Σάββατο 3 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κροκοδείλια δάκρυα για τα προβλήματα του συνδικαλιστικού κινήματος

Οι περισσότερες εφημερίδες όχι μόνο διαπίστωσαν, αλλά και επιβράβευσαν τη μικρή σχετικά συμμετοχή των εργαζομένων στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις, ενώ δεν παρέλειψαν να αποδώσουν στο ΚΚΕ σημαντικό μερίδιο, αν όχι ολοκληρωτικό, για την κατάσταση αυτή

Οι περισσότερες εφημερίδες χτες "δάκρυσαν" για την "αναξιοπιστία" του συνδικαλιστικού κινήματος, διαπίστωσαν, αλλά και δικαιολόγησαν την αποστροφή των εργαζομένων από τις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς και αυτούς που τις έκαναν, κραύγασαν ενάντια στην πιθανή "διάσπαση" του κινήματος και υποβάθμισαν τη μαζικότητα της συγκέντρωσης των εργαζομένων στο Σύνταγμα, η οποία "ήταν του ΚΚΕ", το οποίο φταίει - μαζί με τους κομμουνιστές συνδικαλιστές- για όλα τα παραπάνω. Αρκετές εφημερίδες δε διστάζουν πάντως, να "τσουβαλιάσουν" τις παρατάξεις στη λογική του "όλοι ίδιοι είναι" και να μοιράσουν τις ίδιες ευθύνες σε όλους!

Για τις περισσότερες εφημερίδες, παρά το γεγονός ότι η συγκέντρωση στο Σύνταγμα ήταν από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων, η Πρωτομαγιά "έσβησε", ενώ οι θέσεις που εκφράστηκαν από τους διοργανωτές των συγκεντρώσεων λίγη σημασία είχαν. Μερικές, όπως η "ΑΥΓΗ" δίνουν ρεσιτάλ διαστρέβλωσης...

- Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ έχει τίτλο ""Ενωμένοι" κάτω από την ίδια... καταιγίδα" και αναφέρει ότι συνολικά ο κόσμος στις δυο συγκεντρώσεις δεν ξεπερνούσε τις 5-6 χιλιάδες. Οσο για το ΚΚΕ, σημειώνει ότι με "τη μια ξεχωριστή ή διασπαστική εκδήλωση, κέρδισε σε επίπεδο εντυπώσεων". "Ωστόσο οι δυο χωριστές συγκεντρώσεις έβλαψαν την, κακή είναι αλήθεια, εικόνα του συνδικαλιστικού κινήματος".

- "Μούσκεμα η Πρωτομαγιά" για τα ΝΕΑ,τα οποία αναφέρουν ότι η βροχή έσωσε τη συγκέντρωση των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, ενώ "στην πλατεία Συντάγματος συνδικαλιστές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ οργάνωσαν τη δική τους συγκέντρωση με περισσότερο κόσμο, (περίπου 4.000 εργαζόμενοι - συνταξιούχοι)". Η εφημερίδα ενισχύει την άποψή της για την υποτονικότητα του γιορτασμού αναφέροντας ότι οι εργαζόμενοι στην Αθήνα είναι περίπου 1,3 εκατ.

- Για το ΕΘΝΟΣ "η συμμετοχή στις εκδηλώσεις ήταν η μικρότερη των τελευταίων χρόνων. "Αδειο" το Πεδίον του Αρεως και η Ομόνοια, 5.000 στο Σύνταγμα". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "με πρόσχημα τη βροχή" η ΓΣΕΕ έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες την εκδήλωσηστο Πεδίον του Αρεως, όπου οι συγκεντρωμένοι μαζί με τους επίσημους προσκεκλημένους δεν ξεπερνούσαν τα 1.000 άτομα.

- Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ έχει πρωτοσέλιδο σχόλιο με τίτλο "οι άδειες πλατείες", στο οποίο - σχεδόν χαιρέκακα - αναφέρεται στην κρίση του συνδικαλιστικού κινήματος για το οποίο ευθύνονται όλες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις. Στο ρεπορτάζ, διαπιστώνει ότι "η βροχή "διέλυσε" την εργατική τάξη".

- Η ΝΙΚΗ με τίτλο στο σχετικό ρεπορτάζ "τα συνδικάτα "διαμερίσαντο" τα ιμάτια της Πρωτομαγιάς", δεν αναφέρεται στα μεγέθη των συγκεντρώσεων, στην Αθήνα και γενικά περιορίζεται να γράψει ότι η φετινή Πρωτομαγιά γιορτάστηκε με ξεχωριστές συγκεντρώσεις και "κατηγορίες ένθεν κι ένθεν".

- Η ΑΥΡΙΑΝΗ έχει τίτλο "απεργούσαν σπίτια τους" και σημειώνει ότι ήταν "η υποτονικότερη συγκέντρωση σε γιορτή Πρωτομαγιάς των τελευταίων ετών". Στη συνέχεια αποσαφηνίζει ότι η υποτονική συγκέντρωση ήταν αυτή της ΓΣΕΕ, σε αντίθεση με τη συγκέντρωση των "σωματείων και οργανώσεων που πρόσκεινται στο ΚΚΕ".

- "Επιλογή ρήξης σε όλα τα μέτωπα από το ΚΚΕ", είναι ο τίτλος στην ΕΞΟΥΣΙΑ,η οποία ανακάλυψε ότι το ΚΚΕ "εγκαινίασε πολιτική σύγκρουσης με το υπόλοιπο σύστημα", κι αυτό το έκανε με την "ξεχωριστή συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά"! Στο κύριο θέμα της εφημερίδας προβάλλεται επίσης η πολυδιάσπαση και η αναξιοπιστία του συνδικαλιστικού κινήματος. Γίνεται αναφορά και στη "μαζική κινητοποίηση των οπαδών του Περισσού".

Απορία προκαλεί η επίκληση από την εφημερίδα των αποφάσεων του... "29ου συνεδρίου της συνομοσπονδίας" το... 1989, (το 28ο Συνέδριο έγινε το 1995) το οποίο καθιέρωσε την αναλογική εκπροσώπηση στο προεδρείο της ΓΣΕΕ, αλλά η ΕΣΑΚ "έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της" τις αποφάσεις αυτού του... συνεδρίου και σηκώνει "τη δική της σημαία"...

- Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ,διαπιστώνει "μικρή προσέλευση και έλλειψη παλμού στον εορτασμό της φετινής Πρωτομαγιάς", αναγνωρίζοντας ότι η "πολυπληθέστερη των συγκεντρώσεων ήταν εκείνη της ΕΣΑΚ στην πλατεία Συντάγματος".

- "Συννεφιασμένη" είδε την Πρωτομαγιά η ΑΥΓΗ,η οποία εντοπίζει την "αρνητική εικόνα των χωριστών εκδηλώσεων στην Αθήνα". Φυσικά αναφέρεται και στις "κομματικές σκοπιμότητες του ΚΚΕ", που οδήγησαν σε ξεχωριστές συγκεντρώσεις.

Στο σχετικό ρεπορτάζ αναλώνεται στον "κοινωνικό διάλογο", χωρίς να δίνει εικόνα για τις συγκεντρώσεις. Αντίθετα περισσότερα αναφέρονται γι' αυτές με τη μορφή άρθρου, όπου χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι "η βροχή ήρθε, αλλά δεν κατάφερε να κρύψει τη γύμνια του συνδικαλιστικού κινήματος". Αν η κατάσταση δεν ήταν σοβαρή, άλλες παρατηρήσεις της εφημερίδας θα προκαλούσαν γέλιο. Οπως ότι "τα στελέχη του ΚΚΕ, "χάνοντας το δάσος"..., δήλωναν ικανοποιημένα επειδή κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν 4.000 άτομα, περίπου τους διπλάσιους από το Πεδίον τους Αρεως".

- "ΓΣΕΕ: Μέρα Μαγιού τα "μούσκεψες"", είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ,το οποίο αναφέρεται στην "απαξίωση" και "παρακμή" της συνδικαλιστικής οργάνωσης της χώρας. Για τη μαζικότητα της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα, την οποία και αναγνωρίζει, η εφημερίδα σημειώνει ότι το ΚΚΕ πέτυχε το στόχο του "για να επιβεβαιώσει όμως ότι ο κομματικός του μηχανισμός στο Λεκανοπέδιο διατηρεί ακέραια τα ανακλαστικά "κομματικής πειθαρχίας" ακόμα και... υπό βροχή"!

- Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ διαπιστώνει ότι "Οι εργαζόμενοι γύρισαν την πλάτη στα συνδικάτα". Για τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, σημειώνει ότι "η συγκέντρωση του ΚΚΕ", "ήταν σχετικά μεγαλύτερη από αυτή του Πεδίου του Αρεως".

- Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρεται στο κύριο άρθρο του στην Πρωτομαγιά, όπου ανάμεσα στα άλλα διαπιστώνει ότι "είναι ευτύχημα που οι εργαζόμενοι απλώς δεν πήγαν στους φαρισαϊκούς εορτασμούς που τους κάλεσαν οι προγάστορες καλοβολεμένοι εργατοπατέρες". Η εφημερίδα παρέλειψε πάντως να εκφράσει τη λύπη της επειδή έβρεχε και δεν μπόρεσαν οι εργαζόμενοι να πάνε να πιάσουν το Μάη...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ