Σάββατο 3 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Διεκδικούν αυξήσεις και 7ωρο

Οι οικοδόμοι, που εργάζονται για τη ΧΟΧΤΙΦ στα Σπάτα, κινητοποιούνται για αυξήσεις και εφαρμογή του 7ωρου

Στάση εργασίας, από τις 9 έως τις 11 το πρωί, πραγματοποίησαν χτες οι οικοδόμοι που απασχολούνται από τη γερμανική πολυεθνική εταιρία ΧΟΧΤΙΦ στο έργο κατασκευής του νέου αερολιμένα Αθηνών στα Σπάτα,διεκδικώντας την εφαρμογή του 7ωρου και αύξηση 15% στις καταβαλλόμενες αποδοχές τους. Στάση εργασίας τις ίδιες ώρες θα πραγματοποιήσουν και τη Δευτέρα με απόφαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας,ενώ προειδοποιούν πως αν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους, οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν και θα επεκταθούν σε όλο το εργοτάξιο και σε όλες τις ειδικότητες.

Στη στάση εργασίας συμμετείχε η συντριπτική πλειοψηφία των οικοδόμων και όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο, η εταιρία προκειμένου να "σπάσει" τη στάση εργασίας έβαλε εργαζόμενους από άλλες ειδικότητες να εργάζονται στη θέση αυτών που απεργούσαν. "Οδηγοί φόρτωναν - σημειώνει χαρακτηριστικά - τσιμεντένια μπλόκα, εργοδηγοί έριχναν μπετά, ξυλουργοί και ηλεκτροσυγκολλητές έκοβαν μπετά με κόφτες". Παράλληλα σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης, συγκεντρώθηκαν στο χώρο πολλά διευθυντικά στελέχη, αλλά και αστυνομικοί με στολή και με πολιτικά!

Η γερμανική πολυεθνική, παραβιάζοντας το 7ωρο - 35ωρο,υποχρεώνει τους οικοδόμους να εργάζονται 8,5 ώρες τη μέρα και καταστρατηγεί ακόμα και το μισάωρο διάλειμμα για κολατσιό. Ταυτόχρονα τα μεροκάματα είναι αρκετά χαμηλά και ουσιαστικά - λόγω του ότι εργάζονται παραπάνω ώρες - είναι μικρότερα από αυτά που προβλέπει η συλλογική σύμβαση.

Με υπόμνημά του προς την εταιρία, το Συνδικάτο είχε θέσει τα αιτήματα για εφαρμογή του 7ωρου, για ουσιαστικές αυξήσεις και για μεταφορά των εργαζομένων με οχήματα της εταιρίας. Η τελευταία αρνήθηκε την ικανοποίησή των δυο πρώτων, ωστόσο δεσμεύτηκε ότι θα νοικιάσει 4 λεωφορεία για τη μεταφορά του προσωπικού και πως αυτό θα ξεκινήσει από την ερχόμενη Δευτέρα. Σε συγκέντρωση που πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στο χώρο δουλιάς, αποφάσισαν να εφαρμόσουν από τη Δευτέρα το 7ωρο, που ισχύει για τους οικοδόμους όλης της Ελλάδας, δηλαδή να πιάνουν δουλιά στις 7πμ και να σχολάνε στις 2μμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ