Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
«Αν θες δουλιά, δώσε ψήφο»!

«Λίστες» ανέργων που προτείνονται από βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για πρόσληψη σε βιομηχανία της περιοχής

Στο καπιταλιστικό σύστημα η εξασφάλιση εργασίας σε κάθε άνθρωπο, που μπορεί και θέλει να εργαστεί, δεν αποτελεί υποχρέωση του κράτους και μέριμνα των κυβερνήσεών του, αλλά υπόθεση προσωπικής διεκδίκησης. Και στη σύγχρονη καπιταλιστική πραγματικότητα της χώρας μας, το ανθρώπινο δικαίωμα στη δουλιά έχει, εν πολλοίς, μετατραπεί σε αντικείμενο πολιτικής «διαπραγμάτευσης κι ανταλλαγής», στο πλαίσιο της ψηφοθηρίας και της ρουσφετολογίας. Οι πολιτικοί παράγοντες - και εν προκειμένω υπουργοί, βουλευτές, νομάρχες και δήμαρχοι και άλλα κομματικά στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - προσφέρουν «εξυπηρέτηση» σε όσους αναζητούν εργασία, μεσολαβώντας για την πρόσληψή τους, είτε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, είτε και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Βεβαίως, σε πολλές περιπτώσεις αυτή η «μεσολάβηση» μένει στο επίπεδο των υποσχέσεων, ενώ και οι δουλιές που εξασφαλίζουν οι άνεργοι μέσα από το «πολιτικό μέσο», είναι, τις περισσότερες φορές, εποχιακές ή μερικής απασχόλησης και δε λύνουν οριστικά το πρόβλημά τους.

Φυσικά, η «πολιτική εξυπηρέτηση» δε γίνεται χωρίς πολιτικά ανταλλάγματα. Οι άνεργοι, για να τύχουν της «ευεργεσίας», υποχρεώνονται να ανταλλάξουν τη δουλιά με την ψήφο τους, ξεπουλώντας την πολιτική συνείδησή τους και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Μέσα απ' αυτή τη «διαδικασία πολιτικής ανταλλαγής», εξυπηρετούνται τα πολιτικά συμφέροντα του δικομματισμού, μαζί, βεβαίως, με τις προσωπικές επιδιώξεις πολιτικών στελεχών των δυο κομμάτων.

Η εκμετάλλευση της ανθρώπινης ανάγκης για δουλιά, από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, συμβάλλει, αποφασιστικά, στην εξασφάλιση της κυβερνητικής εξουσίας από τα κόμματα της άρχουσας τάξης, στην εκλογή δικών τους νομαρχιακών και δημοτικών αρχών, στον έλεγχο του συνδικαλιστικού κινήματος και, γενικότερα, στην αλλοτρίωση των συνειδήσεων και στην αποδυνάμωση των αντιστάσεων των ανέργων και των εργαζομένων, ώστε να συνεχίζεται, απρόσκοπτα, η λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος στη χώρα μας.

«Λίστες» στη Λάρισα

Κατά καιρούς έχουν αποκαλυφθεί «λίστες» ανέργων που προτείνονται από πολιτικά στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για πρόσληψη, είτε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, είτε σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Στον «Ρ» έφτασαν τρεις τέτοιες «λίστες», στις οποίες αναγράφονται δεκάδες ονόματα ανέργων της περιοχής, που ενδιαφέρονται για πρόσληψη από τοπική βιομηχανία - συγκεκριμένα την «Ιντρακόμ Φουντς», που επεξεργάζεται φρούτα και άλλα αγροτικά προϊόντα - και για τους οποίους δείχνουν «ενδιαφέρον» τρεις τοπικοί βουλευτές, δυο της ΝΔ κι ένας του ΠΑΣΟΚ.

Δε γνωρίζουμε αν τις συγκεκριμένες «λίστες» κατασκεύασε η ιδιοκτησία της βιομηχανίας και τις έστειλε προς έγκριση στους τοπικούς βουλευτές, ή έγινε το αντίθετο. Πάντως, όπως φαίνεται στις «λίστες», οι βουλευτές Λάρισας της ΝΔ Γ. Γαρουφαλιάς και Κ. Αγοραστός και ο Β. Εξαρχος του ΠΑΣΟΚ θέτουν υπόψη διοικητικών στελεχών της εν λόγω βιομηχανίας ονόματα ανέργων της περιοχής, που ενδιαφέρονται για πρόσληψη. Αναγράφονται ονοματεπώνυμα, διευθύνσεις και αριθμοί τηλεφώνων ανέργων, ενώ στο περιθώριο καταγράφονται, διά χειρός, διάφορες «παρατηρήσεις», ως προς «ιδιαίτερα στοιχεία» τους, που αφορούν στην ηλικία, στο ποιοι έκαναν αίτηση και ποιοι όχι κλπ. Κάποια ονόματα είναι διαγραμμένα και σε άλλα υπάρχει η ένδειξη «ΟΚ», ή «ν», ενώ για άλλους επισημαίνεται «γνωστός», «έχει βρει δουλιά», «δεν ενδιαφέρεται», «δεν μπορεί βάρδιες», «δεν απαντά» κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ