Πέμπτη 31 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διχασμός προσωπικότητας

Δύσκολες ώρες περνά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς ο πληθωρισμός άρχισε και πάλι να αγριεύει, ενώ παράλληλα οι εισπράξεις φορολογικών και άλλων εσόδων υπολείπονται σημαντικά από τους επίσημα διακηρυγμένους στόχους. Και μέσα σ' όλα αυτά, η άνοδος του δολαρίου στις διεθνείς αγορές - και απέναντι στη δραχμή - προκαλεί νέα προβλήματα.

Αν, όμως, η κυβέρνηση περνά δύσκολες στιγμές, ακόμη δυσκολότερες περνά ο Γιάννος Παπαντωνίου, που τα προβλήματα του πληθωρισμού και των κρατικών ελλειμμάτων τον κάνουν διχασμένη προσωπικότητα. Ετσι, έχουμε το εξής ευτράπελο. Ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ο Γιάννος Παπαντωνίου, ενδιαφέρεται κύρια να ανακόψει την ανοδική πορεία του πληθωρισμού και δε διστάζει να εισηγηθεί μείωση κάποιων ειδικών φόρων κατανάλωσης (π.χ. στα καύσιμα κλπ.). Ως υπουργός Οικονομικών, όμως, ο Γιάννος - που ενδιαφέρεται για τη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων - βγάζει σπυριά όταν ακούει για μείωση των φόρων, γιατί κάτι τέτοιο συνεπάγεται λιγότερα φορολογικά έσοδα και άρα μεγαλύτερα κρατικά ελλείμματα.

Ας μη διαμαρτύρεται ο Γιάννος Παπαντωνίου. Αυτά έχει η ζωή ενός υπουργού, όταν πρέπει να εφαρμόζει τη γνωστή σε όλους οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Τέτοια διλήμματα, όπως το "ελλείμματα ή πληθωρισμός" θα έρχονται και θα επανέρχονται μονίμως.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ