Κυριακή 21 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ
Πολιτική συνειδητής υποβάθμισης

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζουν τα Ερευνητικά Κέντρα που υπάγονται στο υπουργείο Αμυνας φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αμυνας οι βουλευτές του Κόμματος Ορ. Κολοζώφ και Στρ. Κόρακας.Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι καθυστερεί δέκα μήνες μετά τη δημοσίευση του σχετικού νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπεται από το νέο νόμο για τη λειτουργία του υπουργείου Αμυνας, στο οποίο θα καθορίζονται η οργάνωση, δομή και λειτουργία των Ερευνητικών Κέντρων, καθώς επίσης και οι βαθμίδες εξέλιξης και τα απαιτούμενα προσόντα του επιστημονικού και λοιπού προσωπικού τους.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν για τους λόγους της καθυστέρησης και πότε θα ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία και θέτουν το ερώτημα: "Είναι μέσα στις προθέσεις της κυβέρνησης ν' αξιοποιήσει το υπάρχον ήδη στα ερευνητικά κέντρα πολιτικό επιστημονικό προσωπικό και ποια συγκεκριμένα μέτρα πρόκειται να λάβει ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του προσωπικού αυτού στη διαμόρφωση αυτού του Προεδρικού Διατάγματος, μια και το περιεχόμενο τους άφορα άμεσα;".

Επίσης ρωτούν: "Σύμφωνα με την εκτίμηση της κυβέρνησης καλύπτονται οι ανάγκες των Ερευνητικών Κέντρων του υπουργείου Αμυνας σε εξειδικευμένο επιστημονικό πολιτικό προσωπικό; Από πότε έχουν να γίνουν προσλήψεις προσωπικού της κατηγορίας αυτής και εάν προτίθεται η κυβέρνηση να καλύψει τις τυχόν ανάγκες στο άμεσο μέλλον;".

Στην ίδια Ερώτηση θίγεται το σοβαρό πρόβλημα της αποδυνάμωσης των Ερευνητικών Κέντρων με την ανάθεση σε ιδιωτικούς φορείς ερευνητικών προγραμμάτων. "Υπάρχουν, ερωτούν οι βουλευτές του ΚΚΕ τον υπουργό Αμυνας, ερευνητικά προγράμματα που εκτελούνται από ιδιωτικούς φορείς κι αν ναι, για ποιους λόγους ανατίθενται σ' αυτούς και με ποια κριτήρια επιλέγονται;".

Σχετικές καταγγελίες είχαν γίνει και πρόσφατα κατά τη διάρκεια περιοδείας της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Κέντρο Τεχνολογίας και Ανάπτυξης και Εργοστάσιο Τηλεπικοινωνιακών και Ηλεκτρονικών Μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας, στην Ανω Γλυφάδα. Οι εργαζόμενοι είχαν τονίσει ότι λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό και εξαιτίας της πολιτικής διαρκούς υποβάθμισης, απειλείται με συρρίκνωση ο κρίσιμος αυτός τομέας για την εθνική άμυνα και είχαν καταγγείλει ότι πρόκειται για μια συνειδητή επιλογή, που έχει σαν τελικό στόχο την ανάθεση στον ιδιωτικό τομέα βασικών δραστηριοτήτων που σήμερα συντελούνται στο συγκεκριμένο Κέντρο. Επίσης, είχε τονιστεί ο κίνδυνος που προέρχεται από την "αφαίμαξη" στελεχών που στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα βλέποντας τους ορίζοντες του δημόσιου τομέα διαρκώς να στενεύουν εξαιτίας της υποβάθμισης. Σαφής ήταν πάντως η διαπίστωση, ότι αν δοθεί βάρος και αναβαθμιστούν τα Ερευνητικά Κέντρα που υπάγονται στο υπουργείο Αμυνας με την παροχή της απαιτούμενης υποστήριξης, υπάρχουν δυνατότητες για τεχνολογική ανάπτυξη, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης των Ενόπλων Δυνάμεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ