Πέμπτη 29 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Κερδίσαμε πολλά, θέλουμε περισσότερα
  • Πραγματοποιήθηκε χτες η ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων
  • Μεγαλοβιομήχανοι και κυβέρνηση χέρι χέρι προετοιμάζουν τη νέα αντιλαϊκή επίθεση και εκτιμούν πως έφτασε η ώρα για τολμηρά μέτρα

Κυβέρνηση και μεγαλοβιομήχανοι δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν αταλάντευτα και χωρίς καθυστερήσεις στην υλοποίηση των στόχων που έχουν θέσει, για το ξερίζωμα των καταχτήσεων των εργαζομένων και την αναβίωση του εργασιακού Μεσαίωνα, μέσα από την επιβολή "ευελιξίας" στις εργασιακές σχέσεις. Τις θέσεις τους αυτές επαναβεβαίωσαν χτες ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ, στα πλαίσια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων.

"Τώρα είναι η στιγμή για πιο τολμηρές αποφάσεις", είπε σε μία από τις ομιλίες του ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Ιάσων Στράτος,για να πάρει λίγες ώρες αργότερα την αντίστοιχη δέσμευση της κυβέρνησης διά στόματος Γ. Παπαντωνίου."Η κυβέρνηση προωθεί αλλαγές με τόλμη και αποφασιστικότητα", είπε ο υπουργός, ο οποίος απαρίθμησε μια σειρά μέτρα που προώθησε η κυβέρνηση στα πλαίσια του ανοιχτού διαλόγου που έχει με τους μεγαλοβιομήχανους.

Η κυβέρνηση ακολουθεί με μεγάλη συνέπεια και χωρίς ταλαντεύσεις την πολιτική της, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, κάνοντας το σκηνικό αφόρητα πληκτικό, αφού από εκεί και πέρα κυβερνώντες και βιομήχανοι υπερθεμάτιζαν υπέρ των επιλογών και των σχεδίων που από κοινού έχουν θέσει σε εφαρμογή.

Οι εκπρόσωποι των μεγαλοβιομηχάνων εξέφρασαν μεν την ικανοποίησή τους για την εφαρμοζόμενη πολιτική, έσπευσαν όμως αμέσως να θέσουν στο τραπέζι νέο κύκλο αξιώσεων και αιτημάτων. Στα πλαίσια αυτά ζήτησαν την άμεση λήψη "διαρθρωτικών μέτρων" και κατάργηση του "παρωχημένου θεσμικού πλαισίου που ορίζει τη λειτουργία της αγοράς εργασίας" και... "εξορθολογισμό" των κανόνων για τις προσλήψεις και τις απολύσεις, αξιώνοντας ουσιαστικά την πλήρη θεσμοθέτηση και νομιμοποίηση κάθε μορφής εργοδοτικής ασυδοσίας σε βάρος των εργαζομένων. Παράλληλα, πρόβαλαν με έμφαση το ζήτημα της παραπέρα περικοπής των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, το άμεσο και πλήρες ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης κλπ.

Είναι φανερό ότι η κυβερνητική πολιτική ικανοποίησης των μεγαλοεπιχειρηματικών απαιτήσεων ανοίγει όλο και περισσότερο την "όρεξη" του ΣΕΒ, εκπρόσωποι του οποίου έφτασαν μάλιστα στο σημείο να υποστηρίξουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την πορεία των κερδών.

"Είμαστε στη σωστή κατεύθυνση", είπε με τη σειρά του ο Κ. Σημίτης, ο οποίος στο χαιρετισμό του έκανε επίσης λόγο για τις διαβόητες διαρθρωτικές αλλαγές, που τις συνέδεσε άμεσα με τις εργασιακές σχέσεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και τη λήψη νέων μέτρων στήριξης των μεγαλοεπιχειρηματιών. Πάντως, ο πρωθυπουργός για μια ακόμα φορά δεν παρέλειψε να προκαλέσει τους εργαζόμενους, τους οποίους κάλεσε ουσιαστικά να υποταχτούν στα αντιλαϊκά σχέδια για να αντιμετωπιστεί δήθεν αποτελεσματικά η "διαμορφούμενη νέα τάξη πραγμάτων". Είναι μια μάχη - είπε ουσιαστικά - που πρέπει να τη δώσουν από κοινού κυβέρνηση, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι, αποσιωπώντας βέβαια το γεγονός ότι κυβέρνηση και επιχειρηματίες σε αγαστή μεταξύ τους συμμαχία και σε συνεργασία με το πολυεθνικό κεφάλαιο έχουν καταστρώσει τα άνομα σχέδια βίαιης απόσπασης εισοδημάτων και δικαιωμάτων των εργαζομένων προκειμένου να ανακατανεμηθούν υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Την ίδια στιγμή, επανέλαβε τις εκκλήσεις της κυβέρνησης προς το μεγάλο κεφάλαιο να προχωρήσει επιτέλους σε επενδύσεις, ενώ σημείωσε ότι σ' αυτά τα πλαίσια η κυβέρνηση... θα σταθεί στο πλευρό τους με κίνητρα, ιδιωτικοποιήσεις, προώθηση έργων υποδομής κλπ.

Σιγοντάροντας, τέλος, και ο Κ. Μητσοτάκης την κυβερνητική πολιτική, χαρακτήρισε ανέφικτη την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ, "αν η κυβέρνηση δεν κάνει βαθιές και επώδυνες τομές και δε λέει την αλήθεια καταπρόσωπο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ