Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οχι νέα παράταση στους εφοπλιστές

«Φρένο» βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) στην παρελκυστική πολιτική του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, το οποίο, ακολουθώντας τις εντολές των εφοπλιστών, δεν εναρμονίζεται στο πρωτόκολλο της MARPOL 1977/78 για την εγκατάσταση συστημάτων περισυλλογής απόβλητων στα επιβατηγά και οχηματαγωγά πλοία (κατά κανόνα ανοιχτού τύπου), προκειμένου να μη ρυπαίνεται η θάλασσα.

Συγκεκριμένα, στο Ε' Τμήμα του ΣτΕ κατατέθηκε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο προβλεπόταν νέα παράταση για δύο χρόνια της υποχρέωσης των εφοπλιστών να εγκαταστήσουν σύστημα περισυλλογής αποβλήτων. Να σημειωθεί ότι τουλάχιστον εννιά χρόνια έχει παραταθεί μέχρι τώρα η εφαρμογή της σχετικής διεθνούς συμφωνίας, παρόλο που η χώρα μας την έχει επικυρώσει, καθώς κρίθηκε ότι ο μέχρι τώρα τρόπος διάθεσης των απόβλητων δεν εξασφαλίζει την αποτροπή της ρύπανσης.

Στο σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ αναφέρεται πως η χορήγηση παράτασης είναι αντίθετη στη διεθνή σύμβαση. Επίσης, το ΣτΕ τονίζει ότι αντί να επιβληθούν κυρώσεις σε όσους πλοιοκτήτες δε συμμορφώθηκαν μέχρι σήμερα με τη διεθνή σύμβαση, επιβραβεύονται οι ασυνεπείς πλοιοκτήτες.

Οσον αφορά το επιχείρημα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ότι υπάρχουν μειωμένοι κίνδυνοι ρύπανσης από τη μη εγκατάσταση του νέου συστήματος περισυλλογής αποβλήτων, το ΣτΕ επισημαίνει ότι αυτό δεν ευσταθεί, γιατί αν γίνει δεκτός ένας τέτοιος ισχυρισμός, τότε θα έπρεπε να καταργηθεί η υποχρέωση της εγκατάστασης του νέου συστήματος και όχι να παραταθεί η προθεσμία για συμμόρφωση με το πρωτόκολλο της MARPOL.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ