Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Δουλεύεται» ακόμη η φινλανδική πρόταση

Η πρόταση της φινλανδικής Προεδρίας για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας δεν έχει ακόμη πάρει τελική μορφή και «ούτε τελική απάντηση έχει δοθεί», δήλωσε ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, ενώ επισήμανε επίσης ότι οι υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την ΕΕ και ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο με τους Τουρκοκύπριους ήταν διαχωρισμένα από την αρχή και «δε γεννάται θέμα» διαχωρισμού τους. Ερωτηθείς για την τηλεφωνική επικοινωνία, που είχε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, μετά τις επαφές του στην Αγκυρα με Τούρκους αξιωματούχους, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε ότι «πάντοτε ο κ. Παπανδρέου συνεννοείται μαζί μου και μας παρέχει κάθε βοήθεια που του ζητούμε».

Η Ιταλία υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας

Η Ιταλία υποστηρίζει «με βεβαιότητα» την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και «ενθαρρύνει» την Αγκυρα να συνεχίσει «στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Μάσιμο Ντ' Αλέμα, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

«Η ιταλική κυβέρνηση υποστηρίζει με βεβαιότητα την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας», δήλωσε ο Ντ' Αλέμα προς τους δημοσιογράφους με την ευκαιρία μιας συνάντησης για την Τουρκία στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Είμαστε πεπεισμένοι πως η ένταξη της Τουρκίας, την οποία θεωρούμε ουσιώδους σημασίας, θα προσφέρει προστιθέμενη αξία. Δε θέλουμε μια κλειστή Ευρώπη οικοδομημένη πάνω σε εθνικές ή θρησκευτικές βάσεις», πρόσθεσε ο Ιταλός υπουργός.

Η κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι ακολουθεί την πολιτική υποστήριξης της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ που είχε υιοθετηθεί από τον προκάτοχο του Πρόντι, τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

«Αυτό δε σημαίνει πως υποτιμάμε ή αρνούμαστε τη δική μας ταυτότητα ή τις δικές μας πολιτιστικές και θρησκευτικές ρίζες. Ο θρησκευτικός πλουραλισμός και η πολλαπλή διάσταση της Ευρώπης είναι προφανείς», συνέχισε ο Ντ' Αλέμα, ο οποίος θεωρεί πως «ο λαϊκός χαρακτήρας του κράτους και των πολιτικών θεσμών» αποτελεί μια έπαλξη εναντίον των θρησκευτικών παρεκτροπών.

«Πρέπει να ενθαρρύνουμε την Τουρκία να συνεχίσει με θάρρος στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα όσον αφορά την πλήρη ελευθερία της έκφρασης και το σεβασμό των μειονοτήτων», υπογράμμισε.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε όμως σε ένα «σοβαρό πρόβλημα» στην ενταξιακή προοπτική, αυτό της μη αναγνώρισης της Κύπρου από την Τουρκία, αλλά δήλωσε πως «μπορούμε να εργαστούμε για την εξεύρεση ενός λογικού συμβιβασμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ