Παρασκευή 30 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ν. ΜΠΕΡΝΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Εκτιμούμε τις προσπάθειες του Κ. Σημίτη

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρεί ότι η Τουρκία θα ξεπεράσει τα προβλήματά της, ενώ δε διαψεύδει ότι θα έρθει ως πρεσβευτής στην Αθήνα

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-

Η Τουρκία θα ξεπεράσει τα προβλήματά της, το Κυπριακό θα πάρει νέα ώθηση προς την κατεύθυνση της επίλυσης και ο νέος πρέσβης στην Αθήνα, ίσως και να είναι τελικά ο Νίκολας Μπερνς.

Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο ΑΠΕ, μετά τη λήξη της συνέντευξης Τύπου, που έδωσε για το θέμα της ΝΑΤΟικής διεύρυνσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς, δήλωσε για την Τουρκία: "Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Δεν ανησυχούμε για τις εξελίξεις (τη διένεξη του στρατού με την κυβέρνηση Ερμπακάν) και πιστεύουμε ότι γρήγορα θα ξεπεράσει τα προβλήματα αυτά, που είναι άλλωστε εσωτερική της υπόθεση. Η Τουρκία είναι μια σταθερή χώρα και παραμένει πιστή στην κοσμική δημοκρατική της παράδοση".

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τις ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο και το Κυπριακό, ο Ν. Μπερνς δήλωσε: "Το Αιγαίο είναι μια περιοχή πολύ σημαντική τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Τουρκία. Οι ΗΠΑ εκτιμούν τις προσπάθειες που κάνει ο Ελληνας πρωθυπουργός, κ. Σημίτης και η κυβέρνηση της Αγκυρας και θεωρούμε και τις δύο χώρες (Ελλάδα και Τουρκία) καλούς μας φίλους". Οταν ρωτήθηκε ο Ν. Μπερνς για το αν η Ουάσιγκτον συνδέει το Κυπριακό με τις ελληνοτουρκικές διαφορές, ο Αμερικανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, απάντησε ότι η Ουάσιγκτον δε θεωρεί ότι τα δύο αυτά θέματα συνδέονται μεταξύ τους και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα βρεθεί λύση.

"Μέσα στο 1997 θα δοθεί νέα ώθηση στο ζήτημα της Κύπρου και η κυβέρνησή μας, στο πλαίσιο των προσπαθειών που γίνονται στα Ηνωμένα Εθνη αλλά και αλλού, σκοπεύει να παρέμβει δυναμικά και να συμβάλει στην επίλυση με πρωτοβουλία της. Η υπουργός Εξωτερικών κ. Ολμπράιτ, έχει προσωπικά μεγάλο ενδιαφέρον για το ζήτημα της Κύπρου και εκτιμά τις προσπάθειες που κάνει η κυπριακή κυβέρνηση και η τουρκοκυπριακή κοινότητα. Στηρίζουμε σταθερά τον απευθείας διάλογο".

Τέλος, ο Ν. Μπερνς ερωτηθείς για τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στον ελληνικό Τύπο ότι θα είναι ο επόμενος πρεσβευτής της Ουάσιγκτον στην Αθήνα, απέφυγε να διαψεύσει οτιδήποτε και δήλωσε ότι το θέμα αυτό είναι αρμοδιότητα του Προέδρου Κλίντον και όχι του ιδίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ικανοποίηση για τη δήλωση Μπερνς(2007-03-27 00:00:00.0)
Κανένα παράπονο(2001-05-09 00:00:00.0)
Ενταση και πιέσεις(1998-07-25 00:00:00.0)
Αναμένονται οι προτάσεις του ΟΗΕ(1997-04-04 00:00:00.0)
Αμερικανική "υπαναχώρηση"...(1996-11-29 00:00:00.0)
Αμερικανικές εντολές(1996-07-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ