Τρίτη 22 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρέμβαση του εισαγγελέα για τα "παιχνίδια" της Σοφοκλέους

Από το "κόσκινο" των εισαγγελέων θα περάσει η "Σοφοκλέους", καθώς όλοι πια μιλούν φανερά για ύποπτα παιχνίδια που στήνονται καθημερινά στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) με θύματα τους μικροεπενδυτές, το οποίο - για αρκετούς - λειτουργεί ως "πλυντήριο βρώμικου χρήματος". Η περίπτωση της εταιρίας "ΑΛΚΗ", στη Θεσσαλονίκη, είναι η κορυφή του παγόβουνου, ενώ τα δημοσιεύματα του Τύπου δίνουν μια ζοφερή κατάσταση για το ΧΑΑ.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Γ. Κολιοκώστας, παρήγγειλε χτες τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, μετά τα δημοσιεύματα του Τύπου για εταιρίες "αεροπλανάκια" και για μετοχές που "φουσκώνουν" τεχνηέντως, διαδίδοντας διάφοροι φορείς ανυπόστατες φήμες για βελτίωση των οικονομικών μεγεθών τους ή για επικείμενες εξαγορές και συγχωνεύσεις με άλλες επιχειρήσεις και θύματα, φυσικά, τους μικροεπενδυτές.Στο "στόχαστρο" των εισαγγελέων θα βρεθούν χρηματιστηριακές εταιρίες, εκπρόσωποι ελεγκτικών οργάνων, υπεύθυνοι του Χρηματιστηρίου και εκπρόσωποι εισηγμένων στο ΧΑΑ επιχειρήσεων, οι οποίοι παρασύρουν τους μικροεπενδυτές, οδηγώντας τους σε επικίνδυνα "χρηματιστηριακά παιχνίδια".

Ειδικότερα στην εισαγγελική παραγγελία αναφέρεται ότι:

  • Διάφοροι "μάνατζερ" του Χρηματιστηρίου φέρονται να ενεργούν από κοινού, δημιουργώντας τεχνητή προσφορά και ζήτηση συγκεκριμένων μετοχών διαμορφώνοντας κατά το δοκούν τις τιμές, με αποτέλεσμα την οικονομική ζημιά των επενδυτών και αντίστοιχα την ωφέλεια εκείνων για λογαριασμό των οποίων δρουν.
  • Διοχετεύονται παραπλανητικές φήμες και ανυπόστατες πληροφορίες για τις οικονομικές δραστηριότητες διαφόρων επιχειρήσεων. Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια την εξαπάτηση του επενδυτικού κοινού που αγοράζει μετοχές "φούσκες".
  • Στις παράνομες δραστηριότητες φέρονται να ενέχονται - με το αζημίωτο - ακόμη και μέλη αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων.
  • H Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η διοίκηση του ΧΑΑ αν και γνωρίζουν τη θνησιγενή οικονομική κατάσταση αυτών των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεων, αντί να προβούν στην αποπομπή τους από το ΧΑΑ, εγκρίνουν την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου, συμμετέχοντας έτσι στο σφετερισμό των οικονομιών των επενδυτών.
  • Να ελεγχθεί η προέλευση "ύποπτων κεφαλαίων" που φέρονται ως προϊόντα εγκλήματος και νομιμοποιούνται μέσω του ΧΑΑ.

Τέλος, στα πλαίσια της έρευνας ο Γ. Κολιοκώστας έδωσε εντολή να εξετασθούν ως μάρτυρες ακόμη και οι υπεύθυνοι υπάλληλοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εκπρόσωποι χρηματιστηριακών εταιριών κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ