Σάββατο 13 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΡΟΤΟΝΤΑ
Προκαλεί πάλι η μητρόπολη

Προσέφυγε στο ΣτΕ και γελοιοποιεί το μνημείο

Επιμένει η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης να διαιωνίζει μια ανώμαλη κατάσταση, σχετικά με τη "Ροτόντα" και να μη σέβεται την πλειοψηφία των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, των αρχαιολόγων και επιστημόνων, που επισημαίνουν ότι η Ροτόντα" πρέπει να γίνει σεβαστή ως αρχαιολογικό και ιστορικό μνημείο.

Η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης κατέθεσε (την περασμένη Τετάρτη) νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ανακληθεί η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, με την οποία καθορίζονταν οι χρήσεις του μνημείου ύστερα και από γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.Να υπενθυμίσουμε ότι πρόσφατα η Επιτροπή Αναστολών του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απέρριψε προηγούμενη προσφυγή της Μητρόπολης, κρίνοντας ότι στο μνημείο θα γίνονται τρεις μόνο λειτουργίες το χρόνο.

Ωστόσο, στην τελευταία προσφυγή της, η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, κατά την προσφιλή τακτική της, καταφεύγει σε κινδυνολογίες και υπαινίσσεται νέα επεισόδιαμ λέγοντας ότι "ελλοχεύει ο κίνδυνος δημιουργίας εντάσεων και έκρυθμης κατάστασης, που να μη δύναται να ελεγχθεί ή να αποτραπεί από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης" (!).

Δε διστάζει, για άλλη μια φορά, να καταφύγει σε διαστρέβλωση των γεγονότων,ισχυριζόμενη ότι οι καταστροφές του μνημείου "είναι στη σφαίρα της φαντασίας και δεν έχει επέλθει απολύτως καμιά αλλοίωση" (!). Αρνείται ακόμη και την αρχαιολογική - ιστορική αξία της "Ροτόντας", λέγοντας ότι οι αρχαιολόγοι "καλλιεργούν το μύθο του μουσείου" και ότι "ομιλούν με περικοκλάδες για τα ψηφιδωτά και την αξία τους" (!).

Σημειώνουμε, τέλος, ότι η υπόθεση θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ στις 2 του Φλεβάρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ