Κυριακή 14 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ

ΤΣΟΥΖΟΥΝ οι πραγματικές αυξήσεις ασφαλίστρων. Μέχρι και 77% φτάνουν οι αυξήσεις των καθαρών ασφαλίστρων, που επέβαλαν από την 1/1/96 οι ασφαλιστικές εταιρίες, ενώ μεγαλύτερες θα είναι οι αυξήσεις των γιωταχήδων που κατοικούν στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Οι δέκα φτηνότερες και οι δέκα ακριβότερες ασφαλιστικές εταιρίες σε αναλυτικό ρεπορτάζ του "Ρ" (σελίδες 14 - 15).

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ εισοδήματος 1995. Ποσό 133,3 δισ. δραχμών επιπλέον φόρους πλήρωσαν οι Ελληνες φορολογούμενοι το 1995. "Αιμοδότες" του φορολογικού Μινώταυρου οι μισθωτοί - συνταξιούχοι και τα μικρομεσαία στρώματα. Αντίθετα, στο απυρόβλητο παρέμειναν, για μια ακόμα χρονιά, τα αυξανόμενα με γεωμετρική πρόοδο εισοδήματα της αστικής τάξης (σελίδες 14 - 15).

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ τις διατάξεις περί ελεύθερου ανταγωνισμού της Συνθήκης του Μάαστριχτ, η Ευρωπαϊκή Ενωση δείχνει αποφασισμένη να προωθήσει σχέδια "εκσυγχρονισμού" στις ΔΕΚΟ, βασιζόμενα στη διάλυση των μονοπωλίων (!) και στην απρόσκοπτη εισαγωγή ιδιωτών σε καίριους τομείς της οικονομίας (σελίδα 15).

ΝΕΕΣζημιές δημιουργούνται στους συνεταιρισμούς, η κτηνοτροφία απειλείται με διάλυση, οι δυναμικές καλλιέργειες μειώνονται και όσον αφορά τις αγροτικές επενδύσεις κυριαρχεί η αποεπένδυση και η αποδιάρθρωση. Ετσι, 15 χρόνια μετά την ένταξη της χώρας μας στην, τότε, ΕΟΚ οι αγρότες πληρώνονται για τα προϊόντα τους με τιμές πολύ μικρότερες σε πραγματική αξία, απ' ό,τι πριν την ένταξη (σελίδες 24 - 25).

ΜΑΛΛΟΝήταν δίσεκτος ο χρόνος που έφυγε και όχι αυτός που ήρθε, τουλάχιστον έτσι φαίνεται και για την παιδεία, αφού το 1995 ευθέως υπονομεύτηκε ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια δωρεάν παιδεία. Τώρα, μένουν οι κινητοποιήσεις του φθινοπώρου παρακαταθήκη για την απόκρουση αυτών των σχεδίων (σελίδες 36 - 37).

ΤΕΛΙΚΑ,δεν αρνείται κανείς ότι απέτυχαν όλα τα μέτρα που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Λεκανοπεδίου. Ομως, οι αρμόδιοι παράγοντες του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν ...πτοούνται και προωθούν δέσμη νέων μέτρων, στην ίδια κατεύθυνση (σελίδα 35).

ΑΛΛΗ ΜΙΑεπιχείρηση στρατηγικής σημασίας, η ΣΟΦΤΕΞ, μπαίνει στην ατζέντα των εκποιήσεων, παρά το γεγονός ότι είναι η μεγαλύτερη χαρτοποιία της χώρας. Απτόητοι οι κυβερνητικοί παράγοντες ετοιμάζονται να εκτελέσουν ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος της εθνικής οικονομίας και σε βάρος της ίδιας της επιχείρησης, την οποία εποφθαλμιούν οι παλιοί ιδιοκτήτες που τη "λύγισαν" από τα χρέη (σελίδα 34).

ΜΠΟΡΟΥΜΕ να είμαστε απλοί παρατηρητές; Η ηθοποιός Μπέττυ Αρβανίτη λέει πως δεν μπορούμε και κουβεντιάζει μαζί μας για το έργο "Ο χρόνος και το δωμάτιο" του Γερμανού συγγραφέα Μπότο Στράους (σελίδα 20).

ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΕΤΑΙ η φτώχεια στον πλανήτη και ο ΟΗΕ προκήρυξε το 1996 σαν Διεθνές Ετος για την Εξάλειψη της Φτώχειας. Στη Ρωσία, οι μέρες είναι δύσκολες για τους συνταξιούχους, τα μεγάλα θύματα των "μεταρρυθμίσεων" του Γιέλτσιν, ενώ ακόμα και η πλούσια Ελβετία ανακαλύπτει την ανέχεια. Παράλληλα, η Ουγγαρία ετοιμάζεται να μπει στο ΝΑΤΟ και τα κόμματα αρνούνται το δημοψήφισμα... (σελίδες 44 - 45).

ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕΝΟ, όμως, γεγονός και με πολλά ερωτηματικά φαίνεται να είναι η πρώτη εκλογική "μάχη", που θα γίνει στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη στις 20 Γενάρη, στην οποία θα συμμετέχουν εκατομμύρια Παλαιστίνιοι για να εκλέξουν το πρώτο - επίσημα εκλεγμένο - κυβερνητικό τους όργανο. Στην Τουρκία, το πολιτικό σκηνικό ετοιμάζεται να κάνει το ...μετέωρο βήμα του, ενώ στην Ιαπωνία έγινε μια ακόμα παραίτηση, που προκαλεί αλλαγές "βραδείας καύσης"... (σελίδες 46 - 47).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ