Τρίτη 22 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η φορολογία στα οικόπεδα εκτός σχεδίου

Στην τροποποίηση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των εκτάσεων γης που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο στα οικόπεδα ή στα κτήματα με μεγάλη αγοραία αξία να προκύπτουν πιο υψηλές φορολογητέες αξίες που να προσεγγίζουν περισσότερο τις αγοραίες τιμές τους. Αυτό προκύπτει από εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών στις αρμόδιες υπηρεσίες όλης της χώρας, προκειμένου να τις ενημερώσει για το περιεχόμενο πρόσφατης απόφασης του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ, με την οποία τροποποιήθηκε το καθεστώς.

Με την απόφαση αυτή επιτρέπεται ο καθορισμός ειδικής βασικής αξίας γης ανά τετραγωνικό μέτρο για τις εκτάσεις που ανήκουν στον ίδιο δήμο ή στο ίδιο δημοτικό διαμέρισμα, πέραν της αρχικής βασικής αξίας που ισχύει για κάθε δήμο ή δημοτικό διαμέρισμα με βάση το σύστημα που εφαρμόζεται τώρα πιλοτικά στους Νομούς Γρεβενών, Λάρισας, Καστοριάς και Αργολίδος. Οπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο, η ειδική βασική αξία γης είναι η ανά τ. μ. αξία αγροτικής γης μη αρδευόμενης, με μονοετή καλλιέργεια και λαμβάνεται υπόψη μόνο για εδαφικές εκτάσεις που έχουν πρόσωπο σε εθνικό ή επαρχιακό δρόμο ή βρίσκονται σε ζώνη πλάτους μέχρι 800 μ. από τη θάλασσα.

Με βάση τις τροποποιήσεις της παραπάνω απόφασης καλούνται οι αρμόδιες επιτροπές όλης της χώρας να στείλουν τις εισηγήσεις τους (με προτάσεις για τον καθορισμό των ειδικών βασικών αξιών γης) το αργότερο μέχρι 15 Ιούλη 1999, με εξαίρεση τις επιτροπές των Νομών Γρεβενών, Καστοριάς, Λάρισας και Αργολίδας που θα πρέπει να στείλουν τις εισηγήσεις τους μέχρι 30 Ιούνη '99.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ