Τρίτη 8 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεργασία για την ανάπτυξη κοινών αγώνων

Τα συμπεράσματα από τη συνάντηση των "Αριστερών και Προοδευτικών Κομμάτων της Ευρώπης"

Στις 5 και 6 Ιούλη έγινε στη Μαδρίτη συνάντηση των "Αριστερών και Προοδευτικών Κομμάτων της Ευρώπης".

Πρόκειται για μια σειρά πρωτοβουλιών που έχουν ξεκινήσει 14 μήνες πριν, από την "Ενωτική Αριστερή Ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο" και άλλα προοδευτικά κόμματα της Ευρώπης.

Την πρωτοβουλία αυτή τη φορά την είχε το Κόμμα της Ενωμένης Αριστεράς της Ισπανίας, που διοργάνωσε εκτός από τη διήμερη συνάντηση και ανοιχτή αντιΝΑΤΟϊκή συγκέντρωση στις 6 Ιούλη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες 21 κομμάτων. Το ΚΚΕ συμμετείχε με αντιπροσωπεία με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.Επίσης συμμετείχαν ο Μπάμπης Αγγουράκης,μέλος της ΚΕ και βουλευτής και ο Κράτης Κυριαζής,γραμματέας της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος.Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συνέβαλε στη συζήτηση για τα τρέχοντα ζητήματα στην Ευρώπη και για την απειλή από την ενίσχυση και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, με ομιλία της Αλ. Παπαρήγα, αλλά και με παρεμβάσεις και θετικές προτάσεις της αντιπροσωπείας στην τελική διαμόρφωση του κειμένου συμπερασμάτων της συνάντησης.

Τα βασικά σημεία της συζήτησης, που καταγράφονται και στο κείμενο συμπερασμάτων, έχουν ως εξής:

"Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με το σύνθημα "Να οικοδομήσουμε μία Ευρώπη της απασχόλησης, της ειρήνης και της αλληλεγγύης". Ενδυνάμωσε την πολιτική συνεργασία για την από κοινού ανάπτυξη αγώνων για κοινούς στόχους, στη βάση του σεβασμού της αυτονομίας του κάθε κόμματος.

Το πλαίσιο της συνάντησης ήταν διπλό. α) Η προώθηση ενός νέου προσανατολισμού της οικοδόμησης της Ευρώπης προς μια προοδευτική και κοινωνική Ευρώπη, στη νέα κατάσταση που δημιουργείται με την ανάπτυξη των αγώνων ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό. β) Η αντίθεση στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, που προβλέπεται να αποφασίσει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα συγκληθεί στη Μαδρίτη στις 7 και 8 Ιούλη...

Οι συνεχείς προσπάθειες για αλλαγή της πολιτικής σε κάθε χώρα συμβάλλουν και στο μετασχηματισμό της Ευρώπης. Πρέπει να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά οι αιτίες που γεννούν την ανεργία και τη φτώχεια και να δοθούν λύσεις στο πρόβλημα της ανεργίας μέσω μιας διαρκούς ανάπτυξης και της προώθησης ενός ευρωπαϊκού μοντέλου κατοχύρωσης και διεύρυνσης των κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, μέσω του αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου τομέα και τον τερματισμό των ιδιωτικοποιήσεων, για την εξασφάλιση συνθηκών δημοκρατικής συμμετοχής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Η δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών και η παρέμβαση της Αριστεράς καθίστανται αναγκαίες, γιατί η σημερινή οικοδόμηση της Ευρώπης είναι ανίκανη να επιλύσει τα προβλήματα και είναι απαραίτητος ένας νέος προσανατολισμός.

Η Σύνοδος του Αμστερνταμ δεν ανταποκρίθηκε θετικά στα αιτήματα των λαϊκών κινημάτων και της Αριστεράς. Οι κυβερνήσεις και των 15 κρατών δεν έθιξαν τις κεντρικές κατευθύνσεις, ούτε τις ασκούμενες πολιτικές στις οποίες αντιδρούν όλο και πιο πλατιά λαϊκά στρώματα.

Ολα τα κόμματα που συμμετέχουν στη συνάντηση, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις τους για το ενιαίο νόμισμα διαφωνούν με το σχεδιασμό της ΟΝΕ και αντιμετωπίζουν πολύ αρνητικά το Σύμφωνο Σταθερότητας που προκαλεί διαρκή λιτότητα και ανεργία.

Καμία πρόοδος δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών. Πρέπει να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση δημοψηφισμάτων σύμφωνα με τη λαϊκή απαίτηση.

Το πρόβλημα της ασφάλειας πρέπει να αντιμετωπιστεί με μια νέα προσέγγιση και τη διαμόρφωση ενός συστήματος συλλογικής ασφάλειας στη βάση του διαλόγου, των μέτρων εμπιστοσύνης, με στόχο την αποτροπή της χρήσης της ένοπλης βίας. Ολα τα κόμματα είναι αντίθετα με τη διεύρυνση και την ενδυνάμωση του ΝΑΤΟ και καλούν τις ευρωπαϊκές χώρες να προχωρήσουν στη διάλυση του ΝΑΤΟ και των μονάδων ταχείας επέμβασης και να υποστηρίξουν τον συμβατικό και πυρηνικό αφοπλισμό.

Τα κόμματα που συμμετείχαν στη συνάντηση θα διευρύνουν το διάλογο με άλλες αριστερές και οικολογικές δυνάμεις στα πλαίσια του αγώνα για μια δημοκρατική Ευρώπη, μια κοινωνική Ευρώπη. Μια Ευρώπη της απασχόλησης, της ειρήνης και της αλληλεγγύης".

Το κλείσιμο της συνάντησης έκανε ο Χούλιο Ανγκίτα, γενικός συντονιστής της Ενωμένης Αριστεράς της Ισπανίας, όπου τόνισε τη σημασία τέτοιων συναντήσεων και εκδηλώσεων από τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, που συμβάλλουν στην κοινή ενεργοποίηση και δράση ενάντια στις κατευθύνσεις που επιβάλλονται από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και από τις αποφάσεις της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ