Κυριακή 21 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
"Νέα σελίδα" εξαπάτησης

Εντονες διεργασίες για το σχηματισμό της κυβέρνησης Σημίτη, η οποία ορκίζεται αύριο. Το ερώτημα "σύγκρουση ή συμβιβασμός" μεταξύ των εσωκομματικών "ομάδων" παραμένει υπαρκτό εντός του κυβερνώντος κόμματος

Σε μια εμφανή επιχείρηση ενίσχυσης του κλίματος τεχνητής αισιοδοξίας και έντασης των αυταπατών και των ψευδαισθήσεων, με στόχο την απόσπαση της, όσο γίνεται, μεγαλύτερης ανοχής των λαϊκών στρωμάτων απέναντι στην κυβέρνηση, επιδίδεται σύσσωμη η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, μετά την εκλογή νέου πρωθυπουργού. Η καλλιέργεια αισθημάτων αναμονής και προσδοκιών, αποτελεί το πρώτο μέλημα του νεοεκλεγέντα πρωθυπουργού και του επιτελείου του, ώστε να τεθεί σε δεύτερη μοίρα η ουσία των διακηρύξεων Σημίτη και η πορεία μιας πολιτικής, που η ένταση του αντιλαϊκού χαρακτήρα της είναι προδιαγεγραμμένη και δεδομένη. Το παραπάνω γεγονός αποτυπώνεται περίτρανα, τόσο στο μεθοδευμένο πλασάρισμα μιας εικόνας "νέου ξεκινήματος" και "νέας σελίδας", που με συντονισμένο τρόπο"σκιτσάρουν" οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης, όσο και από τις δημόσιες και επανειλημμένες δηλώσεις περί νέας εποχής και επικλήσεις της ενότητας εκ μέρους των εσωκομματικών τάσεων στο ΠΑΣΟΚ.

Διεργασίες
παραπλάνησης

Στην ίδια κατεύθυνση, αποβλέπουν και οι διεργασίες για το σχηματισμό της κυβέρνησης. Ωστόσο, η αντικειμενική πραγματικότητα καθιστά, ήδη, πολύ δύσκολη την επιτυχή έκβαση του όλου εγχειρήματος. Μια αντικειμενική πραγματικότητα, που καθορίζεται, αφ' ενός από τη συμμετοχή των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος στη μέχρι σήμερα αντιλαϊκή του πορεία και πρακτική και, αφ' ετέρου, από τους σκοπέλους που συνιστούν οι πραγματικές σχέσεις εντός του ΠΑΣΟΚ, και κυρίως μεταξύ των διαφόρων "ομάδων" και των "ομαδαρχών" που συγκρούστηκαν καθ' όλη την περίοδο της "δελφινομαχίας". Την ίδια ώρα, οι προσπάθειες για τροφοδότηση του λεγόμενου "κεντροαριστερού" προφίλ του νέου πρωθυπουργού φαίνεται να πέφτουν στο κενό. Σύμφωνα με πληροφορίες, χωρίς επιτυχία ήταν οι κρούσεις προς παράγοντες εκτός ΠΑΣΟΚ - που θα ενίσχυαν την "κεντροαριστερή" φιλολογία και τις σχετικές εντυπώσεις - να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση. Παράγοντες, όπως οι Μ. Ανδρουλάκης, Γ. Δραγασάκης, Μ. Δαμανάκη κ.ά. προς τους οποίους απευθύνθηκε ο Κ. Σημίτης, αρνήθηκαν τη συμβολή τους, καθώς το ιδιαίτερα "θολό" τοπίο των εσωκομματικών εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ λειτουργεί αποθαρρυντικά.

Συμβιβασμός
ή σύγκρουση;

Ταυτόχρονα, το ερώτημα "συμβιβασμός ή σύγκρουση" ανάμεσα στις εσωκομματικές τάσεις στο ΠΑΣΟΚ, αν και η απάντησή του φαίνεται να μετατίθεται για το επόμενο διάστημα, παραμένει υπαρκτό. Οσο για το σχήμα της νέας κυβέρνησης, οι διαβουλεύσεις του Κ. Σημίτη με στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Α. Τσοχατζόπουλος, Γερ. Αρσένης, Κ. Λαλιώτης, Π. Αυγερινός, Θ. Πάγκαλος, Α. Παπαδόπουλος, Γ. Παπαντωνίου κ. ά.) συνεχίζονταν χτες όλη τη μέρα, κάτι που αναμένεται και για σήμερα. Τα ονόματα των μελών της κυβέρνησης, η οποία σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του νέου πρωθυπουργού θα έχει "ικανό και αποτελεσματικό" σχήμα, κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθούν σήμερα το βράδυ. Παράλληλα, μιλούσαν για προσπάθεια να υλοποιηθούν οι κατά καιρούς τοποθετήσεις του Κ. Σημίτη περί περιορισμού του εύρους του αριθμού των υπουργών και υφυπουργών.

Πάντως, οι ίδιοι κύκλοι δεν απέκλειαν το οριστικό κυβερνητικό σχήμα να γίνει γνωστό το πρωί της Δευτέρας, λίγο πριν την ορκωμοσία του. Γεγονός, που αποτυπώνει, αφ' ενός τον έντονο χαρακτήρα των διεργασιών που λαμβάνουν χώρα για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, αφ' ετέρου τη δυσκολία που υπάρχει για το συγκερασμό των διαφόρων προβλημάτων, που υπάρχουν για τη συγκρότησή της. Προβλήματα, που εστιάζονται, τόσο στην ανάγκη να "μοιραστούν" τα πόστα με τρόπο που δε θα δημιουργούνται πρόσθετες τριβές μεταξύ των τριών συγκροτημένων εσωκομματικών μπλοκ - που καταγράφηκαν στην πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή πρωθυπουργού - όσο και στην πρόθεση της πλευράς Σημίτη να δώσει ένα πρώτο δείγμα της πρόθεσής του να μην αποδεχτεί το ρόλο "δέσμιου" των εσωκομματικών συσχετισμών.

Επεται συνέδριο

Εκείνο που, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η ειδυλλιακή εικόνα που θέλουν να εμφανίζουν προς τα έξω τα ηγετικά επιτελεία του ΠΑΣΟΚ κάθε άλλο παρά ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οσο κι αν η πλευρά Σημίτη θέλει να παρουσιάζει ως "περασμένα - ξεχασμένα" τα όσα προηγήθηκαν της εκλογής του πρωθυπουργού, δεδομένη εμφανίζεται η "διάρρηξη σχέσεων" μεταξύ Τσοχατζόπουλου - Λαλιώτη, Τσοχατζόπουλου - Αρσένη, Σημίτη - "προεδρικών" κλπ. Εκείνο, που φαίνεται πως θα απαντηθεί στο επόμενο διάστημα, είναι αν το επόμενο στάδιο της αντιπαράθεσης θα εκδηλωθεί στο Συνέδριο του κόμματος. Συνέδριο, που παραμένει αδιευκρίνιστο αν τελικά θα διεξαχθεί τον Ιούνη ή ακόμη και πριν τις επόμενες - όποτε και αν γίνουν - εκλογές.

Πάντως, το γεγονός ότι χτες ο Κ. Λαλιώτης άφησε επισήμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος, εκτιμάται εκ μέρους της πλευράς Τσοχατζόπουλου, ως επιβεβαίωση της θέσης τους πως "οι μεθοδεύσεις Λαλιώτη κατά Τσοχατζόπουλου κατά την εκλογή πρωθυπουργού, αποσκοπούσαν στην κατάληψη του κόμματος". Θολό, ωστόσο, παραμένει το τοπίο όσον αφορά τις τακτικές των εσωκομματικών τάσεων, αφού όλο και περισσότερες πλευρές διατυπώνουν τη θέση πως "δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο στο σύνολό του το παιχνίδι που παίζεται, ώστε να αποφασιστεί από τώρα μια συγκεκριμένη στρατηγική", για το επόμενο διάστημα.

Ν. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ