Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΕΕ
Επαφές και «ευρώ»...

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.--

Το κύμα μετανάστευσης χιλιάδων Αφρικανών οικονομικών προσφύγων προς την Ευρώπη, η κρίση στη δυτική σουδανική επαρχία Νταρφούρ, η ενίσχυση των πολιτικών και άλλων σχέσεων ανάμεσα σε ΕΕ και Αφρικανική Ενωση (ΑΕ) καταγράφονται ως τα κεντρικότερα ζητήματα στην ατζέντα συνομιλιών που έχει από χτες στην έδρα της ΑΕ στην Αντίς Αμπέμπα ο πρόεδρος της Ευρωενωσιακής κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και κλιμάκιο Ευρωενωσιακών αξιωματούχων.

Είναι χαρακτηριστικό πως η εκτενής ατζέντα επαφών του Μπαρόζο στην Αιθιοπία επικαλύφθηκε από την ανακοίνωση πως η ΕΕ θα χορηγήσει στην ΑΕ 55 εκατομμύρια ευρώ ως «οικονομική βοήθεια» για την αντιμετώπιση των πιο επειγουσών αναγκών του σχετικώς νεοσύστατου αφρικανικού οργανισμού. Ο ίδιος ο Μπαρόζο έκανε λόγο για την «ανάγκη» αύξησης της πολιτικής συνεργασίας ΕΕ - ΑΕ με στόχο την «αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης» στο δυτικό Σουδάν, όπου οι Βρυξέλλες έχουν ήδη υποσχεθεί 242 εκατ. δολάρια για την αποστολή των 7.000 στρατιωτών της ΑΕ στο Νταρφούρ.

Παράλληλα, χτες σε συνομιλίες Σουδανών και αξιωματούχων του ΟΗΕ στο Χαρτούμ εξετάστηκε το ενδεχόμενο ξεπεράσματος της κρίσης με αφορμή την ανάπτυξη 20.000 κυανοκράνων (στην οποία αντιτίθεται το Σουδάν) διά της εφαρμογής προσωρινού εναλλακτικού σχεδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΗΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει στο Νταρφούρ 100 στρατιωτικούς συμβούλους και δεκάδες άτομα ως πολιτικό προσωπικό και αστυνομική δύναμη, ενώ η Αφρικανική Ενωση ετοιμάζεται να αυξήσει κατά περίπου 60% τους στρατιώτες της στο Νταρφούρ ώστε να φθάσουν τις 11.000...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ