Πέμπτη 4 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενα βήμα προς τη συγχώνευση

Οι αρμόδιοι υπουργοί υπέγραψαν το Προεδρικό Διάταγμα για την ένταξη του ΤΕΑΕΔΞΕ στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ και το έστειλαν στο ΣτΕ για επεξεργασία. Η Ομοσπονδία Οικοδόμων καλεί τους αρμόδιους να ενεργήσουν με ταχύτατους ρυθμούς

Μετά τις συντονισμένες προσπάθειες και τις κινητοποιήσεις των οικοδόμων και των συνταξιούχων, έγινε ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση της συγχώνευσης του Επικουρικού Ταμείου Οικοδόμων (ΤΕΑΕΔΞΕ) στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ.

Οπως ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κ. Σφυρίου, υπογράφτηκε απ' τους αρμόδιους υπουργούς το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και το σχέδιο στάλθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για επεξεργασία. Μετά και την επεξεργασία απ' το ΣτΕ - και αφού η κυβέρνηση πάρει υπόψη τις πιθανές παρατηρήσεις - το ΠΔ θα προωθηθεί για υπογραφή απ' τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στο μεταξύ με προχτεσινή επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας Στ. Τζουμάκα, η Ομοσπονδία Οικοδόμων επισημαίνει ότι τόσο οι οικοδόμοι όσο και οι συνταξιούχοι είναι απόλυτα πεπεισμένοι ότι η μοναδική λύση είναι η ένταξη του ΤΕΑΕΔΞΕ στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ και τονίζει ότι κάθε άλλη ενέργεια ή επιλογή θα έχει χαρακτήρα ανευθυνότητας και προσωπικό όφελος και θα αποβεί σε βάρος της ζωής των οικοδόμων συνταξιούχων. Η επιστολή της Ομοσπονδίας κοινοποιείται και προς τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Ακη Τσοχατζόπουλο, τον Κ. Σφυρίου, το ΣτΕ και τα πολιτικά κόμματα.

Η Ομοσπονδία καλεί όλους τους αρμόδιους να ενεργήσουν με γρήγορους ρυθμούς για την ενοποίηση του ΤΕΑΕΔΞΕ με το ΙΚΑ - ΤΕΑΜ. Στην επιστολή γίνεται εξιστόρηση του "εγκλήματος σε βάρος των συνταξιούχων απ' το 1986" με ευθύνη των διορισμένων στο ΔΣ του Ταμείου από την τότε κυβέρνηση. Η τότε Διοίκηση του ΤΕΑΕΔΞΕ παραβιάζοντας το ΠΔ 210/80, το οποίο καθορίζει τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης των εργαζομένων στον κλάδο, έβγαζε συντάξεις όπως τη βόλευε και είχε σαν αποτέλεσμα οι συντάξεις να παγώσουν στα επίπεδα του 1986, δηλαδή στις 16 - 17.000 δραχμές.

Την παρανομία αυτή την αντιλήφθηκαν τα συνδικάτα των οικοδόμων το 1991 και με τις παρεμβάσεις τους υποχρέωσαν τη Διοίκηση του Ταμείου να βγάλει κανονικά τις συντάξεις απ' την 1.1.1991. Υπέρ της άποψης αυτής συνηγόρησε και το Νομικό Συμβούλιο του κράτους. Η Ομοσπονδία κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε ποινική δίωξη για κατάχρηση εξουσίας σε βάρος των διοικούντων και το Μάη του 1996 θα καθήσουν στο σκαμνί του κατηγορουμένου.

Ακόμα όμως, εκκρεμεί η αναθεώρηση των φακέλων από 1.1.1987 μέχρι 1.1.1991 για τα αναδρομικά των δικαιούχων. "Το ΤΕΑΕΔΞΕ οδηγήθηκε απ' τους διοικούντες στην αδυναμία να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, όπως αποδεικνύουν υπεύθυνες μελέτες", τονίζει. Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι η πρόταση για τη συγχώνευση διαμορφώθηκε ύστερα από ομόφωνες αποφάσεις όλων των οργάνων των συνδικάτων τους και ότι μοναδικό εμπόδιο στέκονται "3 - 4 βολεμένοι στο Ταμείο και το κατάλοιπο της χούντας, ο κ. Θ. Λεσάκης".

Ο Θ. Λεσάκης συμμετέχει στη Διοίκηση του ΤΕΑΕΔΞΕ ως εκπρόσωπος των συνταξιούχων του "Σωματείου Συνταξιούχων Κύριας Ασφάλισης Δομικών Ξυλουργικών Εργασιών και Επικουρικού Ταμείου", του οποίου είναι πρόεδρος. Την περίοδο της χούντας ο Θ. Λεσάκης υποχρέωνε χιλιάδες συνταξιούχους να γίνονται μέλη του "σωματείου του" και να υπογράφουν υπεύθυνες δηλώσεις για να παρακρατείται η συνδρομή τους στο σωματείο απ' το ΤΕΑΕΔΞΕ και να τις εξαργυρώνει ο Θ. Λεσάκης. Μ' αυτό το "κόλπο", επισημαίνει η Ομοσπονδία, το "σωματείο" παίρνει απ' το ΤΕΑΕΔΞΕ 8 - 9 εκ. δραχμές το χρόνο ενώ για το 1996 το Ταμείο έχει προϋπολογίσει 15 εκ. δραχμές. Το θρασύτατο αυτό πρόσωπο, τονίζει η Ομοσπονδία, κανείς δεν τόλμησε να το κουνήσει απ' το Ταμείο παρά την επιμονή των συνδικάτων να απομακρυνθεί. Ετσι τα είχε καλά με όλες τις διοικήσεις του Ταμείου, οι οποίες τον αξιοποιούσαν κατάλληλα.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι "σήμερα οι βολεμένοι και πρώτα απ' όλα ο διορισμένος πρόεδρος κ. Πολατίδης και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων κ. Τσακανίκας υπαγόρευσαν επιστολή του "προέδρου" Λεσάκη προς τους αρμόδιους" για να μη γίνει η συγχώνευση. Ο Λεσάκης και "οι συν αυτώ", όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, επικαλούνται οικονομική μελέτη των υπηρεσιών του Ταμείου που αποδεικνύει τη βιωσιμότητά του. "Πρόκειται για συνειδητή ταχυδακτυλουργία των συντακτών του κειμένου και πρώτα απ' όλα νομιμοποιούν χωρίς ντροπή τη ληστεία των δεκάδων δισεκατομμυρίων που κλάπηκαν απ' τους δικαιούχους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ