Σάββατο 3 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΟΦΤΕΞ
Σίγησαν οι μηχανές!

Από τη Μ. Πέμπτη οι μηχανές της ΣΟΦΤΕΞ σταμάτησαν, ενώ οι εργαζόμενοι αντιδρούν με κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα

Σίγησαν οι μηχανές στη χαρτοβιομηχανία ΣΟΦΤΕΞ,η οποία είναι ουσιαστικά εκτός λειτουργίας από τη Μ. Πέμπτη, γιατί δεν υπάρχουν πρώτες ύλες, ενώ αγανάκτηση επικρατεί στους εργαζόμενους που είναι και απλήρωτοι δύο μήνες. Το σωματείο τους αποφάσισε να προχωρήσουν σε τετράωρη στάση εργασίας (12μ - 4μμ) και συγκέντρωση στο υπουργείο Ανάπτυξης τη Δευτέρα. Η κινητοποίηση θα επαναλαμβάνεται και τις επόμενες μέρες, μέχρι την Παρασκευή 8 του Μάη.

Αυτή τη στιγμή, το μόνο τμήμα του εργοστασίου που λειτουργεί είναι οι αποθήκες. Αγνωστο παραμένει το πότε και αν θα ξαναμπούν μπροστά οι μηχανές, καθώς η εταιρία έχει περιέλθει τεχνηέντως σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο. Αν και κατέχει την πρώτη θέση στην εγχώρια αγορά, κυβέρνηση και τράπεζες, προς χάρη ισχυρών ανταγωνιστικών συμφερόντων, την "έπνιξαν", σταματώντας κάθε εισροή χρήματος στην εταιρία. Και ενώ η κυβέρνηση με διάφορα προσχήματα αρνείται να υλοποιήσει ακόμα και τις δεσμεύσεις της για μερική χρηματοδότηση, την ίδια στιγμή παρέδωσε τη διαχείριση της ΣΟΦΤΕΞ σε ιδιωτική εταιρία, την ΕΚΟΝ ΖΕΝΤΕΡ έναντι μηνιαίας αμοιβής 20 εκατ. δραχμών.

Είναι τέτοια η κατάσταση, που στελέχη της ιδιωτικής εταιρίας "διαρρέουν" φήμες πως αν δεν υπάρξει χρηματοδότηση, θα φύγουν. Οι όλες εξελίξεις σηματοδοτούν ότι στόχος είναι το "λουκέτο", ώστε να δοθεί αργότερα στους ιδιώτες σαν οικόπεδα και σίδερα, χωρίς να αποκλείεται να αποτελεί προσπάθεια εκβιασμού των εργαζομένων, ώστε να αποδεχτούν μαζικές απολύσεις και περικοπές στα δικαιώματά τους.

Ηδη η υφυπουργός Ανάπτυξης, Α. Διαμαντοπούλου, έχει ανακοινώσει πρόγραμμα μέτρων "κοινωνικής προστασίας" και παρότι δεν έχει διευκρινίσει τον αριθμό, εκτιμάται ότι σε πρώτη φάση θα απολυθούν 500.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ