Σάββατο 8 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΣΟΦΤΕΞ
Τους «χτύπησε» η εργοδοτική ασυδοσία

Συνέπεια της εντατικοποίησης της δουλιάς και της έλλειψης μέτρων προστασίας φαίνεται να είναι το εργατικό ατύχημα στη ΣΟΦΤΕΞ χτες το μεσημέρι, όπου δύο εργάτες τραυματίστηκαν, ενώ δούλευαν στη μονάδα ΧΙ.

Οι Μιχάλης Γιακαλής και Βίκτωρ Αλαφογιάννης δούλευαν στη μονάδα παραγωγής χαρτιού όταν ένα εξάρτημα της μηχανής που τυλίγει το χαρτί τους τράβηξε και τους χτύπησε. Με τη βοήθεια συναδέλφων τους μεταφέρθηκαν στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο και στη συνέχεια στο ΚΑΤ, όπου και διαπιστώθηκε από τους γιατρούς ότι ο μεν Μ. Γιακαλής έχει κατάγματα στα χέρια και στη γνάθο, ενώ ο Β. Αλαφογιάννης είναι πιο σοβαρά με κατάγματα στα χέρια, στα πλευρά και στη γνάθο.

Οπως τόνισαν άλλοι συνάδελφοί τους, τα αίτια του ατυχήματος εστιάζονται στην εντατικοποίηση της δουλιάς στη ΣΟΦΤΕΞ λόγω μείωσης του προσωπικού, αφού στη συγκεκριμένη μηχανή παλιότερα δούλευαν πέντε άτομα και τώρα δουλεύουν δύο, ενώ αναγκάζονται να κάνουν δύο και τρεις δουλιές ο καθένας. Επίσης, στο εξάρτημα της μηχανής που τους χτύπησε δεν υπάρχει προστατευτικό.

Ενδεικτικό είναι ότι στον Β. Αλαφογιάννη, άλλαξαν ειδικότητα για τρίτη φορά - ήταν στον ποιοτικό έλεγχο του χαρτιού, μετά τον έκαναν βοηθό θερμαστή και τώρα βοηθό στη μηχανή - από τότε που δουλεύει στη ΣΟΦΤΕΞ, ενώ ο χώρος στον οποίο έγινε το ατύχημα έχει νοικιαστεί - σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρίας - στην εταιρία χαρτοκιβωτίων ΕΛΠΑΚ!

Επίσης, το ατύχημα αποτελεί μία περίτρανη απόδειξη του δίκιου των εργαζομένων, καθώς στα αιτήματα της χτεσινής στάσης εργασίας που πραγματοποίησαν ήταν και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Ωστόσο, το χτεσινό ατύχημα είναι το δεύτερο μέσα σε διάστημα ενός μήνα, αφού πριν τρεις βδομάδες ο εργάτης Α. Σάγος που δούλευε στην ίδια μονάδα, τραυματίστηκε αρκετά σοβαρά και νοσηλεύεται στην Εντατική σε σοβαρή κατάσταση.

Ο Χρήστος Κατσούλιας, μέλος της ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στη ΣΟΦΤΕΞ, δήλωσε στο «Ρ»: «Στο βωμό του κέρδους η εργοδοσία δε λογαριάζει ούτε την ανθρώπινη ζωή. Προσπαθούν να λειτουργήσουν με δύο εργάτες μια μηχανή, που πριν δούλευε με πέντε. Παράλληλα, προσπαθούν να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε απασχολήσιμους χωρίς να γνωρίζουν το αντικείμενο, με αποτέλεσμα να συμβαίνουν συνεχή ατυχήματα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εργάτης έπεσε από μεγάλο ύψος και τραυματίστηκε σοβαρά (2022-04-21 00:00:00.0)
Ατελείωτες ώρες δουλειάς στο λιοπύρι για 20 ευρώ μεροκάματο (2016-06-23 00:00:00.0)
Μόνο με κλειστά χειρουργεία θα δοθούν καλοκαιρινές άδειες (2014-07-13 00:00:00.0)
Μπουλντόζα παρέσυρε εργάτη (2010-06-15 00:00:00.0)
Επίσχεση στου Αλαφογιάννη (2005-11-18 00:00:00.0)
«Φρένο» στα αντεργατικά σχέδια (2000-07-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ