Σάββατο 25 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤ. ΣΤΕΡΕΑΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ
Επιχείρηση συγκάλυψης της αντιλαϊκής πολιτικής

ΛΑΜΙΑ (Του ανταποκριτή μας).-

Μπόλικο "ζεστό χρήμα" άρχισε να ξοδεύει η Περιφέρεια Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας για τη διαφήμιση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ). Ενός ΠΕΠ, όμως, που παραμένει στα χαρτιά, περιλαμβάνει μεγάλα "ΘΑ" και απουσιάζει παντελώς η ανάπτυξη και ο παράγοντας άνθρωπος, για τα οποία συνέχεια ...κόπτεται. Εάν, πάντως, εννοεί ανάπτυξη τους δρόμους (που και αυτοί βρίσκονται στα χαρτιά) ή τα σχεδόν μηδενικά ποσά για πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, την υποτυπώδη χρηματοδότηση για έρευνα ή για προστασία του περιβάλλοντος, τότε, η ανυπαρξία έργου σε νομούς, όπως Εύβοια, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα και Ευρυτανία που πλήττονται από την παραγωγική υποβάθμιση, την ανεργία, τις συνεχείς απολύσεις, το ξεκλήρισμα των αγροτικών καλλιεργειών και των αγροτών, το καθημερινό κλείσιμο δεκάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αποτελεί "πλύση εγκεφάλου" των πολιτών. Σκοπός της είναι να γίνει "συνείδηση" στους εργαζόμενους ότι, ντε και καλά, "γίνεται έργο" και μάλιστα σε σημείο "οργασμού", όπως διατείνεται γυρίζοντας τις Περιφέρειες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, "αβαντάροντας" παράλληλα κυβερνητικούς και "ημέτερους", νυν και υποψήφιους νομάρχες και δημάρχους.

Ετσι, εδώ και δέκα περίπου μέρες, δεν υπάρχει ραδιόφωνο ή εφημερίδα που να μην έχει "επιστρατευτεί" για την προβολή του ανύπαρκτου έργου, που εξάλλου δεν τολμούν να συγκεκριμενοποιήσουν, παρουσιάζοντάς το, μόνο, στη γενίκευσή του.

Εργα ...αποπροσανατολισμού

Με αφορμή πολυσέλιδο, πολύχρωμο και υψηλού κόστους φυλλάδιο της Περιφέρειας Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας, που έχει τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Εργο Ζωής", η Επιτροπή Περιοχής του ΚΚΕ, σημειώνει σε Δελτίο Τύπου, αναφορικά με την προπαγανδιστική και δημαγωγική εκστρατείας προβολής της κυβέρνησης:

"1. Το προπαγανδιστικό αυτό φυλλάδιο είναι κομμάτι και συνέχεια της επιχείρησης για τη συγκάλυψη της συνεχιζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, για την αντιστροφή της εικόνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα μάτια του λαού, που πληρώνει τις συνέπειες των δικών της κατευθύνσεων και επιλογών.

2. Το περιεχόμενό του είναι αποπροσανατολιστικό και απέχει από την πραγματικότητα, παρουσιάζοντας το μαύρο - άσπρο, ενόψει και των εκλογών στους ΟΤΑ. Υποστηρίζουν πως το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) λύνει σοβαρά προβλήματα και στους πέντε νόμους της Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας.

Μιλάνε για παρεμβάσεις στην αγροτική παραγωγή, με δήθεν στόχο την ανάπτυξη, όταν είναι γνωστή η πρόθεσή τους να μειώσουν το δραστήριο αγροτικό πληθυσμό. Οταν η καλλιέργεια βασικών προϊόντων συρρικνώνεται με τη διαδικασία των ποσοστώσεων. Οταν το κόστος των γεωργικών εφοδίων και οι καλλιεργητικές δαπάνες συνεχώς ανεβαίνουν και κάνουν τη ζωή των μικρομεσαίων αγροτών δυσβάσταχτη. Μιλάνε για υποδομή στην αγροτική παραγωγή, όταν τα αντιπλημμυρικά έργα Σπερχειού συνεχώς ολοκληρώνονται, αλλά οι πλημμύρες συνεχίζονται. Οταν ο Βοτανικός ...παραμένει στην τύχη του. Οταν οι δαπάνες για τέτοια έργα αντιστοιχούν σε περιορισμένα ποσοστά - άλλοθι.

Μιλάνε για ανάπτυξη των δασών, όταν αυτά καίγονται απροστάτευτα ή παραμένουν βορά στους ιδιώτες εκμεταλλευτές ή αναξιοποίητα λόγω έλλειψης έργων υποδομής και ανάπτυξης. Μιλάνε για τον τουρισμό και αξιοποίηση των ιαματικών πηγών της περιοχής, όταν ετοιμάζονται να τα ξεπουλήσουν στον ιδιωτικό τομέα. Μιλάνε για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όταν ο ρυθμός που αυτές κλείνουν είναι γνωστός και οι διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές ή οι ακάλυπτες επιταγές αυξάνουν συνεχώς, σαν αποτέλεσμα της δικής τους πολιτικής, που στηρίζεται δήθεν στον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Μιλάνε για υγεία και πολιτική προστασίας μας, όταν τα νοσοκομεία Λιβαδειάς, Αμφισσας λειτουργούν σαν Κέντρα Υγείας. Οταν η κατασκευή Νοσοκομείου στη Θήβα και τη Λαμία ήταν από πολλά χρόνια αναγκαία και φυσικά δεν μπορεί να θεωρηθεί χάρισμα ή ευεργητική πολιτική. Οταν τα Κέντρα Υγείας της περιοχής υπολειτουργούν. Οταν οι περιοριστικές λίστες φαρμάκων και η πολιτική της μεγαλύτερης συμμετοχής των ασφαλισμένων αυξάνουν το κόστος υγείας για την τσέπη του εργαζόμενου.

Μιλάνε για παιδεία και αυτοϊκανοποιούνται για τις παρεμβάσεις τους, όταν υπάρχουν δεκάδες θέσεις εκπαιδευτικών κενές. Οταν οι ιδιωτικοποιήσεις προχωρούν και οι ταξικοί φραγμοί δυναμώνουν. Οταν ακόμα και για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων προσφεύγουν στην τσέπη του γονιού.

Περηφανεύονται για τους δρόμους που φτιάχνουν και που πράγματι αντιστοιχούν στο 85% του ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά αποκρύπτουν πως οι δρόμοι από μόνοι τους δεν οδηγούν στην ανάπτυξη της περιοχής. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, χωρίς μέτρα αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου, που εκμεταλλεύεται η ΠΕΣΙΝΕ επιλεκτικά και μονοπωλιακά. Χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής και τη βιομηχανία που φθίνει (η ΛΑΡΚΟ οδηγείται στο ξεπούλημα το ίδιο και η "Agroinvest"). Χωρίς ουσιαστική ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής.

3. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική από αυτήν που το πολυδάπανο, προεκλογικό και, στην ουσία του, δημαγωγικό φυλλάδιο παρουσιάζει. Είναι τέτοια, που ο εργαζόμενος λαός χρειάζεται να αντιδράσει ουσιαστικά, χτυπώντας τις αιτίες της, που δεν είναι άλλες από τον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια. Είναι αναγκαίο να συντονιστούν τα βήματα όλων των κοινωνικών δυνάμεων, που προβάλλουν αποτελεσματική αντίσταση σ' αυτήν την πολιτική, που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Για να αλλάξει ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων στον τόπο και να εξασφαλιστεί μια άλλη πολιτική προστασίας των λαϊκών συμφερόντων και της εθνικής ανεξαρτησίας.

4. Η ΕΠ του ΚΚΕ θα αναλάβει την πρωτοβουλία υπεύθυνης ενημέρωσης του εργαζόμενου λαού της περιοχής, συμβάλλοντας δημιουργικά στην καλλιέργεια των προϋποθέσεων, για την ανάπτυξη αποτελεσματικών, μαζικών, αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

5. Καταγγέλλουμε τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος για τη στήριξη και προβολή του αντιλαϊκού κυβερνητικού έργου. Ο κυβερνητικός υπάλληλος που κατέχει τη θέση του γγ της Περιφέρειας θα πρέπει να κατανοήσει και τις προσωπικές του ευθύνες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ