Τρίτη 22 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΟΝΕ απαιτεί νέες θυσίες και όχι ... παροχές!

Η ηγεσία του ΣΕΒ ξεκαθάρισαν προς την κυβέρνηση ότι μόνο με την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, την περικοπή των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, το ξήλωμα του ασφαλιστικού συστήματος και άλλα αντιλαϊκά μέτρα θα φτάσουμε στο "νέο κράτος" της ΟΝΕ

Τη σκλήρυνση της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής, με ταυτόχρονη την προειδοποίηση προς την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ότι η ΟΝΕ είναι "μονόδρομος" και πως η πορεία της χώρας προς αυτήν πρέπει να είναι σταθερά απαρέγκλιτη και χωρίς ταλαντεύσεις, απαίτησε και χτες η ηγεσία του ΣΕΒ από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσής του, στην οποία παραβρέθηκε ολόκληρο σχεδόν το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και ηγετικά στελέχη των κομμάτων της ΝΔ, που έχουν προσυπογράψει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Στα ίδια πλαίσια, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ι. Στράτος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις δηλώσεις και του προέδρου της ΝΔ Κ. Καραμανλή το βράδυ των εκλογών ότι θα ακολουθήσει πιστά το δρόμο για την ΟΝΕ. Από το ίδιο βήμα η διοίκηση του ΣΕΒ βρήκε το εφαλτήριο να δώσει συγκρατημένα συγχαρητήρια στην κυβερνητική πολιτική, αλλά δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει την κυβέρνηση του Σημίτη, ότι παροχολογίες και "φιλολαϊκό στιλ" εν όψει των βουλευτικών εκλογών, θα αποτελέσουν το αφετηριακό σημείο δοκιμασίας των σχέσεων βιομηχάνων - κυβέρνησης.

Συγκεκριμενοποιώντας τη "συνταγή" για την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ, οι βιομήχανοι επανέλαβαν για μια ακόμη φορά τις γνωστές προτάσεις του Συνδέσμου που λίγο έως πολύ τις χαρακτηρίζουν ως τη "λυδία λίθο" για την εκτόξευση στα ύψη της κερδοσκοπικής τους δραστηριότητας.

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος, με ακροατήριο την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και όλους εκείνους που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν προσυπογράψει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και βλέπουν σαν πανάκεια την ΟΝΕ, απαίτησε για λογαριασμό των βιομηχάνων:

  • Τη ριζική αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του κράτους με την κατάργηση κάθε κοινωνικής παροχής, υποστηρίζοντας ότι "είναι ανάγκη να εγκαταλείψουμε οριστικά τη λογική της αύξησης των δημοσίων δαπανών, ως μέσου άσκησης κοινωνικής πολιτικής.
  • Απεμπλοκή του κράτους, από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, που σημαίνει άμεση ιδιωτικοποίηση του δημόσιου τομέα.Η αποκρατικοποίηση πρέπει να ενταθεί και να επεκταθεί σε όλους τους τομείς που καθυστερεί, διατυπώνοντας την πρόταση - αξίως πως οι υπηρεσίες που σήμερα παράγονται από το κράτος να περάσουν ολοκληρωτικά στα χέρια των ιδιωτών, σημείωσε πως από αυτό το μέτρο "δεν πρέπει να εξαιρεθούν ούτε οι τομείς της υγείας και της παιδείας".
  • Να ιδιωτικοποιηθεί στο σύνολό του ο τραπεζικός τομέας, άρα και η Εθνική και η Εμπορική και η Αγροτική Τράπεζα.
  • Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την απελευθέρωση - διάλυση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που στην ουσία σημαίνει "εδώ και τώρα" ιδιωτικοποίηση και της ΔΕΗ.
  • Οι ΟΤΑ να αναδειχτούν σε αυτοτελείς οντότητες με συγκεκριμένους στόχους και πόρους, έναντι των οποίων παράγουν συγκεκριμένη ποσότητα και ποιότητα αγαθών, με ανταγωνιστικό κόστος, που στην πράξη - κατά τους βιομήχανους - θα πρέπει να μετατραπούν σε "φοροεισπράκτορες" του κράτους.
  • Αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος, δηλαδή, κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης και των μέχρι σήμερα κοινωνικοασφαλιστικών κατακτήσεων των εργαζομένων.
  • Εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος και αύξηση του αφορολόγητου ορίου, με παράλληλα μέτρα για τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και αύξηση - ενθάρρυνση της επενδυτικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων με τη μείωση των φόρων επί του κεφαλαίου.
  • Διασφάλιση των επενδυτικών δαπανών στην εκπαίδευση και την υποδομή, που θα αποφέρουν τη μέγιστη αναπτυξιακή επίπτωση και θα προωθήσουν και τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταβολές.

Καταλήγοντας την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΕΒ χαρακτήρισε ανάγκη την άμεση αλλαγή σε κρίσιμους τομείς του κράτους και της δημόσιας διοίκησης.

Ο έτερος πρόεδρος του ΣΕΒ Ανδ. Κανελλόπουλος,στην πρωινή κλειστή συνεδρίαση του Συνδέσμου, έκανε λόγο για την αλλαγή του κράτους, ώστε να είναι απαλλαγμένο από τη λογική των παροχών και των παρεμβάσεων και σαφώς περιορισμένο. Χαρακτηρίζοντας την ένταξη της χώρας ως το σημαντικότερο βήμα της χώρας μετά από την ένταξη στην ΕΟΚ, σημείωσε ότι ο "εθνικός αυτός στόχος μπορεί να επιτευχθεί αν δεν υποπέσουμε σε λάθη την τελευταία στιγμή".

Το πρώτο βήμα για την επιτυχή πορεία προς την ΟΝΕ, κατά το κ. Κανελλόπουλο, είναι ο περιορισμός του δημόσιου τομέα. Δεύτερο, η ουσιαστική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, τρίτον, η δημιουργία ενός αποτελεσματικού πλαισίου που θα εξασφαλίζει την αποδοτική λειτουργία όσων τομέων πρέπει να παραμείνουν στο δημόσιο.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Ανδ. Κανελλόπουλος σημείωσε ότι "στους λίγους μήνες που απομένουν, η προσπάθεια για την επίτευξη των κριτηρίων σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χαλαρώσει". Σ' αυτό, όμως, το σημείο, αποκάλυψε τη δραματική αλήθεια, δηλαδή ότι μετά την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, τα πράγματα σε καμία περίπτωση δε θα είναι όπως επιχειρεί να τα παρουσιάσει η κυβέρνηση. Ετσι επί λέξει ανέφερε: "Είναι ανάγκη όμως να υπάρξουν και απτές ενδείξεις, αλλά και σαφείς αποδείξεις ότι έχουν κατανοηθεί οι δυσκολίες και τα προβλήματα που μας αναμένουν μετά την ένταξη και ότι η πολιτική προσανατολίζεται επιτέλους προς τη ριζική αντιμετώπισή τους"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ