Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Κορυφώνεται ο πόλεμος των χαρακωμάτων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Κάτι περισσότερο από ένα μήνα από τις πολύ κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές, όπου κρίνεται ο έλεγχος των δύο Σωμάτων του Κογκρέσου, ο πόλεμος χαρακωμάτων κορυφώνεται και το θερμόμετρο της έντασης στο κόκκινο... με αφορμή - τι άλλο; - την τρομοκρατία.

Λάδι στη φωτιά έριξε η διαρροή προς τον Τύπο της έκθεσης των 16 αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «ο πόλεμος στο Ιράκ επιδείνωσε το γενικότερο πρόβλημα της τρομοκρατίας» και συνέβαλε στη δημιουργία ενός νέου κύματος «μουσουλμανικού ριζοσπαστισμού». Πρόκειται για την εμπιστευτική έκθεση των μυστικών υπηρεσιών «Τάσεις στην Παγκόσμια Τρομοκρατία: αντίκτυπος για τις ΗΠΑ» - η οποία ξεκίνησε να εκπονείται το 2004 και περαιώθηκε τον περασμένο Απρίλη - που αποτελεί την πρώτη επίσημη ανάλυση για την «παγκόσμια τρομοκρατία» που εκπονείται από το σύνολο των υπηρεσιών πληροφοριών από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, το Μάρτη του 2003. Εκθεση που διαψεύδει ουσιαστικά τις θέσεις που υποστηρίζουν επισήμως τα στελέχη της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους και δεν περιέχει καμία ένδειξη για την πιθανότητα νέων επικείμενων τρομοκρατικών επιθέσεων εντός του αμερικανικού εδάφους και όλως τυχαίως συμφωνεί απολύτως με τη ρητορική των Δημοκρατικών.

Ο επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Τζον Νεγκροπόντε, παραδέχτηκε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ δημιούργησε μια νέα γενιά τρομοκρατών, αλλά εξοργισμένος διέψευσε εν μέρει τα συμπεράσματα της απόρρητης έκθεσης, τονίζοντας ότι πρόκειται για τη «μερική εικόνα».

Την ίδια ώρα, η υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, διέψευσε με πολύ έντονο τρόπο τους ισχυρισμούς του τέως προέδρου Μπιλ Κλίντον, ο οποίος σε συνέντευξη στο «Φοξ Νιους» υποστήριξε ότι, φεύγοντας από το Λευκό Οίκο, άφησε πίσω ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της Αλ Κάιντα και εντοπισμού του Οσάμα μπιν Λάντεν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ