Τρίτη 10 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΤΕ
Μπίζνες στα Βαλκάνια

Κάτοχος του 20% του σερβικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού είναι από χτες ο ΟΤΕ, με την υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας μεταξύ της σερβικής κυβέρνησης, του ελληνικού Οργανισμού και της Telecom Italia, για την πώληση του 49% της Telecom Srbija. Το συνολικό ποσό της εξαγοράς του 49% των μετοχών ανέρχεται στα 1.568 εκατομμύρια μάρκα, από τα οποία ο ΟΤΕ θα καταβάλει τα 675 εκατομμύρια (περίπου 110 δισεκατομμύρια δραχμές), και η ιταλική εταιρία που θα κατέχει το 29% τα υπόλοιπα. Ετσι, η Telecom Serbija, αν και κρατάει την πλειοψηφία των μετοχών, περιορίστηκε στο 51%.

Στο ΔΣ της κοινοπραξίας ο ΟΤΕ και η Telecom Italia θα έχουν από δύο μέλη, ενώ η σερβική θα έχει 4 μέλη και τον γενικό διευθυντή, που ορίζεται από τη σερβική κυβέρνηση. Για τον ΟΤΕ, η αγορά του πακέτου συνοδεύεται και από άδεια κινητής τηλεφωνίας στο σύστημα GSM εικοσαετούς διάρκειας, αλλά άλλη εταιρία, που δραστηριοποιείται στον τομέα αυτό, αμφισβητεί το δικαίωμα της κοινοπραξίας για την ανάπτυξη του GSM. Η Telecom Srbiga έχει το μονοπώλιο της συμβατικής τηλεφωνίας για οκτώ χρόνια και εικοσαετή άδεια για τη χρησιμοποίηση του δικτύου σταθερής τηλεφωνίας.

Η συμφωνία μεταξύ των τριών εταιριών, αν και εκτιμάται "ωφέλιμη" από τα συμβαλλόμενα μέρη, φαίνεται ότι εξυπηρετεί διαφορετικούς στόχους για κάθε μία πλευρά. Ετσι, αν για τη Γιουγκοσλαβία αποτελεί μια "λύση" στη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας και στην ανάγκη για βελτίωση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, για τον ΟΤΕ, "ένα σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής του για τοπικές συμμαχίες", για την ιταλική πλευρά - όπως απροκάλυπτα τονίστηκε - "αποτελεί άλλο ένα στάδιο στο πρόγραμμά της για διεθνή επέκταση".

Για τον ΟΤΕ, η συγκεκριμένη αγορά θεωρείται μόνο ως η "πρώτη πράξη" στην επιχείρηση - "χρυσόμαλλο δέρας" - διείσδυσης στις αγορές των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης. Στους στόχους της διοίκησης μπαίνουν τώρα χώρες όπως η Ουκρανία και η Αρμενία, πράγμα που σημαίνει ότι τεράστια κεφάλαια από τα έσοδα του ΟΤΕ, αλλά και από την ιδιωτικοποίησή του, θα μεταφερθούν για επενδύσεις εκτός Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ