Παρασκευή 30 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οχι κι έτσι...

- Μήπως ξέρετε, κ. υπουργέ, πόσο είναι σήμερα το μέσο μεροκάματο στην Ιρλανδία;

Η ερώτηση έγινε από τον "Ρ" προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, με αφορμή τη θέση του ότι η Ιρλανδία αποτελεί χώρα - πρότυπο, το παράδειγμα της οποίας πρέπει να ακολουθήσει και η Ελλάδα. Η Ιρλανδία που έχει ήδη μετατραπεί σε παράδεισο των πολυεθνικών, είναι η χώρα της πλήρους ισοπέδωσης των εργασιακών δικαιωμάτων και με επίσημη ανεργία που ξεπερνά το 16%.

Και ο μεν υπουργός προτίμησε, έστω, χαριτολογώντας, να ξεπεράσει τον σκόπελο, φρόντισε όμως να τον καλύψει συνάδελφος οικονομικός συντάκτης.

***

Ο συνάδελφος της "Ελευθεροτυπίας" και μέλος της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ, παρενέβη στη συζήτηση, όχι για να ζητήσει απάντηση από τον υπουργό στο ερώτημα που του είχε υποβληθεί, αλλά για να ρωτήσει τον δημοσιογράφο του "Ρ", αν γνωρίζει ποια είναι τα μεροκάματα στην Κούβα...

Σαν παλιός δημοσιογράφος και συνδικαλιστής που είναι, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι δεν είναι σωστό και πρέπον σε συνεντεύξεις Τύπου να στηρίζει απροκάλυπτα τους φορείς της εκτελεστικής εξουσίας, στρεφόμενος μάλιστα κατά συναδέλφων δημοσιογράφων. Διαφορετικός είναι - ή θα έπρεπε να είναι - ο ρόλος των εκπροσώπων του Τύπου κι αυτό οφείλει να το γνωρίζει.

***

Επί της ουσίας θα μπορούσε να πει κανείς ότι μια και ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος πρόσφατα επισκέφτηκε την Κούβα σε ταξίδι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, θα έπρεπε να ξέρει ότι η μικρή αυτή χώρα αντιμετωπίζει ήδη για τέταρτη δεκαετία τις συνέπειες ενός βάρβαρου αποκλεισμού από έναν οικονομικό και πολιτικό γίγαντα, όπως οι ΗΠΑ. Και επειδή, εκτός των άλλων, είναι και τουριστικός συντάκτης, θα έπρεπε να θυμάται ότι όταν οι ΗΠΑ εξέδωσαν την ταξιδιωτική οδηγία κατά της Ελλάδας - η οποία απέχει εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα από την αμερικανική ήπειρο - τους οικονομικούς κύκλους της χώρας μας, τους έπιασε κρίση και πανικός. Για να έχουμε δηλαδή και μέτρο σύγκρισης.

***

Η υπεράσπιση της Κούβας και το σπάσιμο του απάνθρωπου αμερικανικού εμπάργκο, αποτελεί σήμερα αίτημα όλων των προοδευτικών οργανώσεων του κόσμου. Επομένως, όταν κάποιος αναφέρεται στην Κούβα - πολύ περισσότερο όταν είναι δημοσιογράφος - καλό είναι να προσεγγίζει τα θέματα αυτά με τον δέοντα σεβασμό. Το αντίθετο, τον ίδιο δεν τιμά.

Θ. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οχι κι έτσι... (1997-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ