετωπίσει τον ένοπλο Λιβανέζικο λαό, ενώ το Ισραήλ θα παραμείνει, φυσικά, πάνοπλο. Κατά συνέπεια, ο ΟΗΕ αποτελεί δύναμη προώθησης της ιμπεριαλιστικής «ειρήνης», δύναμη υλοποίησης των όρων που οι επιτιθέμενοι ευελπιστούν να πετύχουν διά πυρός και σιδήρου.

Οι συνθήκες και οι αιτίες που έφεραν τη «Χαμάς» στην κυβέρνηση με τη λαϊκή ψήφο, καθώς και οι ανάλογες που έκαναν τη «Χεζμπολάχ» ηγέτη και ίνδαλμα της λαϊκής πάλης στο Λίβανο, δεν είναι του παρόντος, απαιτούν άλλη προσέγγιση, αφορούν σε ιστορικούς και κοινωνικοπολιτικούς λόγους βαθύτερης ανάλυσης. Τούτη την ώρα, χρειάζεται να επισημανθούν απλώς:

1. Ποια κυβέρνηση θα έχει κάθε λαός, είναι θέμα δικής του ευθύνης και αρμοδιότητας.

2. Οτι λαθεμένες θέσεις, που η «Χαμάς» και η «Χεζμπολάχ» υποστηρίζουν, όπως η εξαφάνιση του Ισραήλ από το χάρτη, δεν μπορεί να γίνουν λόγος καταδίκης αυτών των κινημάτων, που έχουν ευρύτατη λαϊκή βάση. Ούτε βεβαίως, η θρησκοληψία με την οποία «ντύνουν» τη δράση τους.

3. Το ζήτημα που τίθεται είναι η δημιουργία πραγματικού κράτους της Παλαιστίνης με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, καθώς και η αποχώρηση του Ισραήλ από το Λίβανο και από τα υψώματα του Γκολάν.

Με βάση τα παραπάνω, οι κομμουνίστριες και οι κομμουνιστές στην Ελλάδα υποστηρίζουν την πάλη των λαών του Λιβάνου και της Παλαιστίνης και απορρίπτουν κάθε ιμπεριαλιστικό πρόσχημα περί τρομοκρατίας. Ακόμα και τότε που η αντίδραση λαών εκφράζεται με ατομικό τρόπο (καμικάζι κλπ.) και παρότι δε θεωρούμε ότι αυτή η μορφή πάλης έχει αποτελέσματα θετικά, ενώ παράλληλα αξιοποιείται δεόντως, παρ' όλα αυτά καταλαβαίνουμε πού μπορεί να οδηγήσει η απόγνωση και η ανηλεής επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού. Ομως, η αιτία των προβλημάτων βρίσκεται αλλού. Στους πραγματικούς τρομοκράτες.

Βρίσκεται στα ιμπεριαλιστικά κράτη και στους μηχανισμούς τους καταστολής, που «εργάζονται» κατά του λαού, είτε στον πόλεμο είτε στην περίοδο τη μη ανοιχτά πολεμική.

Οι εξελίξεις δείχνουν καθαρά ότι μόνο η επί της ουσίας αντιιμπεριαλιστική συσπείρωση και πάλη, εκείνη δηλαδή που έχει στόχο την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, είναι η απάντηση στις τραγικές καταστάσεις που δημιουργούν το κεφάλαιο και οι εκπρόσωποί του. Αυτό, πέρα από την αναγκαία αλληλεγγύη και συμπαράσταση στους αγωνιζόμενους και δεινοπαθούντες λαούς, σημαίνει πρώτα και κύρια πολιτική και ιδεολογική δράση σε κάθε χώρα, για να ξεμπερδέψουν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα με τους δικούς τους δυνάστες.

Αυτή η πολιτική δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα. Είναι βέβαιο ότι θα βγουν πρόσθετα συμπεράσματα και από άλλες, ακόμα περισσότερες, δυνάμεις του κομμουνιστικού κινήματος.


Του
Μάκη ΜΑΪΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ