Σάββατο 13 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Καντάτα για την ειρήνη

Ισως σε κανένα άλλο έργο να μη φαίνεται τόσο πειστικά το μεγαλείο του Αισχύλου, όσο στους "Πέρσες",την τραγωδία του, που ανέβηκε στην Αθήνα το 472 π.Χ., με θέμα την πρόσφατη για την εποχή εκείνη συντριβή της περσικής στρατιάς από τους Ελληνες. Σε αποσπάσματα από αυτό το έργο του μεγάλου τραγικού βασίζεται η καντάτα για βαρύτονο, αφηγητή, ανδρική χορωδία και συμφωνική ορχήστρα "Πέρσες" του Περικλή Κούκου,που θα παρουσιαστεί σε πρώτη εκτέλεση (παραγγελία ΟΜΜΑ) στις 18 Γενάρη στο Μέγαρο Μουσικής. Η απόδοση του κειμένου έγινε από τον Τάσο Ρούσο,ενώ τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βαρσοβίας θα διευθύνει ο Καζιμιέρτζ Κορντ.Τραγουδά ο βαρύτονος Αντώνης Κοντογεωργίου,ο οποίος θα διευθύνει και τη χορωδία, ενώ αφηγητής θα είναι ο Αλέξης Σταυράκης.

"Το έργο του Αισχύλου, λέει ο Π. Κούκος, είναι ένας ύμνος στην ειρήνη, αφού ο τραγικός ποιητής αμέσως μετά τη συντριβή της αυτοκρατορίας των Περσών στη Σαλαμίνα, διδάσκει τους Ελληνες για τα δεινά που φέρνει ο πόλεμος. Το μήνυμά του είναι διαχρονικό, ιδιαίτερα επίκαιρο στις μέρες μας. Οι προηγούμενες όπερές μου, "Ο Κονρουά και οι κόπιες του", "Ονειρο Καλοκαιρινής Νύχτας", "Μανουέλ Σαλίνας", μιλούσαν για μεγάλες πανανθρώπινες αξίες, όπως η δημιουργία, ο έρωτας. Ομως αυτές δεν μπορούν να ανθίσουν στα δεινά του πολέμου, χωρίς το μεγάλο αγαθό της ειρήνης. Αυτό θέλω να υπογραμμίσω με το έργο μου".

Στην καντάτα χρησιμοποιείται μελωδικό υλικό από τη σκηνική μουσική, που είχε γράψει ο συνθέτης για την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου το '90 στην Επίδαυρο. "Το μουσικό υλικό της καντάτας, λέει ο Π. Κούκος, βασίζεται κατά κύριο λόγο στους αρχαίους ελληνικούς τρόπους και ρυθμούς, χωρίς πρόθεση αναβίωσής τους, αλλά με την πρόθεση δημιουργικής χρησιμοποίησής τους στη σύνθεση της δραματικής πλοκής της μουσικής".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ