Σάββατο 3 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Τίποτα δε χαρίζεται, όλα κατακτιούνται"

Εκπρόσωποι τριών κλάδων που έχουν δεχτεί σκληρά χτυπήματα από την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης μάς μίλησαν για την Πρωτομαγιά, για τις τρέχουσες εξελίξεις στο συνδικαλιστικό κίνημα και για τους στόχους που βάζουν. Για όλα αυτά μας μιλάει όμως κι ένας εκπρόσωπος των συνταξιούχων, οι οποίοι έχουν γνωρίσει από πρώτο χέρι και την αναλγησία των κυβερνήσεων και τον αυταρχισμό τους.

Ο Θ. Ευθυμίου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλάδων Ενδυσης, τόνισε: "Απέναντι στη συναίνεση, στην πλήρη υποταγή των πλειοψηφιών των συνδικαλιστικών οργανώσεων, εμείς αντιπαραθέτουμε μαχητικά κι ενωτικά την αντίθεσή μας, στην απάτη του κοινωνικού διαλόγου, στην προσπάθεια της κυβέρνησης για αφαίρεση των κεκτημένων μας. Η μεγαλειώδης πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση και η μαχητικότητά της ανέδειξαν τη διάθεση των εργαζομένων να αγωνιστούν και να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους. Να αγωνιστούν για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης, για την αύξηση των κονδυλίων για την υγεία και την παιδεία, για την καθιέρωση του 35ωρου - 7ωρου - 5ήμερου, για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σ' αυτή την αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων, οι πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων οφείλουν να είναι μπροστάρηδες, αν δεν το κάνουν, όχι μόνο αναλαμβάνουν μια πολύ βαριά ευθύνη, αλλά θα παρακολουθούν το λαϊκό κίνημα να τις ξεβράζει. Πρωταρχικός μας στόχος είναι, μπροστά στη σκληρή επίθεση που δεχόμαστε, να φέρουμε τους εργαζόμενους κοντά στα σωματεία τους, να αλλάξουν οι συσχετισμοί δυνάμεων, να μπουν στο "τιμόνι" οι ταξικές δυνάμεις και να αναπτύξουμε μαζικούς, ενωτικούς, ταξικούς αγώνες".

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας Π. Βαμβακάς, σημείωσε: "Επίκαιρα όσο ποτέ για τους εμποροϋπαλλήλους είναι τα μηνύματα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, αφού οι εργασιακές σχέσεις ανατρέπονται, το 8ωρο καταργείται, η ανεργία αυξάνεται, οι αποδοχές γίνονται όλο και πιο εξευτελιστικές. Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα για οριοθέτηση του ανοίγματος και κλεισίματος των καταστημάτων που δε θα ξεπερνά τις 3μμ τα απογεύματα της Δευτέρας - Τετάρτης και Σαββάτου, για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, για κατάργηση του αίσχους του ωρομισθίου και της μερικής απασχόλησης. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να μην περάσουν τα αντεργατικά - αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης. Ενάντια στον κοινωνικό διάλογο που σκοπεύει στον εγκλωβισμό και στη συναίνεση των εργαζομένων για την κατάργηση των κεκτημένων τους".

Μέλος της διοίκησης της Ενωσης Λιθογράφων ο Τ. Γόντικας μάς λέει: "Η Πρωτομαγιά δεν είναι μέρα γιορτής, όπως θέλουν πολλοί να την παρουσιάζουν, είναι μέρα απεργίας, διεκδίκησης και διεύρυνσης των αιτημάτων. Είναι μέρα αλληλεγγύης για τους εργάτες όλου του κόσμου, που βάζουν στόχο την απελευθέρωσή τους από τα δεσμά του καπιταλισμού και την οικοδόμηση μιας άλλης κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση. Βάζουμε στόχο την ενεργοποίηση, τη μαζικοποίηση των συνδικάτων, τα οποία θα διεκδικούν τα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα της εργατικής τάξης, αλλά θα εργάζονται και για την ανατροπή των αντεργατικών πολιτικών".

Ο συνταξιούχος Β. Γεωργαντάς,μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, σημείωσε: "Τίποτα δε χαρίζεται, αλλά όλα κατακτιούνται, θα παλέψουμε όπως κάναμε πάντα, θα ανατρέψουμε την αντεργατική, αντισυνταξιουχική πολιτική. Θα παλέψουμε όμως πρώτα απ' όλα να δυναμώσουμε τα Συνδικάτα, να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους και να τους πείσουμε για την ανάγκη συσπείρωσής τους γύρω από τα συνδικαλιστικά τους όργανα, έτσι ώστε να αλλάξουν οι συσχετισμοί και τα όργανα να περάσουν στα ταξικά χέρια, τα μόνα που μπορούν να οδηγήσουν την εργατική τάξη σε ένα καλύτερο μέλλον".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ