Τετάρτη 16 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Παγώστε" τις διαδικασίες

Υστατη έκκληση του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας προς την κυβέρνηση

Εκκληση προς την κυβέρνηση να "παγώσει", έστω και την τελευταία στιγμή, τις διαδικασίες ψήφισης του νομοσχεδίου "για τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ", καθώς "η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο", κάνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ). Μάλιστα, με χτεσινή ανακοίνωσή του δηλώνει ότι αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να καλέσει σε δημόσιο διάλογο, με καταληκτική ημερομηνία που δε θα υπερβαίνει το τρίμηνο, την ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας, τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, υγειονομικών φορέων, εργαζομένων και συνταξιούχων για "την πρόκριση θέσεων που θα τυγχάνουν ευρύτατης αποδοχής και συνεπώς στήριξης".

Ο ΙΣΑ προειδοποιεί ότι τυχόν ψήφιση του νομοσχεδίου δε θα σημάνει και το τέλος των αντιδράσεων, αλλά απεναντίας θα τις κλιμακώσει, με αποτέλεσμα το θερμό θέρος να διαδεχτεί ένας εξίσου "θερμός" χειμώνας. Κι αυτό θα συμβεί διότι το υπό ψήφιση νομοσχέδιο δεν είναι αποδεκτό από την πλειοψηφία των υγειονομικών, ενώ οι πολιτικοί δεν έχουν εκφραστεί συνολικά, αλλά περιορίστηκαν σε ευκαιριακές και αποσπασματικές τοποθετήσεις. "Νομοσχέδια όπως αυτό - τονίζει - δεν είναι υπόθεση της όποιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά οφείλουν να είναι προϊόντα ευρυτάτης πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης. Ο Ελληνας πολίτης αγνοεί παντελώς τα διαλαμβανόμενα στο νομοσχέδιο και δεν εκλήθη να εκφράσει τη γνώμη του, παρά το γεγονός ότι τον αφορά άμεσα και πρωταρχικά". Από την άλλη κατηγορεί την κυβέρνηση για ακαμψία που "προκαλεί συνεχώς κλιμακούμενες αντιδράσεις των οποίων οι συνέπειες είναι ήδη εμφανείς".

Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος σημειώνει ότι η επιλογή του θερινού Τμήματος της Βουλής δεν είναι η καλύτερη δυνατή, καθώς η - με συνοπτικές διαδικασίες - συζήτηση στη Βουλή είναι θέμα μάλλον εμπλουτισμού πρακτικών και όχι ουσίας.

Τονίζει ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει ένα πραγματικό Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο θα στηρίζουν και θα ενισχύουν στο μέλλον όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις. "Η χώρα, αναφέρει, δεν έχει την πολυτέλεια διαρκών μεταβολών και πειραματισμών στην υγεία, οι οποίοι μόνο σύγχυση και παρενέργειες προκαλούν", αναφέρει.

  • Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μ. Καλοκαιρινός,μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Καραμανλή, είπε ότι ο ΠΙΣ ζητά "τροποποιήσεις στα υπάρχοντα άρθρα" και εξέφρασε την ελπίδα ότι η ηγεσία του υπουργείου έχει ακούσει αυτά που ζήτησε ο ΠΙΣ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ