Τετάρτη 16 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Ομόφωνο ΟΧΙ στις μάντρες και το τσιμέντο

Ο εκβιασμός που ασκεί ο εκλεκτός της κυβέρνησης επιχειρηματίας Ρέστης, σε έναν προς έναν τους δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Ελληνικού, δεν εμπόδισε τους συμβούλους να απαντήσουν με ένα ομόφωνο όχι και να αξιώσουν την κατοχύρωση του δικαιώματος ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στη θάλασσα

Ομόφωνα ΟΧΙ στην τσιμεντοποίηση της παραλίας του Ελληνικού, το ξεπούλημά της σε ιδιώτη και τη μετατροπή της σε ιδιωτική πλαζ μετά εισιτηρίου, με τις "ευλογίες", μάλιστα, της κεντρικής διοίκησης, είπε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ελληνικού εξέτασε την αίτηση του μεγαλοεπιχειρηματία Ιωάν. Ρέστη, για έκδοση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας για την κατασκευή αναψυκτηρίου, εστιατορίου και σνακ μπαρ στην παραλία Αγίου Κοσμά στο Δήμο Ελληνικού. Ο χώρος ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών, που τον παραχώρησε αποκλειστικά για προώθηση αθλητικών δραστηριοτήτων, στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Η ΓΓΑ ίδρυσε αργότερα το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά, το οποίο με τη σειρά του εκμίσθωσε το συγκεκριμένο χώρο της παραλίας στον μεγαλοεπιχειρηματία Ρέστη για 12 χρόνια, κατόπιν πλειοδοτικού διαγωνισμού που διεξήγαγε.

Να σημειωθεί ότι η "Ποσειδών - Πετροκλάμπ" ΕΠΕ - η εταιρία του μεγαλοεπιχειρηματία Ρέστη - είχε στείλει στις 11 του Ιούνη εξώδικο στο δήμο και απειλούσε προκλητικά ότι αν εντός 48 ωρών δεν προχωρήσει ο δήμος στην έκδοση αδειών, τότε θα κατέθετε εναντίον των δημοτικών συμβούλων ασφαλιστικά μέτρα κατά της περιουσίας τους. Κάτι που τελικά έκανε και η εκδίκασή τους γίνεται στις 29 του μήνα, καθώς η δημοτική αρχή αρνήθηκε να υποκύψει στην απειλή και να επιτρέψει το ξεπούλημα της παραλίας. Αλλωστε είναι αίτημα εδώ και χρόνια του δήμου και των κατοίκων να τους δοθεί ένας χώρος της παραλίας του Αγίου Κοσμά για τη δημιουργία δημοτικής πλαζ.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ, η δημοτική αρχή του Ελληνικού εισηγήθηκε τη μη χορήγηση αδειών, επικαλούμενη και σχετικό έγγραφο του υπουργείο Οικονομικών που δεν επιτρέπει, ουσιαστικά, την εκμίσθωση του χώρου για σκοπούς μη αθλητικούς.

Νομικοί σύμβουλοι του μεγαλοεπιχειρηματία που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση "έψεξαν" τη δημοτική αρχή, επειδή δεν πήρε μέρος στο διαγωνισμό, προκειμένου να διεκδικήσει το χώρο. Επίσης, έκαναν σαφές ότι στόχος του επιχειρηματία είναι να περιφράξει την παραλία της περιοχής και να τη μετατρέψει σε ιδιωτική πλαζ, όπου οι επισκέπτες θα καταβάλλουν εισιτήριο εισόδου. Παρουσίασαν, μάλιστα, ως "παραχώρηση" στο κοινωνικό σύνολο, την πρόθεση του επιχειρηματία να επιτρέψει, μόνο, στους δημότες του Ελληνικού την επίσκεψη στην πλαζ άνευ εισιτηρίου!

Οι "θέσεις" τους δεν έπεισαν το Σώμα, το οποίο και συμφώνησε με την εισήγηση της δημοτικής αρχής και δεν επέτρεψε την έκδοση των αδειών. Ο κομμουνιστής δήμαρχος Κ. Κορτζίδης,κατά τη συνεδρίαση, τόνισε την ανάγκη η πρόσβαση στις παραλίες να είναι ελεύθερη για το λαό. Συμπλήρωσε ότι ο δήμος θα πρέπει να κινητοποιηθεί, στο μέλλον, και για το χώρο του αεροδρομίου του Ελληνικού, όταν αυτό μεταφερθεί στα Σπάτα, καθώς "στο "σφυρί" θα το βγάλουν και αυτό". Ο ίδιος τόνισε πως η παραλία του Αγίου Κοσμά και ο χώρος του αεροδρομίου είναι οι τελευταίοι, σημαντικοί, ελεύθεροι χώροι στην ευρύτερη περιοχή. Γι' αυτό, σημείωσε, ο δήμος πρέπει να αγωνιστεί για τη διάσωσή τους και την εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων.

Νωρίτερα, η δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας Ρ. Γεωργάκη, υπογράμμισε ότι ο Ρέστης απέστειλε εξώδικο στο δήμο για να τρομοκρατήσει τους δημοτικούς συμβούλους. Σημείωσε ότι δεν έπρεπε να γίνει διαγωνισμός για την εκμίσθωση του χώρου και συμπλήρωσε ότι οι ευθύνες για τη διεξαγωγή του βαρύνουν την κεντρική διοίκηση. Τόνισε πως ο δήμος πρέπει να αγωνιστεί, να διεκδικήσει και να αξιοποιήσει την παραλία προς όφελος όλων των Αθηναίων.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΔΣ Μ. Παπαδάκης, τόνισε το γεγονός ότι η κεντρική διοίκηση αρνείται να παραχωρήσει τμήματα της παραλίας στον Αθλητικό Ναυτικό Ομιλο του Ελληνικού για ναυταθλητικές δραστηριότητες. Επίσης, πως δεν παραχωρεί τμήματά της στο δήμο για τη δημιουργία δημοτικής πλαζ και πως η διοίκηση του ΕΑΚΝ αρνείται, ακόμα, και την εκπροσώπηση του δήμου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου. Τέλος, πως λόγω της σημερινής κατάστασης, οι δημότες του Ελληνικού δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στην παραλία της περιοχής και αναγκάζονται να επισκέπτονται την παραλία της Βάρκιζας...

Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ