Τρίτη 8 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΙΟΣ - ΤΣΕΣΜΕΣ
Βουτιά... ειρήνης

Επεσαν στη θάλασσα ο Αχμέτ και ο Παντελής, και καμιά Megaλη Antenna δεν τους έδειξε. Αν όμως ειδοποιούσαν πως τη συγκεκριμένη μέρα και ώρα θα έπεφταν στο Αιγαίο κρατώντας μαχαίρια για να ξεκοιλιάσουν στην οριογραμμή ο ένας τον άλλον, τότε είχαν εξασφαλισμένη τη ζωντανή σύνδεση...

Εκείνοι όμως έπεσαν για να αγκαλιαστούν, κολύμπησαν στην κρύα κοινή θάλασσα του Αιγαίου, για να ζεσταίνουν τις καρδιές των ανθρώπων, να δώσουν μήνυμα λογικής, απάντηση δυναμικής σ' αυτούς που ζουν από τον όλεθρο.

Ο Παντελής και ο Αχμέτ δε γνωρίζουν από συμφέροντα, τα αισθάνονται όμως, είναι νέοι, γείτονες σε δύο διαφορετικές χώρες και ξέρουν πως μόνο η ειρήνη είναι το μέλλον τους, ξέρουν πως πρέπει να προσπαθήσουν γι' αυτήν, να 'ρθουν κόντρα με το κύμα, να διαβούν θάλασσα δυσκολιών και προκαταλήψεων, να δείξουν το αυτονόητο, πως όταν δεν κουνήσει κάποιος τα χέρια του, θα βυθιστεί...

Ελληνες και Τούρκοι λοιπόν, την περασμένη Παρασκευή, σε μία συγκινητική, λιτή και αυθόρμητη εκδήλωσή τους, έδωσαν ξανά ξεχωριστή δυναμική στο κίνημα ειρήνης και συναδέλφωσης στο Αιγαίο, με γέφυρα τη Χίο και τον Τσεσμέ.

Αγκαλιάστηκαν μεσοπέλαγα, κολύμπησαν δίπλα δίπλα στην οριογραμμή, αντάλλαξαν τις σημαίες των χωρών τους, φώναξαν μαζί για την ειρήνη στις δύο γλώσσες.

Το χειροκρότημα δεκάδων νέων στα δύο πλοία που τους συνόδευαν από τη Χίο και τον Τσεσμέ μετέδωσαν το μήνυμα αυτό σε όλη την οικουμένη. Παρότι οι εργολάβοι των διαστρεβλωμένων ειδήσεων έκαναν και θα κάνουν και αύριο και στο μέλλον ό,τι μπορούν για να θάψουν αυτό το χειροκρότημα, να 'ναι σίγουροι πως αυτό το μήνυμα θα φτάσει μέχρι και το πιο απόμακρο αμερικανικό ραντάρ. Για να θυμίσει στους εμπόρους του πολέμου πως το Αιγαίο δε χρειάζεται το αεροπλανοφόρο τους για να επιβάλλει την ειρήνη... πως αυτή την έχουν κατακτήσει οι ίδιοι οι κάτοικοί του, πως προχτές τη σήκωσαν στα χέρια τους ο Αχμέτ και ο Παντελής.

Πως ό,τι και να κάνουν δε θα στερήσουν από τους λαούς, το αυτονόητο.

Τη δυνατότητά τους να ζουν με το όνειρο και την πεποίθηση πως με τον αγώνα τους θα πετύχουν, αυτοί και τα παιδιά τους, να μην αποτελέσουν υλικό στην κρεατομηχανή, οποιουδήποτε ιμπεριαλιστικού σχεδιασμού.

Ας τρέμουν οι μεγάλοι της Γης τις "απλωσιές" του Παντελή και του Αχμέτ σ' ένα Αιγαίο της ειρήνης, της φιλίας, του σεβασμού, της κυριαρχίας της κάθε χώρας, της αδελφοσύνης και της αλληλεγγύης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αέρας» ΗΠΑ - ΕΕ στα πανιά της «σημαντικής εταίρου» Τουρκίας(2021-02-24 00:00:00.0)
Προς μειωμένη κυριαρχία στο Αιγαίο(2010-03-28 00:00:00.0)
Πορεία Ειρήνης στη Σάμο(1997-06-07 00:00:00.0)
Δυναμώνει η γέφυρα φιλίας στο Αιγαίο(1997-04-06 00:00:00.0)
Νέα συνάντηση φιλίας και ειρήνης(1997-03-22 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1997-02-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ