Τρίτη 22 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαβεβαιώσεις ότι η λιτότητα συνεχίζεται

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δεσμεύτηκαν δημόσια ότι θα ικανοποιηθούν οι αξιώσεις των βιομηχάνων, γιατί αυτό επιτάσσει ο "εθνικός στόχος" της ΟΝΕ!

Ορκους τυφλής πίστης και υποταγής στη συνέχιση της οικονομικής πολιτικής ενίσχυσης των μεγαλοβιομηχάνων και σύνθλιψης των λαϊκών εισοδημάτων, η οποία απορρέει από την υλοποίηση του "εθνικού" στόχου ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ, έδωσε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο επί των "οικονομικών" υπουργός του Γ. Παπαντωνίου,"κωφεύοντας" ουσιαστικά απέναντι στο μήνυμα - "ράπισμα" κατά της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής - που έλαβε η κυβέρνηση από τις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Η πολιτική που θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια, είπε ο πρωθυπουργός, "θα συνεχιστεί με σταθερότητα και με διορατικότητα στην ίδια πορεία" και δεσμεύτηκε δημόσια ότι η κυβέρνησή του "δε θα θέσει σε κίνδυνο τους στρατηγικούς στόχους της χώρας, τις θυσίες του λαού (...), την εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα στην οικονομία". Εκφράζοντας την αδυναμία της κυβέρνησής του να περιορίσει την άνοδο του πληθωρισμού, απηύθυνε γοερή έκκληση για αυτοσυγκράτηση στην... κερδοσκοπία και κάλεσε τους επιχειρηματίες να στηρίξουν την κυβερνητική προσπάθεια στη "μάχη που δίνουμε για τον πληθωρισμό", γιατί όπως είπε "για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, χρειάζονται τη δική σας συμβολή. Η αγορά δεν μπορεί να χειραγωγηθεί με διοικητικές παρεμβάσεις"! Τέλος, αξίωσε κοινωνική συναίνεση σε όλα τα οικονομικά και πολιτικά επίπεδα, επισημαίνοντας πως είναι ανάγκη "να συστρατευτούμε όλοι οι Ελληνες με όραμα και πίστη. Ενα όραμα που ξεπερνάει τους πολιτικούς διαχωρισμούς και πρέπει να αγκαλιάζεται απ' όλους τους Ελληνες"...

Ο Γ. Παπαντωνίου, εξειδικεύοντας την οικονομική πολιτική που προτίθεται να εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ, για όσο διάστημα θα είναι στην κυβέρνηση, είπε:

  • Η πρώτη κατεύθυνση "είναι η διατήρηση συνθηκών δημοσιονομικής εξυγίανσης", η οποία όπως υποστήριξε "αποτέλεσε το σημαντικότερο επίτευγμα της οικονομικής πολιτικής της τελευταίας πενταετίας", αποσιωπώντας βέβαια το γεγονός ότι το "επίτευγμα" αυτό προήλθε μέσα από μία συνεχή και αδυσώπητη αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των λαϊκών στρωμάτων και από έναν ανελέητο σφαγιασμό των κρατικών δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα.
  • Δεύτερος άξονας πολιτικής "είναι η προώθηση και ολοκλήρωση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων και προγραμμάτων", με τους πόρους του τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης της περιόδου 2000-2006. Ο τομέας αυτός προσέφερε μία πρώτη αφορμή στον υπουργό για να επιδοθεί σε υποσχέσεις προεκλογικού χαρακτήρα, κάνοντας λόγο για δημιουργία νέων έργων όπως "η Ιόνια οδός" καθώς και για ενίσχυση της προσπάθειας "εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης κρίσιμων τομέων, όπως η εκπαίδευση, η πολιτική απασχόλησης, η δημόσια διοίκηση και η κοινωνία της πληροφορίας".
  • Τρίτος άξονας "είναι η συνέχιση της διαρθρωτικής προσαρμογής της οικονομίας στις νέες ανταγωνιστικές συνθήκες", διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στη συνέχιση με εντατικότερους ρυθμούς της πολιτικής ιδιωτικοποίησης κερδοφόρων οργανισμών και επιχειρήσεων που ανήκουν στο δημόσιο τομέα και δεν έκρυψε πως "τις επόμενες βδομάδες πραγματοποιείται η τέταρτη μετοχοποίηση του ΟΤΕ, η ιδιωτικοποίηση των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών και η μετοχοποίηση της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης". Προανήγγειλε επίσης για τους επόμενους μήνες την ιδιωτικοποίηση των Εταιριών Υδρευσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης, των Οργανισμών Λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης, καθώς και της ΔΕΗ!
  • Τέλος, ο Γ. Παπαντωνίου, εξυπηρετώντας τις "ανάγκες" εντυπωσιασμού και εξαπάτησης της κοινής γνώμης που απαιτούν οι επερχόμενες εθνικές εκλογές, θυμήθηκε ξανά την "αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, που θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου για να ισχύσει από το Γενάρη 2000, στοχεύει... στην ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων"!
Δηλώσεις

"Πολύ καλά" δήλωσε η Β. Παπανδρέου ότι πάει η οικονομία, συμπληρώνοντας, στο πλαίσιο του φιλολαϊκού προφίλ που επιχειρεί να καλλιεργήσει, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει δίνοντας βαρύτητα "σε κάποια ζητήματα κοινωνικής πολιτικής". Η ίδια, δε, έκρινε σκόπιμο να σημειώσει ότι στο κυβερνητικό κόμμα δεν υπάρχει πρόβλημα συνοχής.

Από τη μεριά του ο Κ. Σημίτης δεν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το "εάν είναι ικανοποιημένος από τη λειτουργία της κυβέρνησης" ούτε στο εάν πρόκειται να γίνουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Τέλος, ο Κ. Μητσοτάκης με δήλωσή του συνέστησε στην κυβέρνηση να μη "χαλαρώσει" την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική με προεκλογικές παροχές. Αντίθετα, την κάλεσε να προχωρήσει δραστικά στις "διαρθρωτικές αλλαγές" και τις ιδιωτικοποιήσεις, για να μη "μαυριστεί" στις εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ