Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Ο Αμπε στο «τιμόνι» της εξουσίας

TOKIO.- Με φιλόδοξους στόχους σε εξωτερική πολιτική και οικονομία ανέλαβε χτες τον πρωθυπουργικό θώκο της Ιαπωνίας ο 52χρονος νέος αρχηγός του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος των «Φιλελεύθερων Δημοκρατών» Σίντζο Αμπε. Ο Αμπε, με το που εκλέχτηκε, δήλωσε πως μεταξύ των προτεραιοτήτων είναι η αποκατάσταση των σχέσεων με το Πεκίνο, λέγοντας: «Η Κίνα είναι πολύ σημαντική χώρα και η οικονομική της ανάπτυξη θετική για την Ιαπωνία».

Πέρα απ' την αποκατάσταση των σχέσεων με την Κίνα ο Αμπε στοχεύει σε:

  • Περαιτέρω σύσφιξη των συμμαχικών δεσμών με τις ΗΠΑ.
  • Σθεναρή εξωτερική πολιτική και οικονομικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τη διευθέτηση του τεράστιου δημόσιου χρέους που ανέρχεται στο 170% του ΑΕΠ.
  • Αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να δίνονται, μεταξύ άλλων, περισσότερες δυνατότητες για συμμετοχή του ιαπωνικού στρατού σε «ειρηνευτικές» αποστολές στο εξωτερικό.
  • Περισσότερη «πατριωτική εκπαίδευση» και επιστροφή της ιαπωνικής κοινωνίας «σε αξίες όπως η πατρίδα, η οικογένεια»...

Στη νέα κυβέρνηση ο 66χρονος Τάρο Ασο παραμένει υπουργός Εξωτερικών, ο 65χρονος Φούμιο Κιούμα γίνεται υπουργός Αμυνας, ο 73χρονος οικονομολόγος Κόζι Ομι υπουργός Οικονομικών. Δημιουργούνται νέα χαρτοφυλάκια όπως εκείνο για «τον επαναπατρισμό Ιαπώνων που απήχθησαν πριν 30 χρόνια σε ΛΔ Κορέας», το υπουργείο επανεκπαίδευσης απολυμένων και άλλων εργαζομένων, χαρτοφυλάκιο «τεχνολογικών καινοτομιών» και «περιφερειακής οικονομικής αναζωογόνησης»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ