Πέμπτη 4 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΖΕΥΞΗ ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ
Υπογράφτηκε χτες η σκανδαλώδης σύμβαση

Το έργο θα στοιχίσει 210 δισ. δραχμές. Οι εργολάβοι θα βάλουν μόνο 14 δισ. δραχμές, αλλά θα εισπράττουν επί 35 χρόνια τα τσουχτερά διόδια!

Υπογράφτηκε τελικά χτες μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ και των εργολάβων η σκανδαλώδης σύμβαση για την κατασκευή της ζεύξης Ρίου - Αντίρριου.

Οπως είναι γνωστό το έργο έχει προϋπολογισμό 691 εκατομμύρια ECU, δηλαδή 210 δισεκατομμύρια δραχμές σε τρέχουσες τιμές. Τα 92 δισεκατομμύρια θα καταβάλει το ελληνικό δημόσιο, τα 14 δισεκατομμύρια (σε τιμές 93) οι εργολάβοι και τα υπόλοιπα 100 και πλέον δισεκατομμύρια δραχμές θα είναι η δανειοδότηση κυρίως από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Σύμφωνα με την αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση, οι εργολάβοι καταβάλλοντας λιγότερο από το 10% του κόστους του έργου θα αναλάβουν την εκμετάλλευσή του για 35 χρόνια και φυσικά την είσπραξη των τσουχτερών διοδίων που δεν αποκλείεται να προσεγγίζουν το πεντοχίλιαρο. Η διάρκεια κατασκευής του έργου υπολογίζεται σε εφτά χρόνια, αλλά θα χρειαστούν δύο χρόνια για να συνταχθούν οι αναγκαίες μελέτες.

Υπενθυμίζουμε ότι η σκανδαλώδης αυτή σύμβαση με τη γαλλοελληνική κατασκευαστική κοινοπραξία θα κατατεθεί τις προσεχείς μέρες για κύρωση στη Βουλή, ώστε να μην κινδυνεύσουν οι αρμόδιοι υπουργοί με παραπομπή στο ειδικό δικαστήριο, σε περίπτωση επέμβασης της δικαιοσύνης.

Από την τελετή υπογραφής της σύμβασης δεν έλειψαν και οι άσφαιρες δικομματικές αψιμαχίες, που φυσικά δεν αλλάζουν το σκηνικό πλήρους ομοφωνίας για την πολιτική που ακολουθείται σχετικά με τα επονομαζόμενα "μεγάλα έργα". Συγκεκριμένα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ "επιτέθηκε" κατά του προέδρου της ΝΔ, Μ. Εβερτ, ο οποίος είχε δηλώσει πρόσφατα ότι το κόμμα του δε θα αναγνωρίσει καμιά σημαντική σύμβαση, που υπογράφει η κυβέρνηση από δω και πέρα. Οι Κ. Λαλιώτης και Κ. Γείτονας, αφού υπενθύμισαν ότι ο διαγωνισμός για το έργο έγινε επί των ημερών της κυβέρνησης της ΝΔ συνέστησαν στον Μ. Εβερτ "να βρει άλλο πεδίο για να κάνει αντιπολίτευση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ