Τρίτη 8 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ
Η αποδιοργάνωση οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τον υπουργό Αμυνας

Αποδιοργανωμένη εμφανίζεται η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (ΓΔΕ) του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Αυτό τονίζεται σε Ερώτηση που κατέθεσαν χτες στη Βουλή προς τον υπουργό Αμυνας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ καιΜπ. Αγγουράκης.Η ΓΔΕ, τονίζεται, όπως προβλέπει ο Ν.2292/95 (Οργάνωση και λειτουργία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας), είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων (που σχεδιάζει το Επιτελείο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας) καθώς και την αμυντική βιομηχανία, την έρευνα - τεχνολογία και τα αντισταθμιστικά οφέλη.

Πιο συγκεκριμένα οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρονται στο ΠΔ 438/95 που καθορίζει την οργάνωση, τη διάρθρωση και τη λειτουργία της ΓΔΕ, με τέτοιο τρόπο, ώστε η υπηρεσία αυτή να δυσλειτουργεί, να προκαλείται σύγχυση και επιδείνωση της κατάστασης στον τομέα των προμηθειών του ΥΕΘΑ. "Από μια άποψη, συνεχίζουν στην Ερώτηση, αυτό ήταν αναμενόμενο, αφού το ΠΔ 438/95 εκπονήθηκε με αδιαφανείς διαδικασίες, χωρίς να ληφθούν υπόψη και πολύ περισσότερο να ζητηθούν οι απόψεις των εργαζομένων και των αρμοδίων φορέων. Ετσι το ΠΔ δεν καθορίζει τους στρατηγικούς στόχους της ΓΔΕ, δεν αναλύει τις αρμοδιότητές της, δεν καθορίζει με ορθό τρόπο τις διευθύνσεις και τα τμήματα, δεν προβλέπει βασικές αρμοδιότητές της, δεν προβλέπει βασικές αρμοδιότητες (π. χ. σύνταξη προδιαγραφών), υποβαθμίζει τη διασφάλιση και τον έλεγχο ποιότητας, δεν προβλέπει διεύθυνση προμηθειών κυρίου υλικού, καθορίζει τις θέσεις του προσωπικού της ΓΔΕ με απλή παράθεση των θέσεων προσωπικού των υπηρεσιών που συγχωνεύτηκαν σ' αυτήν και όχι με βάση τις πραγματικές ανάγκες για την εκπλήρωση του έργου που της ανατίθεται και τέλος, δεν προβλέπει μεταβατικές διατάξεις για τη σταδιακή ανάληψη των αρμοδιοτήτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΠΔ 438/95 δεν περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη στο θέμα διαχείρισης του προϋπολογισμού υλοποίησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ενώ η ηγεσία του ΥΕΘΑ προσανατολίζεται στη δημιουργία ανώνυμης εταιρίας που θα συντονίζει την υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος, ύψους 4 τρισ., δραχμών. Ακόμα πιο χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μ' αυτήν την επιλογή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας διαφωνούν άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες, καθώς και ανώτερα στελέχη του ΥΕΘΑ αλλά συμφωνούν οι αντιπρόσωποι των ξένων εταιριών οπλικών συστημάτων".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Αμυνας: Ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να αναδιοργανωθεί η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών με βάση τις προτάσεις του προσωπικού, οι οποίες προβλέπουν αλλαγή του ΠΔ 438/95, εκπόνηση Κανονισμού Οργάνωσης και Λειτουργίας και εκπόνηση Οργανισμού Πολιτικού Προσωπικού, προκειμένου η ΓΔΕ να επιτελέσει σωστά το έργο της και να μη χρειάζεται η δημιουργία εταιριών για το συντονισμό του εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ