Σάββατο 25 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΘΗΝΑ - ΑΓΚΥΡΑ
Ενταση και πιέσεις

Με "μοχλό πίεσης" την επιθετική πολιτική της Αγκυρας, η Ουάσιγκτον διατυπώνει ωμούς εκβιασμούς προς την Αθήνα

Με τις "πλάτες" της Ουάσιγκτον η Αγκυρα κλιμακώνει την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δημιουργώντας, ταυτόχρονα, πρόσφορο έδαφος για την εκδήλωση των απροκάλυπτων αμερικανικών πιέσεων και εκβιασμών προς την Αθήνα. Οι αμερικανικές απαιτήσεις διατυπώνονται πια με τέτοιο τρόπο, που υποχρέωσαν την κυβέρνηση, να αντιδράσει σε "υψηλούς τόνους", για να διασώσει τουλάχιστον τα προσχήματα.

Ετσι λοιπόν, αμέσως μετά την απαράδεκτη δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, ο οποίος χαρακτήρισε την εισβολή στην Κύπρο "σύγκρουση", ήρθε χτες ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σ. Ντεμιρέλ, να συμβάλει στο στήσιμο του σκηνικού της έντασης. Η Κύπρος δε θα γίνει δεύτερη Κρήτη, υποστήριξε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, σε συνέντευξή του, στο χτεσινό φύλλο της εφημερίδας "Μιλιέτ".

Στη συνέντευξη, η οποία έχει αποκλειστικό θέμα το Κυπριακό, ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ αναφέρεται και σε "εθνική εκκαθάριση".

Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρει τα εξής:

"Η Βόρεια Κύπρος είναι μια οντότητα, ένα κράτος. Μπορεί να μην την έχει αναγνωρίσει κανείς, εκτός της Τουρκίας, αλλά υπάρχει μια ντε φάκτο κατάσταση. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν σωθεί από την εθνική εκκαθάριση. Με αποτέλεσμα, οι Τούρκοι, που αντιμετώπισαν την εθνική εκκαθάριση, να εγκατασταθούν στη Βόρεια Κύπρο. Η ασφάλειά τους είναι η τιμή της Τουρκικής Δημοκρατίας. Εάν πειράξετε τη Βόρεια Κύπρο, είναι σαν να έχετε πειράξει την Τουρκία. Το λέω στους πάντες, δεν απειλώ".

"Υπάρχει στη μνήμη μας - συνεχίζει, στη συνέντευξή του ο Ντεμιρέλ - η εμπειρία της Κρήτης. Δε θα επιτρέψουμε να γίνει η Κύπρος δεύτερη Κρήτη".

Η αντίδραση της Αθήνας στα όσα υποστήριξε στη συνέντευξή του ο Πρόεδρος της Τουρκίας προήλθε από τον υπουργό Τύπου Δ. Ρέππα, ο οποίος σημείωσε ότι "ο κ. Ντεμιρέλ έκανε μία δήλωση η οποία, πέραν του ότι είναι προκλητική, είναι και αποκαλυπτική. Αποκαλύπτει ότι η βάση της σκέψης των Τούρκων ηγετών είναι η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αυτές, λοιπόν οι ψυχώσεις οι οποίες μας γυρίζουν στο παρελθόν, πιστεύουμε ότι αποτελούν κακό σύμβουλο και για την ίδια την Τουρκία. Αδικούν τον τουρκικό λαό, γιατί τον κρατούν προσδεδεμένο σε ένα τέλμα, μη επιτρέποντας την πρόοδό του με την ανάπτυξη της Τουρκίας, η οποία είναι απόλυτα συνυφασμένη με την ειρήνη και την ηρεμία στην περιοχή".

Η "απάντηση" της Αθήνας στις δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου δόθηκαν προχτές, όχι με διάβημα, αλλά με "σκληρές" δηλώσεις από τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας. Οι δηλώσεις αυτές, αν και όπως λένε πηγές της κυβέρνησης δημιουργούν "σύννεφα" και "δυσλειτουργίες" στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ήταν επιβεβλημμένες, καθώς πίσω από τα όσα είπε ο εκπρόσωπος του Προέδρου Κλίντον, η Αθήνα διέγνωσε την απειλή της Ουάσιγκτον να οδηγήσει το Κυπριακό έξω από το πλαίσιο που καθορίζουν τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις του ΟΗΕ. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, αναβλήθηκε η επίσκεψη Μίλερ στην Αθήνα, μετά τη Λευκωσία, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, δεν έβλεπε τη σκοπιμότητα να συναντηθεί μαζί του. Για τον ίδιο λόγο ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Ν. Μπερνς διαμαρτυρήθηκε χτες έντονα στον γγ του υπουργείου Εξωτερικών. Πάντως τις δηλώσεις Πάγκαλου και Τσοχατζόπουλου, "προσυπέγραψε" και ο υπουργός Τύπου, ο οποίος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σημείωσε ότι "οι δηλώσεις των Ελλήνων υπουργών έγιναν σε απάντηση δηλώσεων που έκαναν αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης. Οι δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων σχολιάστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση με διάφορους τρόπους, γιατί θεωρούμε ότι αφ' ενός δε συνάδουν στο καλό κλίμα των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και αφ' ετέρου δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες, που υπάρχουν αυτή την περίοδο, να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να επιλυθούν τα προβλήματα στην περιοχή, με πρώτο και κύριο το Κυπριακό. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι ως απάντηση οι δηλώσεις των Ελλήνων αξιωματούχων ήταν απαραίτητες. Ηταν στο πλαίσιο της προσπάθειας και της συμβολής μας για την αποκατάσταση των πραγμάτων, προκειμένου η Διεθνής Κοινότητα να παραμείνει σταθερή στη γραμμή πλεύσης που έχει επιλέξει, ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και να λύσει τα προβλήματα που την απασχολούν". Μάλιστα, ο Δ. Ρέππας, δικαιολόγησε απόλυτα τον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος επισήμανε τα προεκλογικά ψέματα του Μπιλ Κλίντον για το Κυπριακό, λέγοντας ότι "ο κ. Πάγκαλος είπε μια αλήθεια. Παρέθεσε στοιχεία τα οποία έχουν ιστορικό βάρος. Δεν επινόησε, ούτε φαντάστηκε πράγματα, προκειμένου να προβεί σε μια δήλωση. Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρχει πρόοδος στο Κυπριακό, επιθυμεί να εντείνει η αμερικανική κυβέρνηση την προσπάθειά της, ώστε με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο, να συμβάλει στην αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν τέτοια περιθώρια, τα οποία δεν έχει εξαντλήσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Και δεν τα έχει εξαντλήσει, όταν δεν ασκεί την απαραίτητη πίεση, στο βαθμό που αυτή επιβάλλεται να ασκηθεί, στην Τουρκία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ