Πέμπτη 29 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ούτε ο ΣΕΒ δεν τα είπε τόσο καλά...

Το 'μαθε καλά το μάθημα πολιτικής οικονομίας, που περιλαμβάνεται στα εγχειρίδια που γράφουν κατά διαστήματα οι διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ, ΕΕ) και τα υποκαταστήματά τους στην Ελλάδα (σύνδεσμοι βιομηχάνων, εφοπλιστών και άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών), η κυβέρνηση Σημίτη. Αδιάψευστος μάρτυρας η χτεσινή ομιλία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου, στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ. Ο Γ. Παπαντωνίου δε μίλησε με τη δική του γλώσσα, αλλά με τη γλώσσα του ΔΝΤ (διαβάσαμε στην πρόσφατη έκθεσή του) και του ΣΕΒ (όπως αυτή επαναδιατυπώθηκε χτες στη γενική συνέλευση των βιομηχάνων, στο ΧΙΛΤΟΝ).

Ιδού ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:

  • Το ΔΝΤ και ο ΣΕΒ συνέστησαν στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι "χρειάζονται τολμηρά μέτρα" στον τομέα της αγοράς εργασίας, των ιδιωτικοποιήσεων, του λιγότερου κράτους κλπ.
  • Εχοντας πάρει το μήνυμα, ο Γ. Παπαντωνίου έσπευσε να απολογηθεί στο ΔΝΤ και την ηγεσία του ΣΕΒ, που αξιώνουν νέα αντιλαϊκά μέτρα κάτω από τον ψευδεπίγραφο τίτλο "διαρθρωτικές αλλαγές", και να τους πει ότι κακώς ανησυχούν. Ο υπουργός τούς διαβεβαίωσε πως "η κυβέρνηση προωθεί με τόλμη και αποφασιστικότητα" τις... απαιτούμενες "ριζικότερες διαρθρωτικές αλλαγές" στον τομέα αγοράς εργασίας, με την καθιέρωση μεγαλύτερης "ευελιξίας" στον τομέα του δημοσίου, με επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων κλπ. Και καλώντας τους εργαζόμενους να υποταχθούν στη λογική τού "σφάξε με αγά μ' ν' αγιάσω", ο Γ. Παπαντωνίου διατύπωσε την άποψη - ισχυρισμό πως η μείωση του πληθωρισμού και της ανεργίας "θα είναι τόσο μεγαλύτερη, όσο περισσότερο δραστικά και καινοτόμα θα είναι τα μέτρα που θα συμφωνηθούν στον κοινωνικό διάλογο"!

Δεν είχαν άδικο οι "κακές γλώσσες" των δημοσιογράφων, που σχολίαζαν πως ούτε ο πρόεδρος του ΣΕΒ δεν τα είπε τόσο καλά, όσο ο - επί των οικονομικών - υπουργός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ