Τρίτη 8 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κινητικότητα για ακροδεξιά κίνηση

Επανέρχονται όλο και συχνότερα τα σενάρια και οι πληροφορίες για παρασκηνιακές κινήσεις με σκοπό τη δημιουργία ακροδεξιού κόμματος

Εντονη δραστηριότητα, κυρίως παρασκηνιακά, αναπτύσσεται στο χώρο της "Κεντροδεξιάς", η οποία συνοδεύει τις προσπάθειες που καταβάλλει η ηγεσία της ΝΔ για τον προσδιορισμό της ιδεολογικοπολιτικής φυσιογνωμίας και της αντιπολιτευτικής τακτικής της, όσο και την οργανωτική ανασυγκρότηση.

Σε άμεση συνάρτηση με τα παραπάνω, αλλά και με τις αντίστοιχες διεργασίες που συντελούνται στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, βρίσκονται κινήσεις και δραστηριότητες παραγόντων και στελεχών της συντηρητικής παράταξης - και όχι μόνο - οι οποίες είναι προσανατολισμένες στη δημιουργία ενός ακροδεξιού σχηματισμού.

Παρότι κανένας μέχρι σήμερα δεν εμφανίζεται επίσημα να εκπροσωπεί μια τέτοια απόπειρα, ωστόσο τα σενάρια επανέρχονται διαρκώς, ενώ το κλίμα συντηρείται από δηλώσεις ορισμένων πολιτικών και μη.

Τελευταία το θέμα το έθεσε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Μ. Εβερτ,ο οποίος, μιλώντας στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΕΕ της ΝΔ, επισήμανε τον κίνδυνο δημιουργίας ακροδεξιού κόμματος. Πάντως, ο ίδιος ο Μ. Εβερτ, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, φερόταν να ανέχεται, αν όχι να υποθάλπει, κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός "πατριωτικού και λαϊκού" κόμματος. Οι "υποψίες" ενισχύθηκαν μετά από πληροφορίες για επαφές του με εθνικιστές βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Στ. Παπαθεμελής.Επαφές όμως έχουν υπάρξει μεταξύ ακροδεξιών βουλευτών της ΝΔ και με εθνικιστές βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή το Σκοπιανό.

Παράλληλα, στη ΝΔ υπάρχει πάντα η ομάδα των ακροδεξιών και βασιλοχουντικών (Ανδρεουλάκος, Καρατζαφέρης, Μιχαλολιάκος, Καμμένος κ.ά.), οι οποίοι αναζητούν ρόλο στα εσωκομματικά της ΝΔ, αλλά έχουν στραμμένο το βλέμμα τους και "εκτός ΝΔ". Πληροφορίες φέρουν τον Π. Καμμένο να κινείται δραστήρια για τη δημιουργία μιας ακροδεξιάς κίνησης και μάλιστα να θεωρείται εκ των πρωταγωνιστών, γιατί εκτός των άλλων διαθέτει και τους οικονομικούς πόρους.

Στην κινητικότητα για τη δημιουργία ακροδεξιάς κίνησης έρχονται να προστεθούν οι δηλώσεις του ευρωβουλευτή της ΠΟΛ.ΑΝ., Ν. Κακλαμάνη,ο οποίος κατέθεσε σχετική πλατφόρμα, με το χαρακτηριστικό τίτλο "Λαϊκό Πατριωτικό Μέτωπο", στο συνέδριο του κόμματος Σαμαρά, η οποία μεταξύ των άλλων περιλάμβανε την αυτονόμηση της Νότιας Αλβανίας και την επίθεση κατά των ξένων εργατών στη χώρα μας. Χτες ο Ν. Κακλαμάνης επανήλθε επιμένοντας με δηλώσεις του (στο "Φλας") στις απόψεις του και μάλιστα επιχείρησε να τις εμφανίσει ως "αριστερές"! Το Λαϊκό Πατριωτικό Μέτωπο, είπε, απευθύνεται σε όλους τους Ελληνες "εκτός από τους ευρω-λιγούρηδες και τους θαυμαστές της κοινωνίας των 2/3". Αναγνώρισε ότι έχει συζητήσει "με ανθρώπους από όλους τους πολιτικούς χώρους με κοινές ανησυχίες" προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι αντίδρασης σε ό,τι συμβαίνει σήμερα, ενώ παραδέχτηκε ότι δεν είναι έξω από τους σχεδιασμούς η δημιουργία νέου κόμματος.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η νεοδεξιά κίνηση με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Β. Κόκκινο, που ανακοινώθηκε επίσημα πριν λίγες μέρες.

Ολη αυτή η κινητικότητα, η οποία δεν είναι τυχαία, ούτε γίνεται στο κενό, είναι φανερό ότι υποδηλώνει τους σχεδιασμούς τουλάχιστον ενός τμήματος της άρχουσας τάξης για δημιουργία ενός ακροδεξιού κόμματος, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για να εξωθήσει ακόμα προς συντηρητικότερες κατευθύνσεις την πολιτική ζωή του τόπου, ενώ θα επιχειρηθεί να είναι ένα κανάλι εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας. Ολα θα εξαρτηθούν πάντως από το αν τα δύο μεγάλα κόμματα καταφέρουν να "αναβαθμίσουν" την ικανότητα εγκλωβισμού των λαϊκών μαζών ή θα αποδυναμωθούν παραπέρα.

Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ