Τετάρτη 30 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στη Βουλή το θέμα του Νηογνώμονα

"Σε εργαλείο" για να φοροδιαφεύγουν και να διοχετεύουν πολύτιμο συνάλλαγμα στο εξωτερικό, έχουν μετατρέψει τον Ελληνικό Νηογνώμονα ΑΕ οι εφοπλιστές, που τον έχουν αναλάβει, εκδίδοντας πιστοποιητικά αξιοπλοϊας σε σάπια πλοία, επισημαίνουν, με Ερώτησή τους στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας και Νίκος Γκατζής.

Οι βουλευτές αναφέρουν ότι τη θυγατρική εταιρία του Νηογνώμονα στην Κύπρο (η οποία πριν ονομαζόταν ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΝΗΟΓΝΩΜΩΝ CYPRUS LTD και τώρα HELLENIC REGISTER OF SHIPPING - INTERNATIONAL LTD), ορισμένοι εφοπλιστές την αξιοποιούν, προκειμένου, με διάφορα τεχνάσματα, να παρακάμπτουν τους προβλεπόμενους από τη νομοθεσία φορολογικούς περιορισμούς και υποχρεώσεις και επισυνάπτουν επίσημο σχετικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών του 1993, το οποίο αναφέρει ότι "δύναται να υποστηριχθή... ότι ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΝΗΟΓΝΩΜΩΝ CYPRUS LTD καλύπτει στην πραγματικότητα επί κέρδει δραστηριότητα του Ελληνικού Νηογνώμονος προς τον σκοπόν καταστρατηγήσεως του Ελληνικού Φορολογικού Νόμου...".

Ως μία από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις των όσων αναφέρουν οι βουλευτές, καταγράφουν τα πιστοποιητικά αξιοπλοϊας που είχε εκδώσει το 1994 ο Νηογνώμονας στο πλοίο ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΟΝΙΣ με σημαία Κύπρου στις 17 Ιούνη 1994. Το πλοίο βούλιαξε στις 5 Αυγούστου 1994 μαζί με 24 ναυτικούς!

Οι δύο βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας και τους καλούν να καταθέσουν μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής όλα τα στοιχεία που ζητούν και συγκεκριμένα: Αν είναι μέσα στις προθέσεις της κυβέρνησης να επιστρέψει ο Ελληνικός Νηογνώμων ΑΕ στο δημόσιο και να αναδιοργανωθεί. Ποια συγκεκριμένα μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να τερματιστεί η ασύδοτη και επικίνδυνη δραστηριότητα των εφοπλιστών μέσω του Ελληνικού Νηογνώμονα. Αν εγγυάται την αξιοπιστία των πιστοποιητικών που εκδίδει ο Οργανισμός με το σημερινό του καθεστώς.

Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση την περίπτωση του πλοίου ΑIΡON ANTONIΣ, αν είναι στις προθέσεις της και ποια μέτρα πρόκειται να πάρει, προκειμένου να καταλογιστούν ευθύνες γι' αυτή την "καραμπινάτη περίπτωση φοροδιαφυγής και παράνομης εξαγωγής συναλλάγματος που εκδόθηκαν σχετικά". Να κατατεθεί το αποτέλεσμα της έρευνας της Διεύθυνσης Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων,υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, με ημερομηνία 27 - 10 - 1994, με την ονομασία "Ενημερωτικό σημείωμα, υπόψη ιεραρχίας ΥΕΝ", με θέμα τη βύθιση του ΑIΡON ANTONIΣ και να ενημερώσει τη Βουλή η πολιτική ηγεσία του ΥΕΝ για τις ενέργειες τις οποίες έκανε επί των προτάσεων της ΔΕΕΠ - ΥΕΝ.

Ρωτούν ακόμα αν έχει εκδοθεί πόρισμα για τον έλεγχο που διενήργησαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών στον Ελληνικό Νηογνώμονα ΑΕ στις 28 - 5 - 1995. Αν ναι, να κατατεθεί το πόρισμα. Αν όχι, γιατί δεν εκδόθηκε ακόμη, ποιες ευθύνες καταλογίστηκαν, σχετικά με ποιους. Εχουν γίνει άλλοι ανάλογοι έλεγχοι στον Ελληνικό Νηογνώμονα ΑΕ, πότε έγιναν και να κατατεθούν τα σχετικά πορίσματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ