Πέμπτη 29 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Είμαστε στο πλευρό σας!

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα ικανοποιήσει και τις νέες αξιώσεις για σκληρότερη λιτότητα - που πρόβαλε η ηγεσία του ΣΕΒ και υπέδειξε το ΔΝΤ - έδωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου

Θα ικανοποιήσουμε "με τόλμη και αποφασιστικότητα" και τις νέες αξιώσεις σας. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου στους βιομήχανους - και όλους εκείνους που θησαυρίζουν από τον αντιλαϊκή πολιτική μονόπλευρης λιτότητας - με την ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ. Με την ομιλία του αυτή, ο υπουργός αποκάλυψε την πλήρη ταύτιση των προσανατολισμών της κυβέρνησης, στην ασκούμενη οικονομική πολιτική, με την πολιτική που αξιώνει η ηγεσία του ΣΕΒ, καθώς επίσης και τα Διευθυντήρια των Βρυξελλών (ΕΕ), της Ουάσιγκτον (ΔΝΤ) και του Παρισίου (ΟΟΣΑ).

Είναι χαρακτηριστικό ότι βάση για την ομιλία του υπουργού αποτέλεσαν οι νέες αξιώσεις που πρόβαλε χτες το πρωί η ηγεσία του ΣΕΒ κατά τη διάρκεια των εργασιών της ετήσιας γενικής συνέλευσης των βιομηχάνων. Ο υπουργός έκρινε σκόπιμο να δώσει απαντήσεις σε όλα τα θέματα που έθιξαν στην πρωινή συνεδρίαση οι βιομήχανοι. Ετσι, όχι μόνο έκανε εκτενή αναφορά στο τι έκανε μέχρι τώρα η κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τις αξιώσεις που πρόβαλαν οι βιομήχανοι, αλλά και τι πρόκειται να κάνει από δω και στο εξής.

Ο υπουργός δε δίστασε να κάνει και "αυτοκριτική", λέγοντας πως "παρά την αναμφισβήτητη πρόοδο σε όλους τους τομείς, η απόσταση που απομένει να καλυφθεί, προκειμένου να επιτύχει η χώρα μας πραγματική και ονομαστική σύγκλιση με τους άλλους Ευρωπαίους Εταίρους της, είναι σημαντική". Και εκφράζοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους, υποστήριξε πως "η ιστορική συγκυρία της προετοιμασίας για την Οικονομική και Νομισματική Ενωση επιβάλλει την κάλυψη της εναπομείνουσας απόστασης μέσα στην επόμενη διετία. Αυτό απαιτεί ριζικότερες διαρθρωτικές αλλαγές και παρεμβάσεις σε σχέση μ' αυτές που έχουν επιχειρηθεί μέχρι σήμερα, ιδιαίτερα στο δημόσιο τομέα και στην αγορά εργασίας, καθώς και συνέχιση της ακολουθούμενης μακροοικονομικής πολιτικής".

Στα πλαίσια αυτά, αποκάλυψε πως η κυβέρνηση:

  • Εμμένει στην εφαρμογή εισοδηματικής πολιτικής λιτότητας με "ρυθμό αύξησης των ονομαστικών αμοιβών που δε θα υπερβαίνουν τον πληθωρισμό και την παραγωγικότητα".
  • Θα επιχειρήσει την επιβολή του εργασιακού μεσαίωνα με την "κατοχύρωση της δυνατότητας ρύθμισης του χρόνου εργασίας σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα", την "επέκταση της μερικής απασχόλησης στους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα" καθώς και την "επέκταση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης".

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες των διαρθρωτικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης, οι οποίοι συνιστούν ικανοποίηση των αξιώσεων που πρόβαλλαν οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων. Οι άξονες αυτοί - στους οποίους πρόκειται να κινηθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός - είναι οι εξής:

  • Βελτίωση των υποδομών στις μεταφορές, στις επικοινωνίες και την ενέργεια.
  • Ευέλικτες αγορές.Οπως υποστήριξε, "δεν μπορούμε να παραμείνουμε στάσιμοι, προσκολλημένοι σε δόγματα άλλων εποχών, όταν ο κόσμος μεταβάλλεται με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Οι αγορές και ειδικότερα η αγορά εργασίας πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτες, να προσαρμόζονται ταχύτερα στις συνθήκες του ανταγωνισμού, προς όφελος των ίδιων των εργαζομένων".
  • Λιγότερο κράτος.Διαβεβαίωσε όσους ανησυχούν πως η κυβέρνηση προωθεί με ταχύτερους ρυθμούς την πολιτική μετοχοποιήσεων και ιδιωτικοποιήσεων. Και ανέφερε συγκεκριμένα πως εκτός από την πώληση ενός δεύτερου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ τον επόμενο μήνα, θα ακολουθήσουν η μετοχοποίηση των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών, του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών και της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου, καθώς και η ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων του ΟΑΕ και των μικρών τραπεζών.

Συνοψίζοντας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "βελτίωση υποδομών, αναβάθμιση της εκπαίδευσης, απελευθέρωση αγορών, εξυγίανση και εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα με εσωτερική αναδιάρθρωση και ιδιωτικοποιήσεις, συνθέτουν αυτό που αποκαλούμε διαρθρωτική αλλαγή". Αλλαγή, που - όπως τόνισε -ακολουθώντας κατά γράμμα τις συστάσεις της πρόσφατης έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, "προωθεί η κυβέρνηση με τόλμη και αποφασιστικότητα". Αξιοσημείωτη είναι επίσης η επισήμανση του Γ. Παπαντωνίου για το ρόλο που παίζει ο περίφημος "κοινωνικός διάλογος", που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα και που δεν είναι άλλος από τη δημιουργία του απαραίτητου κλίματος "συναίνεσης" για τη λήψη και υλοποίηση όλων των παραπάνω σκληρών αντιλαϊκών μέτρων. Οπως τόνισε "οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν μπορούν να επιβληθούν εκ των άνω. Η φιλοσοφία της κυβέρνησής μας, η οποία συναρτάται με την ιδεολογία μας, αλλά και με μία πρακτική αντίληψη του πώς επιτυγχάνονται καλύτερα οι στόχοι, είναι ότι χρειάζεται διάλογος και συναίνεση"!

Ο υπουργός δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι "παράλληλα με την επιτάχυνση των διαρθρωτικών προσαρμογών, θα συνεχιστεί η μακροοικονομική πολιτική που ακολουθείται σήμερα, με στόχο την επίτευξη των κριτηρίων σύγκλισης", προσθέτοντας ότι "στο δημοσιονομικό τομέα, η έμφαση θα είναι στον περιορισμό των καταναλωτικών δαπανών και στη σύλληψη της φορολογητέας ύλης". Τέλος, ο Γ. Παπαντωνίου ανακοίνωσε ότι σήμερα κατατίθεται στη Βουλή για ψήφιση το νομοσχέδιο για την ανεξαρτητοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανοιχτά αυτιά τείνει η κυβέρνηση στις αξιώσεις των βιομηχάνων(2000-03-18 00:00:00.0)
Διαβεβαιώσεις ότι η λιτότητα συνεχίζεται(1999-06-22 00:00:00.0)
Περίμεναν περισσότερα...(1998-05-14 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1997-05-30 00:00:00.0)
Ούτε ο ΣΕΒ δεν τα είπε τόσο καλά...(1997-05-29 00:00:00.0)
Ούτε ο ΣΕΒ δεν τα είπε τόσο καλά...(1997-05-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ