Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΜΑΡΚ ΡΟΔΕΜΑΟΥΝΤ
Sophie Scholl

Οι Γερμανοί, τουλάχιστον αυτοί που δεν ευθύνονται ή αυτοί που έχουν συναίσθηση των εγκλημάτων που διέπραξαν ή διαπράχτηκαν στο όνομά τους, θα κάνουν χρόνια, ίσως και αιώνες, για να ξεπεράσουν τις ενοχές τους. Στις πλάτες τους φορτώνονται δυο παγκόσμιοι πόλεμοι, με εκατομμύρια θύματα. Μια από τις μεγαλύτερες, ιδιαίτερα όσον αφορά στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ντροπές της ανθρωπότητας, από την εποχή που άρχισε να γράφεται η ιστορία.

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας αποενοχοποίησης, θα μπορούσε να πει κανείς - και αυτό δεν είναι κακό - εντάσσεται και η ταινία του Μαρκ Ρόδεμαουντ «Sophie Scholl». Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της διασημότερης αντιστασιακής αντιχιτλερικής ηρωίδας της Γερμανίας. Η οποία μαζί με τον αδερφό της Χανς και την ομάδα τους («Λευκό Ρόδο») προσπάθησαν να ενημερώσουν και να κινητοποιήσουν τους Γερμανούς εναντίον του Χίτλερ. Τον οποίο θεωρούσαν κτήνος και εχθρό της ανθρωπότητας και κατά συνέπεια και της ίδιας της Γερμανίας.

Χρήσιμη, πολύ χρήσιμη η ταινία, ιδιαίτερα για τις νέες γενιές. Γιατί ενημερώνει ιστορικά, ενώ παράλληλα λειτουργεί και σαν παράδειγμα αντίστασης στις σημερινές χιτλερικές ή κρυπτοχιτλερικές συμπεριφορές! Και γιατί, επιτέλους, στην οθόνη διαδραματίζονται όμορφα ανθρώπινα γεγονότα, καταδεικνύονται όμορφες ανθρώπινες στιγμές. Θυσίες για ιδανικά. Πράγματα και αξίες, δηλαδή, που γίνεται συντονισμένη προσπάθεια να περάσουν στην ανυποληψία.

Η Σόφι Σολ, ο αδερφός της Χανς και η οργάνωσή τους «Λευκό Ρόδο», άτομα φιλελεύθερα και αξιοπρεπή, έδωσαν τη ζωή τους για τα «πιστεύω» τους. Δεν ήταν κομμουνιστές, δεν είχαν τη χαρά όταν πέθαιναν να ξέρουν ότι πεθαίνουν και στο όνομα άλλων πληρέστερων αγώνων. Και μόνον, όμως, ότι πάλευαν για αξιοπρέπεια, ήταν αρκετό γι' αυτούς να αψηφήσουν το απόσπασμα.

Δυστυχώς, είμαστε υποχρεωμένοι να κρίνουμε την ταινία και σαν αυτόνομο καλλιτεχνικό έργο. Και εδώ η «Σόφι Σολ» δεν παίρνει άριστα, όπως η πραγματική ηρωίδα. Γιατί ο σκηνοθέτης της υπέκυψε, για εμπορικούς ή άλλους λόγους, περισσότερο του δέοντος στο μελό. Μια πολιτική υπόθεση την έντυσε με μεγάλες δόσεις συναισθήματος, με αποτέλεσμα να μην μπορείς να βγάλεις πολιτικά συμπεράσματα. Τα οποία, άλλωστε, αποφεύγει συστηματικά η ταινία.

Ομως, παρ' όλα αυτά, χάρη στις ερμηνείες, οι οποίες κόντρα στις διαθέσεις του σκηνοθέτη, κρατάνε την υπόθεση σε αξιοπρεπή επίπεδα, η «Σόφι Σολ» βλέπεται χωρίς πολλές εκπτώσεις. Σε κάποια σημεία μάλιστα και ο θεατής, σε εμένα συνέβη, νιώθει την ανάγκη να συγκινηθεί. Γιατί, σε τελευταία ανάλυση, η Σόφι Σολ, όταν είπε «θάνατος», ήταν ένα πολύ νέο κορίτσι!

Παίζουν: Τζούλια Τζέιντς, Φαμπιάν Χίνριτς, Αλεξάντερ Χελντ, Τζοάνα Κάστντορφ, Αντρέ Χένικε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ