Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα εμπόδια για κυβέρνηση «εθνικής ενότητας»

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Αναβλήθηκε για άγνωστη ημερομηνία η συνάντηση του Παλαιστινίου Προέδρου με τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο των προσπαθειών σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Παρά το γεγονός ότι «Φατάχ» και «Χαμάς», μετά από αλλεπάλληλους γύρους διαπραγματεύσεων, συμφώνησαν ότι θα συνεργαστούν στη βάση του «κειμένου προτάσεων» των φυλακισμένων, από το Ισραήλ, ηγετών όλων σχεδόν των παλαιστινιακών οργανώσεων, τα πράγματα μοιάζουν να βρίσκονται και πάλι στην αρχή.

Αν και δεν αιτιολογήθηκε η νέα αναβολή, συνεργάτες του Αμπάς διέρρεαν ότι θεωρήθηκε «άχρηστο να μεταβεί για συνομιλίες στη Γάζα με τον Ισμαήλ Χανίγια», εφόσον η «Χαμάς» αρνείται να αναγνωρίσει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, που αναφέρεται και στο κείμενο των φυλακισμένων ηγετών ως προϋπόθεση.

Από την άλλη, η ισραηλινή ηγεσία απέρριψε την έμμεση πρόταση Αμπάς να ανταλλαχτεί ο συλληφθείς Ισραηλινός στρατιώτης Γκιλάντ Σαλίντ με τον ηγέτη της «Φατάχ» στη Δυτική Οχθη, Μαρουάν Μπαργκούτι, και τον ηγέτη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Αχμάντ Σααντάτ, που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, ο ένας καταδικασμένος, ο άλλος χωρίς να έχει περάσει δίκη. Παράλληλα, ισραηλινό στρατοδικείο αποφάσισε την παράταση της κράτησης 21 βουλευτών και υπουργών της «Χαμάς» που έχουν συλληφθεί από τον Ιούλιο.

«Βοήθεια» από ΕΕ

Βοήθεια 40 εκατομμυρίων ευρώ άρχισε να διανέμει σε 40.000 φτωχές παλαιστινιακές οικογένειες η ΕΕ. Πρόκειται για οικογένειες που ζούσαν με κοινωνικό επίδομα και δεν το λαμβάνουν πλέον λόγω του οικονομικού αποκλεισμού που η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει στους Παλαιστινίους μετά την εκλογή της «Χαμάς». Σε κάθε άτομο αναλογούν, ουσιαστικά, 278 ευρώ και κατατίθενται μετρητά σε τοπικές τράπεζες για να παρακαμφθεί η κυβέρνηση της «Χαμάς».

Διαψεύσεις...

Κατηγορηματικά διέψευσε η ισραηλινή ηγεσία ότι γίνονται «μυστικές επαφές» με τη Σαουδική Αραβία για τη γενικότερη κατάσταση στην περιοχή. Ανάλογες διαψεύσεις έγιναν και από το Ριάντ. Οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις.

Διαψεύστηκε, επίσης, και ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ, αφού δεν ολοκληρώθηκε η αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από το Νότιο Λίβανο. Σύμφωνα με τις δυνάμεις του ΟΗΕ, σε 10 ζώνες της ισραηλινο-λιβανικής μεθορίου παραμένουν ισραηλινές δυνάμεις. Σήμερα, θα γίνει συνάντηση για να οριστεί, εκ νέου, χρονοδιάγραμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ