Πέμπτη 11 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πάλι "αναρμόδιος"...

Δεν μπορεί ο υπουργός να καθορίσει πού θα φτιάχνουν οι εφοπλιστές τα καράβια τους, δήλωσε ξανά χτες ο Γ. Κατσιφάρας

"Αμέτοχος" εμφανίστηκε πάλι ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Κατσιφάρας,απαντώντας χτες σε ερώτηση ναυτιλιακού συντάκτη για το ποια είναι η θέση του στο θέμα της ανάθεσης κατασκευής ή επισκευής πλοίων Ελλήνων εφοπλιστών σε ξένα ναυπηγεία. Ο Γ. Κατσιφάρας είπε ότι δεν μπορεί ο υπουργός να καθορίσει πού θα επισκευάζουν ή θα κατασκευάζουν οι Ελληνες εφοπλιστές τα πλοία τους!

Εκτός αυτού, ο υπουργός Ναυτιλίας έδωσε χτες και το "πράσινο φως" στο ΔΣ του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου για την έγκριση σειράς προτάσεων, που αφορούν αλλαγές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς των ναυτεργατών. Οι προτάσεις θα συζητηθούν σε επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ, και στην πλειοψηφία τους - πλην μίας - δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα των ναυτεργατών όπως έχουν καταγγείλει και σωματεία τους!

Οσον αφορά τις προτάσεις που εισάγονται για ψήφιση στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο και που αφορούν αλλαγές της συνταξιοδοτικής κλάσης ορισμένων ειδικοτήτων, ο Γ. Κατσιφάρας είπε ότι αυτό θα γίνει με νομοθετικές διορθωτικές ρυθμίσεις. Σχετικά με την αύξηση των κατώτερων συντάξεων στο 55% των αποδοχών των εν ενεργεία ναυτεργατών, ανέφερε ότι θα προωθηθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση. Το ενδεχόμενο αυτό έχει συναντήσει τις αντιδράσεις των ναυτεργατών, καθώς δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους και στο αίτημά τους για αύξηση των συντάξεων σύμφωνα με τις αυξήσεις των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την αναπροσαρμογή τους στο 80% των μισθών των εν ενεργεία.

Αναφορικά με τις επισκευές και κατασκευές στο εξωτερικό, ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι θα ήταν "ευχής έργον" να υπήρχαν ναυπηγικές μονάδες στη χώρα τέτοιες που να ικανοποιούν τις απαιτήσεις των εφοπλιστών! Ο υπουργός φαίνεται ότι δεν πήρε καθόλου υπόψη του τα στοιχεία που έδωσαν τα σωματεία της Ζώνης - και δεν είναι τα μοναδικά - που αφορούν κατασκευές και επισκευές πλοίων στη Ζώνη σε μικρότερους χρόνους και με χαμηλότερο κόστος από ό,τι σε ξένα ναυπηγεία! Στοιχεία που συνοδεύτηκαν και από συγκεκριμένες καταγγελίες των σωματείων για την ανάθεση κατασκευής πλοίων στο εξωτερικό από τον εφοπλιστή Στρίτζη,τις Μινωικές Γραμμές,τη ΔΑΝΕ και των επιχειρήσεων Αττικής του Παναγόπουλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ