Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Σε αναζήτηση «χρυσής - και συμφέρουσας - τομής»

Ενα «συμβιβασμό» που θα αποτρέψει τη σύγκρουση Τουρκίας - ΕΕ, αναζητούν οι «25», μέσω της εξελισσόμενης πρωτοβουλίας της φινλανδικής προεδρίας, η οποία εστιάζεται στην ταυτόχρονη έναρξη εμπορικών συναλλαγών Τουρκίας - Κύπρου και ΕΕ - κατεχομένων.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, που πραγματοποιήθηκε χτες στο Λουξεμβούργο, η Ελληνίδα ΥΠΕΞ, Ντόρα Μπακογιάννη, συναντήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα με τον προεδρεύοντα, Φινλανδό ομόλογό της, Ερκι Τουομιόγια, ο οποίος είδε και τον Κύπριο ΥΠΕΞ, Γιώργο Λιλλήκα. Των δύο αυτών συναντήσεων προηγήθηκε η συζήτηση του Ε. Τουομιόγια με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ - Βάλτερ Στάινμάγιερ, τον Επίτροπο Διεύρυνσης Ολι Ρεν και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ στα πλαίσια της ευρωπαϊκής τρόικας, ενώ διεξάγονταν οι διαπραγματεύσεις επί των φινλανδικών προτάσεων σε υπηρεσιακό επίπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση Μπακογιάννη - Τουομιόγια επικεντρώθηκε στα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Ελσίνκι. Ο Γ. Λιλλήκας, από την κυπριακή πλευρά, σημείωσε ότι «η Λευκωσία συμμετέχει ενεργά στις διαπραγματεύσεις και σκοπός παραμένει η αποφυγή μιας κρίσης το Δεκέμβριο, καθώς κάτι τέτοιο δε θα ήταν, εντέλει, προς όφελος της νήσου». Οπως τόνισε, η Κυπριακή Δημοκρατία προτίθεται να συζητήσει τις εναλλακτικές λύσεις, σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι πρόθυμη να δεχτεί προτάσεις προς όφελος της Τουρκίας και εις βάρος των συμφερόντων της. «Στόχος μας, είπε χαρακτηριστικά ο Κύπριος υπουργός, είναι μια λύση που θα αποτελεί νίκη και για τις δύο πλευρές».

Πλησιάζοντας στην έκδοση της ετήσιας έκθεσης προόδου, αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δύο μήνες πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκέμβρη, η οποία και θα κρίνει το θέμα, οι δύο πλευρές δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους και αφήνουν ανοιχτές τις επιλογές.

Παρά το γεγονός ότι οι προτάσεις της προεδρίας δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί, είναι σαφές ότι κινούνται στον εξής άξονα: Η Τουρκία θα κληθεί να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στο κυπριακό εμπόριο, όπως υποχρεούται, η δε Λευκωσία να συναινέσει, σε αντάλλαγμα, στην έναρξη απ' ευθείας εμπορικών συναλλαγών των κατεχομένων με την ΕΕ, μέσω του λιμανιού της Αμμοχώστου. Σημείο, στο οποίο μπαίνει και μία σειρά άλλων ανταλλαγμάτων και κρίσιμων λεπτομερειών που χρήζουν διευκρινίσεων, όπως το ακριβές καθεστώς διεξαγωγής των τουρκοκυπριακών εξαγωγών και το μέλλον της Αμμοχώστου, που βάσει των λουξεμβούργιων προτάσεων παραμένουν οι συζητήσεις για επιστροφή στην Κυπριακή Δημοκρατία, στα πλαίσια και της έγκρισης του κοινοτικού κανονισμού περί εμπορικών συναλλαγών κατεχομένων - ΕΕ.

Ωστόσο, και ενώ η ΕΕ εντείνει τις πιέσεις της προς πάσα κατεύθυνση, μία ενδεχόμενη αποτυχία του όλου εγχειρήματος, που θα μπορούσε να οδηγήσει και σε «εκτροχιασμό» των ευρωτουρκικών σχέσεων, είναι ορατή, ανάλογα με τις υπαγορεύσεις των συμφερόντων των Βρυξελλών τη δεδομένη στιγμή και φυσικά θα χρεωθεί σε Λευκωσία και Αθήνα, χωρίς να υπολογίζεται η αδιαλλαξία της Αγκυρας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ