Σάββατο 19 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΝΩΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
«Οχι» στο ξεπούλημα της πολιτιστικής κληρονομιάς!

«Βούτυρο» στο «ψωμί» της ιδιωτικοποίησης της λαϊκής κληρονομιάς είναι, για τα μουσεία της Ρωσίας, η κυρίαρχη προπαγάνδα, με αφορμή τις κλοπές

Με μια σημαντική ανακοίνωση, που αναδεικνύει την ουσία της υπόθεσης των κλοπών - όπως εξελίσσονται σε «επικοινωνιακό» επίπεδο - από το Μουσείο Ερμιτάζ και το Κρατικό Αρχείο Λογοτεχνίας και Τέχνης, κατέληξε η έκτακτη σύσκεψη του προεδρείου της Ενωσης Μουσείων της Ρωσίας (συλλογικός φορέας των ρωσικών μουσείων) που πραγματοποιήθηκε στο Λένινγκραντ.

Απαντώντας στην κυρίαρχη, επιδέξια προπαγάνδα, που προσπαθεί να «θολώσει» το «τοπίο» αναφορικά με τις ικανότητες, ακόμη και το ήθος των εργαζομένων στα μουσεία, ώστε να καλυφθεί η κρατική εγκατάλειψή τους, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι: «Χωρίς να αφαιρείται η ευθύνη από τη μουσειακή κοινότητα, τους επικεφαλής των μουσείων, για την υπαρκτή αρνητική εικόνα στη μουσειακή υπόθεση, η Ενωση Μουσείων της Ρωσίας εφιστά την προσοχή στο ότι η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας αποτελεί συνταγματική υποχρέωση κάθε πολίτη και του κράτους. Το εξελισσόμενο σήμερα "κυνήγι μαγισσών" σχετικά με τα μουσεία της χώρας μπορεί να έχει μόνο ένα στόχο: να αφαιρέσει τα τελευταία εμπόδια στο δρόμο της ιδιωτικοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και τη μοιρασιά της εθνικής περιουσίας(σ.σ. η υπογράμμιση δική μας). Αν και σε όλα τα μουσεία της Ρωσίας εργάζονται συνολικά μόλις λίγο περισσότεροι από 63 χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι φυλάνε σχεδόν 79,5 εκατομμύρια αντικείμενα, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα, ώστε να αντισταθούμε σε αυτούς τους σκοπούς».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης, πως όντως το επίπεδο της οργάνωσης στη φύλαξη αντικειμένων και συλλογών στα ρωσικά μουσεία δεν είναι το απαιτούμενο, «αλλά η αιτία γι' αυτό δε βρίσκεται μόνο στη μείωση της ποιότητας της δουλιάς των εργαζομένων στα μουσεία, αλλά και η ανυπαρξία ικανής και απαραίτητης χρηματοδότησης και υλικοτεχνικής υποδομής».

Τονίζεται επίσης ότι η Ενωση «διαμαρτύρεται αποφασιστικά» στη συνολική κατηγορία όλων των εργαζομένων στα ρωσικά μουσεία ως κλεφτών μουσειακών αντικειμένων.

Η σύνδεση που κάνουν τα ρωσικά μουσεία μεταξύ της ιδεολογικής - πολιτικής «διαχείρισης» των κλοπών από το κράτος με την εν εξελίξει ιδιωτικοποίηση της ρωσικής πολιτιστικής κληρονομιάς - αρχής γενομένης από τα αρχιτεκτονικά μνημεία - αποτελεί θετικό ποιοτικό βήμα, το οποίο βέβαια αναμένει να βρει τη συνέχειά του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σχετικά με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη μετατροπή Μουσείων σε ΝΠΔΔ (2020-01-31 00:00:00.0)
Ανησυχία για τις αρχαιότητες (2011-02-03 00:00:00.0)
«Πλιάτσικο» έργων Τέχνης (2006-08-10 00:00:00.0)
Η επίθεση του κεφαλαίου στον πολιτισμό (2005-04-24 00:00:00.0)
Καλύπτουν τους εισβολείς (2003-05-07 00:00:00.0)
Προαναγγελθείσα αρχαιοκαπηλική λεηλασία (2003-04-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ