Παρασκευή 30 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΑ
Εκβιαστικές ανατιμήσεις μέχρι 75%!

Προπομπός κύματος αυξήσεων στις τιμές των φαρμάκων θεωρείται η απόφαση γνωστής φαρμακοβιομηχανίας να προχωρήσει μονομερώς σε ανατιμήσεις

Σε αυξήσεις μέχρι και 75% σε μια σειρά συνταγογραφούμενα φάρμακα προχώρησε ακόμη μία φαρμακοβιομηχανία δυόμισι περίπου μήνες μετά την προηγούμενη, ανοίγοντας το δρόμο στην επιβολή αυθαίρετων αλυσιδωτών αυξήσεων στα φάρμακα και γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια τόσο το υπουργείο Ανάπτυξης, που τυπικά είναι αρμόδιο για την έγκριση των τιμών, όσο - κυρίως - τους ασφαλισμένους και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για την πολυεθνική GALENICA που δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα, η οποία ακολουθώντας την τακτική της εταιρίας OLVOS που το εφάρμοσε πριν από δυόμισι μήνες, με την πρόφαση ότι το υπουργείο Ανάπτυξης δεν ενέκρινε εγκαίρως τις αυξήσεις που ζητούσε, έκανε χρήση σχετικής κοινοτικής οδηγίας. Η οδηγία προβλέπει ότι αν το αρμόδιο υπουργείο δε δώσει απάντηση στο αίτημα επιχείρησης για αύξηση της τιμής κάποιου προϊόντος μέσα σε τρεις μήνες, η εταιρία μπορεί να επιβάλει από μόνη της την αυξημένη τιμή. Ετσι, εκμεταλλευόμενη αυτή την οδηγία και την καθυστέρηση που σημειώνεται από τη μεριά της κυβέρνησης να καταλήξει στην πολιτική κοστολόγησης των φαρμάκων, άγοντας και φέροντας το θέμα από σύσκεψη σε σύσκεψη, η GALENICA προχώρησε στην επιβολή αυξήσεων μέχρι και 75% σε οκτώ συνταγογραφούμενα φαρμακοσκευάσματα ευρείας κατανάλωσης.Πρόκειται για τα εξής, που παραθέτουμε προς αποφυγή λάθους με ελληνικά ψηφία: νευρομπιόν, φρουμπιόζ, ντουρομπιόν, σεμπιόν, ριμπρέιν, ουρσοφάλκ και βιονεφρίν. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες από τις ανατιμήσεις με βάση τις οποίες ένα από τα παραπάνω φάρμακα πωλούνταν στις 1.118 δρχ. και αυξήθηκε στις 1.952 δρχ.(75% αύξηση), άλλο που κόστιζε 1.907 αυξήθηκε στις 2.546 δρχ. (αύξηση 34%). Τις αυξήσεις αυτές στην πράξη τις επιβαρύνονται οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι, εφόσον το ΙΚΑ και άλλα ασφαλιστικά αρνούνται να τις πληρώσουν στους φαρμακοποιούς. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, στην άρνηση της διοίκησης του ΙΚΑ να πληρώσει τις αυξήσεις για λογαριασμό των ασφαλισμένων και στη δήλωση ότι "εάν οι φαρμακοβιομηχανίες συνεχίσουν αυτή την πρακτική, θα αφαιρέσει τα φάρμακά τους από τη λίστα", οι εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχάνων φέρονται να δηλώνουν ότι "αδιαφορούν". Με βάση άλλες πληροφορίες άλλες έξι εταιρίες ήδη "απειλούν" ότι εάν τα φάρμακά τους δε βρίσκονται μέσα στο δελτίο τιμών που αναμένεται να εκδώσει το υπουργείο Ανάπτυξης μέσα στον Ιούνη, θα τα κυκλοφορήσουν με τις τιμές που αυτές θέλουν.

Ας σημειωθεί ότι γνώστες του θέματος τονίζουν με κατηγορηματικό τρόπο πως "είναι βέβαιο ότι την πρακτική αυτή θα ακολουθήσουν με τη σειρά τους και άλλες φαρμακοβιομηχανίες οι οποίες τα τελευταία χρόνια, που οι τιμές των φαρμάκων παραμένουν παγωμένες, απέφευγαν να προχωρήσουν σε αυξήσεις για να μη βγουν από τις λίστες των ταμείων μέσω των οποίων γίνεται και η μεγαλύτερη διακίνηση φαρμάκων". Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν: "εάν ακολουθήσουν κοινή πρακτική όλες οι φαρμακοβιομηχανίες τι θα κάνουν τα ταμεία; Θα καταργήσουν τη λίστα βγάζοντας ένα ένα όλα τα φάρμακα που αυξάνονται, γιατί η κυβέρνηση δεν ολοκληρώνει τη διαδικασία της ανακοστολόγησης;".

Από τη μεριά του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής καταγγέλλει την κυβέρνηση για έλλειψη πολιτικής βούλησης στο να καταλήξει στην περίφημη ανακοστολόγηση και αλλαγή του τρόπου κοστολόγησης των πρωτοκυκλοφορούντων φαρμάκων, δίνοντας "πάτημα" στους φαρμακοβιομήχανους να αυξάνουν κατά τα συμφέροντά τους τις τιμές σε βάρος των ασφαλισμένων, των ταμείων και των φαρμακοποιών και καλεί το υπουργείο Ανάπτυξης να πάρει άμεσα θέση για το θέμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει ακόμη σε ανακοστολόγηση των φαρμάκων με τον τρόπο που μελετούσε μέχρι τώρα, καθώς, όπως τόνιζαν και οι εργαζόμενοι στο χώρο του φαρμάκου, θα επιφέρει μεγάλες αυξήσεις που θα επιβαρύνουν την αντιπληθωριστική πολιτική. Αντί γι' αυτό, τονίζουν, για να κερδίσει χρόνο θα προχωρήσει κάτω από τις έντονες πιέσεις των φαρμακοβιομηχάνων και των εισαγωγέων σε μία "φλατ" αύξηση γύρω στο 5% για όλα τα φάρμακα και το θέμα της ανακοστολόγησης θα παραπεμφθεί για άλλη μια φορά στο μέλλον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ