Παρασκευή 30 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Την παραδίδουν στα πολυεθνικά κέντρα

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο η Τράπεζα της Ελλάδας μετατρέπεται σε εξάρτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Σε νέο μεγάλο βήμα θωράκισης της εξουσίας των πολυεθνικών και της οικονομικής ολιγαρχίας της ΕΕ στη χώρα μας, προχώρησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την κατάθεση χτες στη Βουλή Σχεδίου Νόμου για την... ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας. Το νομοσχέδιο, το περιεχόμενο του οποίου παρουσίασε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, προβλέπει τη μετατροπή της Τράπεζας της Ελλάδας σε θυγατρική της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, από την οποία πλέον θα παίρνει και θα εκτελεί εντολές για τη νομισματική και πιστωτική πολιτική, χωρίς καμία δυνατότητα ελέγχου από την ελληνική κυβέρνηση ή το Κοινοβούλιο της χώρας. Αντίθετα η Τράπεζα της Ελλάδας μαζί με τις αρμοδιότητές της, μετατρέπεται σε ιμάντα του πανίσχυρου - και αυστηρά ελεγχόμενου από την οικονομική ολιγαρχία - Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών, δημιούργημα και αυτό της περιβόητης Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου θα σημάνει την παραπέρα μεταφορά εθνικών - ζωτικών για τη χώρα αρμοδιοτήτων προς το κέντρο των Βρυξελλών. Αλλωστε, όπως τονίζεται στο νομοσχέδιο, μόλις ολοκληρωθεί η ΟΝΕ και συγκροτηθεί το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών (ΕΣΚΤ), κάθε διάταξή του"που θα αντίκειται στο πρωτογενές ή παράγωγο δίκαιο της ΕΕ, που αφορά τη λειτουργία του ΕΣΚΤ, παύει να ισχύει". Στην πραγματικότητα το νομοσχέδιο αφορά μια μεταβατική περίοδο προς την πλήρη εκχώρηση των αποφάσεων για τη νομισματική και πιστωτική πολιτική που θα ακολουθεί η Ελλάδα, στο πολυεθνικό κεφάλαιο, μέσω της ελεγχόμενης από αυτό, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Παράλληλα είναι φανερό πως δημιουργείται και μείζον θέμα δημοκρατίας, αφού δίπλα στα επίσης ανεξέλεγκτα άλλα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Συμβούλια Υπουργών) και παράλληλα με την κατάργηση του δικαιώματος του "βέτο", δημιουργείται ένα νέο ανεξέλεγκτο όργανο, οι"ανεξάρτητες" Κεντρικές Τράπεζες, αυστηροί θεματοφύλακες της νέας ευρωπαϊκής "τάξης πραγμάτων".

Το Σχέδιο Νόμου

Το αποτελούμενο από 13 άρθρα Σχέδιο Νόμου, χωρίζεται σε 5 θεματικές ενότητες. Τα άρθρα 1 -2 αναφέρονται στους σκοπούς και στις αρμοδιότητες της Τράπεζας της Ελλάδας. Τα άρθρα 3 - 4 ορίζουν το πλαίσιο ανεξαρτησίας της Τράπεζας της Ελλάδας καθώς και τις σχέσεις της με τη Βουλή και την κυβέρνηση.

Τα επόμενα άρθρα 5 - 6 ορίζουν τα όργανα της Τράπεζας Ελλάδας, ενώ τα άρθρα 7 - 13 αναφέρονται στην εξειδίκευση των αποφάσεων της Τράπεζας Ελλάδας και στην εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας στις κατευθύνσεις του Σχεδίου Νόμου, τις γενικές αρχές του οποίου συνέταξε επιτροπή στη Φραγκφούρτη.

Για το κρίσιμο θέμα των σχέσεων της Κεντρικής Τράπεζας με τη Βουλή και την κυβέρνηση, ορίζεται σαφώς ότι η μόνη υποχρέωση του Διοικητή της είναι να απευθύνει κάθε έτος έκθεση για τη νομισματική πολιτική του προηγούμενου και του τρέχοντος έτους στη Βουλή και στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ θα πρέπει να ενημερώνει την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για θέματα της αρμοδιότητάς του.Στο σημείο αυτό τελειώνουν και οι υποχρεώσεις του.

Προβλέπεται επίσης η δημιουργία του πανίσχυρου και ολιγομελούς Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής. Η Γενική Συνέλευση των Μετόχων και το Γενικό Συμβούλιο, παραμένουν σαν όργανα της τράπεζας, αλλά με υποβαθμισμένο τον ρόλο τους. Το Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής θα είναι πενταμελές, με εξαετή θητεία και θα αποτελείται από τον Διοικητή, τους δύο Υποδιοικητές και δύο μέλη που θα ορίζει η κυβέρνηση. Οπως είπε ο Γ. Παπαντωνίου, η κυβέρνηση θα προτείνει για τις θέσεις του Διοικητή και των Υποδιοικητών, τη σημερινή ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ