Πέμπτη 11 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Προωθούν το συνεταιρισμό

Στην "ιδρυτική - καταστατική συνέλευση του συνεταιρισμού", καλούνται σήμερα οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, στα πλαίσια ολοκλήρωσης της συμφωνίας της "ντροπής"

Υπό τη σκιά των ομαδικών απολύσεων - 600 εργαζομένων σε πρώτη φάση - που ήδη έχουν δρομολογηθεί, οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά καλούνται σήμερα από το σωματείο τους σε "ιδρυτική - καταστατική συνέλευση του συνεταιρισμού",ώστε να αποφασίσουν την ίδρυσή του, στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της συμφωνίας της ντροπής του 51% - 49%, σύμφωνα και με όσα ορίζει η νομοθετική ρύθμιση - έκτρωμα της κυβέρνησης.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι καλούνται να συζητήσουν για το σχέδιο καταστατικού του συνεταιρισμού, σύμφωνα με την πρόταση που διαμορφώθηκε από την πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) του σωματείου, η οποία προσυπέγραψε και τη συμφωνία καταδίκης του ναυπηγείου σε μαρασμό.

Σύμφωνα με το νόμο - έκτρωμα, δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης του συνεταιρισμού με τη συμμετοχή μόλις 800 εργαζομένων. Αδιευκρίνιστη, όμως, παραμένει η "τύχη" όσων εργαζομένων διαφωνήσουν και δε συμμετάσχουν στοσυνεταιρισμό και πολύ περισσότερο εκείνων που θα αρνηθούν να πάρουν μετοχές.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις, τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων βρίσκονται στον "αέρα", ενώ με ευθύνη της πλειοψηφίας του σωματείου τους έχει επιβληθεί τετράχρονη "εργασιακή ειρήνη". Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να "βάζουν το χέρι συνεχώς στην τσέπη", για να πληρώσουν τις μετοχές, το κόστος του επενδυτικού προγράμματος, καθώς και τις τυχόν ζημιές που μπορεί να δημιουργηθούν και μάλιστα μέχρι το 30% του μηνιαίου μισθού τους, ενώ ταυτόχρονα οι ομαδικές απολύσεις παίρνουν το δρόμο της υλοποίησης.

Τη συνολική του αντίθεση, τόσο στη συμφωνία της ντροπής, όσο και στο νομοσχέδιο - έκτρωμα, εκφράζει ο Σ. Βαρθολομαίος,μέλος του ΔΣ του σωματείου και στέλεχος της Εργοστασιακής Επιτροπής, και επισημαίνει πως "εμείς σε καμιά περίπτωση δε θα κάνουμε τη χάρη σε κανέναν, να απαλλαγεί από την παρουσία και τη δράση μας στο χώρο του ναυπηγείου. Δεσμευόμαστε ότι, όπως και στο παρελθόν και τώρα, αλλά και στο μέλλον, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε με οποιοδήποτε τρόπο ενάντια στις συνέπειες αυτής της εγκληματικής πολιτικής. Η λύση για την ανάπτυξη του ναυπηγείου προς όφελος των εργαζομένων και της χώρας είναι μόνο μία: Παραμονή 100% στο δημόσιο και ενιαίος δημόσιος φορέας ναυπηγικής βιομηχανίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ