Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΑΡΑΝ - ΡΙΚΟΜΕΞ
Ξαναδικάζονται οι υπεύθυνοι για τα «χάρτινα» κτίρια

Αδικαίωτοι ύστερα από 7 ολόκληρα χρόνια οι 38 εργαζόμενοι που θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια της «Ρικομέξ»
Αδικαίωτοι ύστερα από 7 ολόκληρα χρόνια οι 38 εργαζόμενοι που θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια της «Ρικομέξ»
Ξεκίνησαν χτες στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο οι δίκες σε δεύτερο βαθμό των υπεύθυνων της φαρμακοβιομηχανίας «Φαράν», και της εταιρίας δομικών υλικών «Ρικομέξ» που κατηγορούνται για το θάνατο 47 εργαζομένων από την κατάρρευση των δύο - «χάρτινων», όπως αποδείχτηκε - κτιρίων στο σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη του 1999. Σημειώνουμε ότι οι δίκες σε δεύτερο βαθμό ξεκινούν ύστερα από αναίρεση που άσκησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, ενώ πρωτόδικα είχαν επιβληθεί ουσιαστικά αστείες ποινές.

Ειδικότερα: Για την υπόθεση της «Φαράν» δικάζονται οι δύο ιδιοκτήτες της εταιρείας Μάριος-Παναγιώτης Κάτσικας και Νίκος Κάτσικας, οι οποίοι πρωτόδικα έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης 3 ετών και 8 μηνών ο πρώτος και 2 ετών και 2 μηνών ο δεύτερος, ύστερα από τη μετατροπή της κατηγορίας της ανθρωποκτονίας από κακούργημα σε... πλημμέλημα!

Στο δικαστήριο - στο οποίο δεν παρίσταται πολιτική αγωγή -κατέθεσε χτες ο διευθυντής παραγωγής της φαρμακοβιομηχανίας, Κ. Μεταξάς, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι ιδιοκτήτες δε θα μπορούσαν να προβλέψουν αυτό που συνέβη, καθώς κανένας δε φανταζόταν ότι υπήρχαν κατασκευαστικές ατέλειες...

Στο μεταξύ, αύριο θα συνεχιστεί η δίκη για την κατάρρευση του εργοστασίου της «Ρικομέξ», καθώς χτες η ακροαματική διαδικασία περιορίστηκε στην ανάγνωση του κατηγορητηρίου. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται μόνο οι πολιτικοί μηχανικοί Νίκος Σχολίδης και Κωνσταντίνος Δόβας, οι οποίοι πρωτόδικα καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών ο καθένας, και μάλιστα με αναστολή, ενώ στους ιδιοκτήτες και τα μέλη του ΔΣ της επιχείρησης ούτε καν απαγγέλθηκαν κατηγορίες...

«Παράθυρο» για αποζημιώσεις

Στο μεταξύ το Εφετείο Αθηνών με την υπ' αριθμό 6858/06 απόφασή του απέρριψε την έφεση της Εθνικής Τράπεζας και επεκύρωσε την πρωτόδικη απόφαση σχετικά με τον εκπλειστηριασμό ακινήτων της «Ρικομέξ». Με αυτή την απόφαση ανοίγει ο δρόμος, ώστε συγγενείς των θυμάτων της «Ρικομέξ» να πάρουν κάποιο μέρος από τις επιδικασθείσες αποζημιώσεις.

Ειδικότερα, είχε επιδικαστεί για 12 άτομα (συγγενείς θυμάτων της «Ρικομέξ») ως αποζημίωση το ποσό του 1.060.658 ευρώ για διατροφή ορφανών, ψυχική οδύνη κλπ. Ωστόσο, κατά τη διαδικασία του πλειστηριασμού των ακινήτων της «Ρικομέξ», στον πίνακα κατάταξης προηγήθηκαν το Δημόσιο, το ΙΚΑ, η Εθνική Τράπεζα ως ενυπόθηκος, ενώ τα θύματα του σεισμού κατετάγησαν τελευταία! Αυτό είχε ως συνέπεια από τα 1.060.658 ευρώ που τους επιδικάστηκαν, τελικά να μείνουν για τα 12 άτομα, θύματα της κατάρρευσης του χάρτινου κτιρίου της «Ρικομέξ» μόλις 14.879 ευρώ. Ουσιαστικά, το δικαστήριο δεν εφάρμοσε ισοπεδωτικά τις δικονομικές διατάξεις, αλλά σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε θύματος, τις οποίες εξατομίκευσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ