Τετάρτη 16 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Ταξίδι στη γνώση

Ενα αλλιώτικο ταξίδι πραγματοποίησαν οι Οργανώσεις των Ανατολικών Συνοικιών της ΚΝΕ, σε συνεργασία με θεραπευτικές κοινότητες και το ΕΣΥΝ. Πήγαν από γειτονιά σε γειτονιά, πραγματοποιώντας ταξίδι φυγής από την άγνοια, αλλά συγχρόνως και ενημέρωσης. Εκεί, οι Οργανώσεις της περιοχής, διακινώντας ένα ερωτηματολόγιο, συζήτησαν με τους νέους για το πρόβλημα των ναρκωτικών και τα αίτια, προτείνοντας τη διέξοδο του αγώνα.

Τις εμπειρίες από το ταξίδι αυτό τις μοιράστηκαν προχτές το βράδυ στην κεντρική πλατεία της Καισαριανής,όπου οι Οργανώσεις πραγματοποίησαν την κεντρική τους προφεστιβαλική εκδήλωση, δηλώνοντας κατηγορηματικά "Γυρνάμε την πλάτη μας στα ναρκωτικά. Λέμε ναι στη ζωή",καλώντας τη νεολαία να χαλάσει τα σχέδια αυτών που τη θέλουν χασισωμένη και αφημένη, χωρίς στόχους και ελπίδες.

Συγκεκριμένα, τις απόψεις τους στο ερωτηματολόγιο κατέθεσαν 365 νέοι, ενώ εκατοντάδες ήταν αυτοί που συζήτησαν με την Οργάνωση. Την παρουσίαση των αποτελεσμάτων στην εκδήλωση έκανε η Χρυσούλα Αποστόλου,γραμματέας της ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις, η συντριπτική πλειοψηφία - πάνω από 90% - απάντησαν ότι γίνεται διακίνηση ναρκωτικών στην περιοχή.Τοποθετήθηκαν για την επικινδυνότητα του χασίς, που κρύβεται πίσω από το διαχωρισμό σε σκληρά - μαλακά και για τη χρησιμοποίηση υποκατάστατων ως λύσης στη ναρκομανία. Ετσι, 51% απάντησαν θετικά για την επικινδυνότητα του χασίς και από το 38% που αρχικά απάντησαν αρνητικά, η πλειοψηφία από αυτούς πειθόταν στη συνέχεια μέσα από τη συζήτηση ότι ο διαχωρισμός σε σκληρά και μαλακά είναι τεχνητός.

Σχετικά με τη χρήση των υποκατάστατων ως λύσης στη ναρκομανία, η πλειοψηφία των νέων που ήταν ενημερωμένοι - το 60% - απαντούσαν αρνητικά, "γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι παρ' όλη τη σχεδιασμένη προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση, αυτές οι απόψεις δε ριζώνουν στη νεολαία, αλλά στηρίζονται στην άγνοια", σχολίασε η Χρ. Αποστόλου.

Οσον αφορά τις αιτίες εξάπλωσης των ναρκωτικών, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης όλες οι απαντήσεις "φωτογράφιζαν" την κρίση που διέρχεται το πολιτικό σύστημα και φανέρωναν ότι η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στον καπιταλισμό.

"Οταν λοιπόν το φράγμα της παραπληροφόρησης και της άγνοιας σπάει, οι νέοι δε φαίνονται διατεθειμένοι να καπνίζουν χόρτο και να τρώνε κουτόχορτο.Αντιστέκονται και διεκδικούν λύσεις στα προβλήματα που τους σπρώχνουν στα ναρκωτικά", υπογράμμισε η Χρ. Αποστόλου.

Στη συνέχεια ο Λάζαρος Μυλωνάς,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, μιλώντας στην εκδήλωση, τόνισε ότι ο αγώνας ενάντια στα ναρκωτικά δένεται στενά με τον αγώνα για τα δικαιώματά μας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική του συμβιβασμού.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Νίκος Σοφιανός,γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, ο Ν. Μακρής,επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής, ο Γ. Κατημερτζής,πρόεδρος της Δημοκρατικής Κίνησης Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας και ο Ν. Παπακωνσταντίνου,δημοτικός σύμβουλος Ζωγράφου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ